Данијел Сервер: Оптужница против Тачија и Весељија даје подстрек Србији

Претпостављам да је неко мислио да ће објављивање ове тајне оптужнице довести до притиска на Тачија, написао стручњак за Балкан и бивши званичник ЦИА

Данијел Сервер (Фото: Мидхад Потуровић/Радио Слободна Европа)

Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер каже да је изненађен одлуком Специјалног тужилаштва које је сматрало потребним да објави оптужницу против косовског председника Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија због њихових напора да опструишу и подривају рад Специјализованих већа Косова.

Сервер је, у ауторском тексту објављеном на интернет порталу Dtt-net, истакао да оптужница није само лично питање за Тачија и Весељија, већ је институционална и међународна, и представља проблем за Косово.

„Ово ме изненадило. Прво, јер сам сумњао да још увек постоји довољно доказа чак и да се поднесу оптужбе. Друго, јер долази само неколико дана пре него што би Приштина и Београд требало да пошаљу делегације у Вашингтон на разговоре под покровитељством Трампове администрације. Претпостављам да је неко мислио да ће објављивање ове тајне оптужнице довести до притиска на Тачија“, рекао је он.

У принципу, додаје, разговори би могли да се одвијају у сваком случају, „јер су и Уставни суд и Скупштина Косова одлучили да одговорност за дијалог сноси влада на челу са Авдулахом Хотијем, а не председник“.

Сервер је истакао да ће то Хотија довести у политички ризик, али је то тест и за Тачија и Весељија, преноси Косово онлајн.

„Ако њихове оптужнице потврди судија Специјализованих већа Косова, обојица би требало да поднесу оставке и оду у Хаг да се бране, као што је то учинио и бивши премијер Харадинај неколико пута. Њихове оставке створиле би узбурканост на косовској политичкој сцени. Скупштина би требало да замени Тачија, што би био велики изазов након подизања оптужнице“, оцењује Сервер.

Кадри Весељи и Хашим Тачи

Замена шефа политичке странке била би далеко мање контроверзна, рекао је он и запитао да ли би ДПК поштовала наслеђе ОВК или би ипак изабрала неког ко је мање повезан са оружаном побуном против Србије.

Сматра да, уколико Тачи и Весељи не поднесу оставке, Косово ће се суочити са великим изазовима.

„Ни Европа ни Америка неће бити заинтересовани да се састану или помогну политичарима под оптужбом. Резултат ће бити међународна изолација. Политички одговор унутар Косова биће пркос. Тешко је замислити било шта позитивно из такве конфронтације. Изгледи за међународна улагања, сарадњу са НАТО-ом, путовање без виза у ЕУ и друге аспирације биће угрожене“, навео је он.

Сматра да ће Београд бити задовољан оптужницом, како због тога што је тражио правду за злочине над Србима после рата, тако и због тога што ће оптужница дати подстрек Србији у свим преговорима са Европом и САД.

„Београд ће можда покушати поново да отвори питање територијалног компромиса са Косовом, тврдећи да оптужница доказује да од Срба не би требало очекивати да живе у земљи у којој доминирају злочиначки непријатељи“, закључио је Сервер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Блиц, 24. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Оптужница на снази, привремено, ”нвлакуша” за АВ, само док ”не легне на руду” и
    не призна Косово потписивањем ”Свеобавезујућег споразума”.

Оставите коментар