НБС: Скоро 900 хиљада грађана у регистру корисника новчаних дознака

У овом тренутку у Јединственом регистру корисника новчане дознаке регистровано укупно 136.288 платилаца, односно 754.095 прималаца плаћања

Зграда Народне банке Србије (Архивска фотографија: РТС)

Скоро 900.000 грађана је тренутно уписано у јединствени регистар корисника новчаних дознака, казали су за Нову економију у Народној банци Србије.

У овом тренутку у Јединственом регистру корисника новчане дознаке регистровано је укупно 136.288 платилаца, односно 754.095 прималаца плаћања.

Како објашњавају у НБС, разлика у броју платилаца и прималаца плаћања последица је разлике између новца који је послат из Србије у иностранство и који је примљен у Србији из иностранства.

У овај регистар достављају се само подаци о кориснику новчане дознаке који користи ову платну услугу у Србији (шаље новац из Србије, односно прима новац у Србији).

Што се тиче држава из којих је највише новца послато у Србију, првих пет држава су Босна и Херцеговина, Немачка, Црна Гора, Хрватска и Аустрија.

Народна банка напомиње да се ови подаци односе на период од дана ступања на снагу Одлуке о ближим условима и начину вођења Јединственог регистра корисника новчане дознаке, тј. на период од 22. фебруара 2020. године.

Подсећамо, јединствени регистар корисника новчане дознаке садржи податке о корисницима платне услуге извршавања новчане дознаке, односно о платиоцима и примаоцима плаћања.

У регистру корисника новчане дознаке не воде се подаци о износима платних трансакција.

Подаци из Јединственог регистра корисника новчане дознаке нису јавно доступни.

Пружаоци платних услуга (банке, платне институције, институције електронског новца и јавни поштански оператори) били су дужни да до 15. јуна 2020. године Централној банци доставе податке за све кориснике новчаних дознаке који су до 1. јуна 2020. године користили платну услугу извршавања новчане дознаке.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 23. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. С којим правом шпијунирају грађане за које нема никаквог основа за сумњу да су умешани у било какав незаконит посао?

  2. @Ненад
    … са којим су потписани ССП и Бриселски споразуми: нема га ал’ је ту. И нема алтернативу.
    А Уставни суд није надлежан.

Оставите коментар