Уочи наставка дијалога Београда и Приштине, Лајчак на консултацијама у Берлину

Немачки министар спољних послова оцењује да је Мирослав Лајчак поставио амбициозне циљеве и наглашава да ће га Немачка у томе подржати

Фото: В. Кум

Уочи наставка дијалога између Србије и Косова, специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак састао се у Берлину са немачким званичницима. У Берлину понављају да се залажу за „свеобухватан споразум“.

„Свеобухватна стабилност подразумева свеобухватан и трајан споразум између Косова и Србије. То је кључни предуслов за реализацију перспектива тих двеју земаља на путу ка Европској унији“, објавило је на Твитеру немачко Министарство спољних послова после састанка министра Хајка Маса с Лајчаком. Словачки дипломата у Берлину је имао консултације с немачким властима, а уочи наставка дијалога између Косова и Србије, у недељу (12.7.) у Бриселу.

Немачки министар спољних послова оцењује да је Мирослав Лајчак поставио амбициозне циљеве и наглашава да ће га Немачка у томе подржати. Мас каже да је Немачка заинтересована за брз напредак за становнике региона. „Будућност Западног Балкана је у Европи и ЕУ мора да има водећу улогу“, рекао је Мас.

Лајчак у Берлину

Представник ЕУ за дијалог састао се у Берлину и са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером, саветником за спољну политику канцеларке Јаном Хекером и другим званичницима. Лајчак је на Твитеру оценио да је са немачким властима имао плодне састанке. „Разговарали смо о дијалогу уз посредовање ЕУ, важности дијалога на високом нивоу 12. јула, а након самита у Паризу 10. јула“, написао је Лајчак.

Хајко Мас и Мирослав Лајчак (Фото: Твитер налог немачког Министарства иностраних послова)

Под патронатом француског председника Емануела Макрона у петак ће се у Паризу одржати „виртуелни самит“ Србије и Косова, уз учешће немачке канцеларке Ангеле Меркел. Србију ће представљати председник Александар Вучић, а Косово премијер Авдулах Хоти.

Хоти и Вучић са Макроном

Хоти се у уторак (7. јула) већ сусрео с Макроном у Паризу, а на састанку је било речи о наставку дијалога, као и о могућности либерализације визног режима за грађане Косова. У складу с тим, Макрон и Хоти су најавили да ће бити формирана заједничка комисија Министарстава унутрашњих послова која ће процењивати ситуацију на терену. Француска страхује да би због визне либерализације могао да буде покренут нови таласа људи који одлазе у Француску да затраже азил. Косовска страна се нада да ће одлука о либерализацији бити донета до краја године.

У среду се у Паризу очекује и српски председник Вучић. Хоти и Вучић ће се у суботу и недељу приви пут састати у Бриселу, уз посредовање Мирослава Лајчака, односно Европске уније.

Бахри Цани

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 8. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар