Курир: Десничарске проруске снаге стоје иза протеста

У позадини насилног скупа су Ного, Обрадовић, Ђорђевић, то јест људи који важе за евроскептике. Tу су и антиваксери, противници 5Г мреже, али и организатори народних стража против миграната

Иза насилног протеста испред Скупштине Србије стоје антиевропске снаге које су блиске руским десничарима. То је одмах постало јасно будући да су главне перјанице протеста били управо проруски десничари – некадашњи члан Двери Срђан Ного, лидер Двери Бошко Обрадовић, Млађан Ђорђевић из Савеза за Србију… А, такође, на скупу је виђено и више Руса, од којих су неки говорили и за медије. Истовремено, поред свих њих, у целој причи су и антиваксери, противници 5Г мреже, али и организатори народних стража против миграната.

Не бирају средства

Русију у контексту београдских протеста помиње Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелене Милић. Из ЦЕАС оцењују да су „главне вође насилних демонстрација које је јавност имала прилику да види изразито проруски настројени актери јавног живота, који не бирају средства да делегитимишу покушаје Србије да под окриљем политичког Запада постигне компромис о новом статусу Косова“.

На то да је Млађан Ђорђевић, као неко ко има везе с десничарским круговима у Русији, уплетен и у овај београдски протест указао је и заменик градоначелника Београда Горан Весић. Поред Ђорђевића, као инспиратора протеста Весић је навео и владику Григорија. Навео је да је Ђорђевић „мозак насиља“ које се догађа на српској политичкој сцени и „експонент“ руских политичких снага, које презире председник Русије Владимир Путин.

– Ђорђевић данас у Србији наставља да ради свој прљави посао – навео је Весић.

Откуд ту Рускиња

Иначе, на насилним демонстрацијама у Београду нашла се и млада Рускиња, која је српским медијима рекла да је на протесте „дошла због правде“. Поставља се питање одакле руска држављанка на наводно спонтаном протесту, а њено присуство је нарочито упадљиво с обзиром на разлог који је навела.

Дошла на „спонтани“ скуп: Рускиња испред Скупштине (Извор: Снимак екрана/Курир)

– Ја сам из Русије, знам шта је диктатура. Дошла сам овде да протестујем због правде. Исто се дешава што се дешавало у Русији. То је диктатура – испричала је млада Рускиња, а на питање коју диктатуру је искусила, она је истакла да се сви сећају Бориса Јељцина и деведесетих година.

Малишићева и Дојчиновић: Десничари коло воде

Уредница у НИН Весна Малишић оценила је да протести испред Скупштине нису грађански, већ да је реч о десничарима. Такође и уредник КРИК Стеван Дојчиновић написао је на Твитеру да на основу лајвова с мрежа и телевизија „делује да окосницу протеста чине десничари, или су бучнији па тако изгледа“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Курир, 9. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Кад сам неки дан препоручио да почнемо да правимо Списак НВО експерата/медија и финансијера који ће се почети да оглашавају по овим питањима нисам могао ни да претпоставим да ће ме први послушати баш Курир.

    А Списак ће бити веома користан за један од првих закона који ће бити донет након ослобођења и враћања суверенитета – за Закон о страним агентима. Да се не би много мудровало предлажем да објединимо руски и амерички

Оставите коментар