Атлантик: Трампа чека Милошевићева судбина

Амерички магазин Атлантик наводи да САД сада доживљава хаос какав није виђен од 1968. године када је нација била подељена

Илустрација: GETTY/ ARSH RAZIUDDIN/THE ATLANTIC

Амерички магазин „Атлантик” пише да је председник САД Доналд Трамп до сада владао по свом аутократском инстинкту и да га сада чека судбина која често дочека аутократе када се људи окрену против њих, попут онога што се догодило Слободану Милошевићу.

Садашње немире „Атлантик” упоређује са свргавањем председника који су, према тврдњама тог листа, били диктатори, и као примере наводи Милошевића у Србији, Виктора Јануковича у Украјини или Бен Алија у Тунису.

Атлантик наводи да САД сада доживљава хаос какав није виђен од 1968. године када је нација била подељена.

„Иако ће се Трампов мандат завршити изборима, а не свргавањем, магнитуду свега овога што се догађа, а и свега што ће се тек догодити је могуће схватити једино ако погледамо сличне случајеве у иностранству”, пише „Атлантик”.

Као и у бројним револуцијама, у САД се воде две битке – једна је дуга борба против бруталне и репресивне идеологије, а друга је борба против једног вође, оцењује даље амерички магазин, додајући да је то борба против председника који је дошао на власт распламсавши расне тензије, преноси Танјуг.

„Атлантик” пише како се управо то догодило у Украјини 2014. када је свргнут Јанукович у тзв. наранџастој револуцији.

Он је одлучио да се одрекне приступања земље ЕУ, а маса људи се окупила на Мајдану у Кијеву, наводи тај лист.

„Уместо да пусти демонстранте да вичу на цичој зими, Јанукович је одлучио да се насилно сукоби са њима, а тактика му се обила о главу. Покрет са ограниченим средствима постао је пуна и јака револуција”, пише „Атлантик”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Овај анти-Трамповски расположен амерички магазин „Атлантик“ пише онако како би се изрекло оном старинском изреком: – Што је баби мило, то јој се и снило! По њима, држава је требало да пусти демонстранте, рушитеље и пљачкаше да у име „заштите припадника црне расе“ чине што су наумили, или су за то добили упутства.

Оставите коментар