N1: Сукоб демонстраната и полиције испред Скупштине Србије

Полиција је бацала сузавац како би растерала демонстранте

Фото: Горан Срданов/Нова.рс

Група демонстраната, протестујући због најаве повратка рестриктивних мера, ушла је у Скупштину Србије у уторак увече, након чега је интервенисала полиција.

Полиција је бацала сузавац како би растерала демонстранте.

Након вишечасовних сукоба полиција је успоставила контролу око 2 сата.

У току интервенције ухапшено је више демонстраната, а полицајци у цивилу су покушали да спрече екипу телевизије Н1 да сниме начин на који се опходе према ухапшеним људима.

Опрема: Стање ствари

(N1, 8. 7. 2020)

Погледајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. У овој фази, када су мандати Влади и Скупштини истекли, једини државни орган у пуној функцији је Председник Републике. Зато и сви протести (оправдани, или не), ако се већ одржавају, треба да буду управљени према њему, и јуришање на зграду Скупштине нема никаву практичну сврху… Али…Али…
  Ова ситуација страшно подсећа на неку бајку – када пар витезова на коњима долази до раскршћа, а на путоказима пише: “Ако идеш право, пропашћеш….Ако идеш лево, нема ти спаса,…. ако идеш десно, погинућеш… ако се вратиш, тек онда ћеш награбусити“ , а испод путоказа лежи костур и на њему пише: “А ја никако да се одлучим, па остадох овде“.
  Потпуно је разумљиво дубоко незадовољство које влада у друштву… сада су проговорили оних 60-так процената који не излазе на изборе и презиру ове владаре и њихову тупоглаву осионост, па је увођење полицијског часа била пословична кап која је прелила чашу. Али, питање је шта је у чаши било? Шта, ако је сирће – а зна се шта значи она изрека о просутом сирћету…
  Али, треба се поставити и у положај владара – хроничног шибицара, узурпатора свих државних функција, али легално изабраног од стране становништва на ту функцију (треба се сетити и оне изреке: “Како сејеш – тако жањеш“). Он је, очигледно, с разлогом, у паници. Његове свињарије око напрасног „укидања“ епидемије у мају, и проглашавања победе над њом, практичног директног укидања свих мера опреза ради добијања времена за предизборну кампању, сакупљање потписа и одржавања лакрдије око избора, уз блесаво фалсификовање свих епидемиолошких података о ширењу епидемије за то време, и то – на срамоту праве медицинске струке, а уз свесрдну помоћ медицинских лакеја сервилно окупљених око њега – све то је резултирало неизбежним разбуктавањем епидемије. Његова рефлексна реакција је био вечерње-ноћни викенд- полицијски час… али, ако је полицијски час уопште неко решење, зашто онда само за викенд, а не сваке вечери? Па, вирус “не ради“ само за викенд, и то углавном ноћом, по `ладу, да га не познаду?
  А сада, мало и о “сирћету“: Хиљаде оправдано огорчених, углавном младих људи, сатима често збијених у некој навали – јуришу на полицију, без маски, нагутаних дима шок-бомби и гаса- сузавца, што све значајно оштећује слузокожу дисајних путева и чине је лако подложном за заражавање вирусом који је неизбежно међу некима од њих, сатима из све снаге извикују пароле и покушавају да јуришају на зграду Скупштине, која сада није у функцији. Шта су тиме хтели да постигну организатори – а њих је сигурно било, и међу њима је сигурно било и бар пар режимских провокатора? То само они знају – али неизбежна последица ће бити и непотребно заражавње и обољевање извесног броја од тих хиљада протестујућих, што ће само повећати притисак на исцрпљени болнички систем и медицинско особље.
  Сигурно да је осећање оправданог беса и револта тих људи потпуно оправдано, и несумњиво да је ово први снажан сигнал режиму да је народу стварно доста небројених режимских свињарија , као и да часовник трајања тог режима откуцава и тешко да ће поново бити навијан, само је питање: докле ће још куцати?
  А, кад – раније, или касније, зависно од дужине оног федера који ће неизбежно пући, и време режиму дотраје, режиму може доћи у посету и моја имењакиња…. у том слујчају, неће бити пријатно бити у њиховој кожи. Питање је само : када, и у ком облику… Qui vivra verra…

 2. Dosao mu je kraj!

Оставите коментар