Би-Би-Си: Да ли се вирус корона појавио још у новембру

Сада знамо да је вирус овде био и дуже – са новим вирусима је увек тако пре него што их откријете, каже један стручњак

Фото: Бета/АП

Да ли се нови коронавирус заправо појавио раније него што се мисли, и како то доказати, пита се аутор анализе коју данас објављује Би-Би-Си.

Наиме, у једном листу из Хонгконга појавио се текст са дотад необјављеним званичним подацима према којима су се први случајеви у Вухану – кинеском граду у којем је пандемија ковида-19 почела – можда појавили још 17. новембра, а не у децембру, како су кинеске власти претходно тврдиле.

Што се тиче Велике Британије, први случајеви потврђени су 31. јануара, када је двоје Кинеза који су из иностранства допутовали у Јорк било позитивно на нови коронавирус, а први случај трансмисије на тлу Велике Британије је забележен 28. фебруара.

Међутим, многи у тој земљи сумњају у званичну верзију временског тока догађаја, а списатељица Кетрин Мајер верује да је могуће да је њен покојни супруг Енди Гил, гитариста бенда „Генг оф фор”, једна од првих жртава ковида-19 у Великој Британији, јавља Танјуг.

Вративши се са турнеје по Кини крајем новембра прошле године, Гил се разболео наредног месеца, испољавајући бројне симптоме ковида-19, а умро је 1. фебруара.

Његови лекари јесу разматрали могућност да је он био заражен новим корона вирусом, али им са временске тачке гледишта то није деловало вероватно.

Потом су се, међутим, појавиле тврдње да је тај вирус на европском тлу био већ у децембру, а једна болница у Паризу поново је тестирала узорке пацијента оболелог од упале плућа, за којег је тако утврђено да је заправо имао тај вирус.

Мајерова се тада обратила мужевљевом лекару-специјалисти, који се сложио са тиме да је можда била реч о новом коронавирусу.

Она је касније утврдила да је и Гилов менаџер за турнеје био оболео од тешког облика респираторне инфекције, а у децембру је умро и њен очух, што ју је само даље наводило на помисао да је у питању био ковид-19.

„Сада знамо да је вирус овде био и дуже – са новим вирусима је увек тако пре него што их откријете”, каже један стручњак.

Иако се испоставило да су антитела на ковида-19 код 1,5 одсто давалаца крви у Британији постојала још у марту – што свакако указује на могућност да је вирус стигао раније него што се мислило – без поновне анализе брисева или узорака крви или ткива то није могуће поуздано установити, закључује аутор анализе.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар