Владимир Путин: Руску економију могу спасти мигранти

Пре свега, држава је заинтересована за долазак људи са знањем руског језика и културе, изјавио  председник Руске Федерације

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

МОСКВА – Руска економија, коју је погодио вирус корона и пад цена нафте, могла би да се опорави захваљујући мигрантима, рекао је председник Русије Владимир Путин.

„Русија је заинтересована за долазак миграната, али оних који су потребни држави. Не говорим о старијим људима, већ о младим, образованим, здравим људима који су спремни или да се образују и утичу на тржиште рада, или да одмах почну да раде, са потребним квалификацијама”, рекао је Путин на састанку са радном групом за припрему уставних амандмана.

Како је оценио, у неким државама је тај рад подигнут на „врло висок, солидан, скоро научни ниво”, преноси Спутњик.

И Русија то треба да уради, сматра Путин. Пре свега, држава је заинтересована за долазак људи са знањем руског језика и културе, јавља Танјуг.

„Што се тиче економије, потпуно је јасно да нам са развојем економије, већ фале радници. То постаје реалан објективан кочничар економског раста у земљи. То је један од озбиљних проблема”, рекао је Путин.

Нагласио је да је више пута давао налог Влади да реши овај проблем.

Додао је, међутим, да Русија мора да води рачуна да се доласком миграната не наруши социјална архитектура, да се права грађана Русије не прекрше.

Уставни амандмани спречиће грешке из доба СССР-а

МОСКВА – Амандмани на руски устав спречиће грешке какве су почињене у доба некадашњег Совјетског Савеза, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин, истичући да је уставна могућност отцепљења бивших совјетских република од СССР-а била „темпирана бомба”.

Како наводи Тасс, у интервјуу за телевизијску станицу „Русија-1”, Путин је рекао да је у устав СССР-а била уврштена Лењинова теза о праву република на отцепљење.

„То је темпирана бомба постављена још 1922. године, када је основан Совјетски Савез”, рекао је Путин, истичући да су то право републике имале и по каснијим уставима СССР-а.

„Свакако, требало би да избегнемо такве ствари. Апсолутно сам уверен да чинимо праву ствар усвајањем амандмана на садашњи устав – они ће ојачати нашу државност и створити услове за доследан развој наше земље у наредним деценијама”, рекао је Путин, јавља Танјуг.

Путин је такође рекао да он лично није аутор амандмана којим се забрањује отуђивање делова територије Руске Федерације, већ да су то предложили чланови радне групе задужени за израду амандмана.

Истичући значај уношења одредби којима ће уставом бити заштићен суверенитет Русије, Путин је рекао да су такве потезе одавно повукле многе друге земље, као и да у претходном уставу Русије није помињана неповредивост њене територије и забрана отуђивања територија.

Између осталог, према уставним амандманима, који су на снагу ступили јуче, највиши правни акт руске државе имаће примат у односу на међународно право, наводи Тасс.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Путин елегантно ”заобилази истину”.

  Прво, овим амандманима је загарантована непромењивост граница. Другим речима, збогом Донбас, тачка на отцепљење Украјине, Балтика, Кавказа, Казахстана…

  Друго, распад СССР се није догодио због тога што је нажврљано у Уставу, већ зато што су другови на власти тако одлучили. Иста ствар као са СФРЈ. Да није наређено повлачење војнополицијских ефектива, сепаратисти би могли да дувају уз балалајку.

  Сада је чак и космодром очерупан од Русује, и решили су да ”ставе тачку”. Прича доста подсећа на Србију и ”борбу за суверенитет” на Косову, у моменту када је Србија сведена на континенталну припиздину. Плебс ту причу гута лопатом, и у Русији и у Србији.

  Треће, помиње развој уз рускоговореће мигранте, а ови уставни амандмани бране Русима из Украјине, Балтика, Казахстана, итд – да се кандидују за функције.

  Дивота!

 2. … је и да ли је оно што од подршке можемо да очекујемо садржано у ставу:

  „Пре свега, држава је заинтересована за долазак људи са знањем руског језика и културе, јавља Танјуг.“

  Премда Политика преноси Танјуг, читање ове реченице „између редова“ могло би да објасни још по неку необичну појаву.

Оставите коментар