Митрополија црногорско-приморска: Прекинути судске процесе против свештеника

Потпуно је јасно да су мере које се прописују у служби прогона Цркве и спречавање њене мисије, поручују из Митрополије црногорско-приморске

Владика Јоаникије (Фото: Н. Марјановић)

Митрополија црногорско-приморска (МЦП) Српске православне цркве (СПЦ) захтева од власти у Подгорици да се престане са селективном и дискриминаторском применом закона и прописа и да се моментално прекину судски процеси који се воде против Владике Јоаникија, свештенства и народа,

У саопштењу Митрополије оцењује се да су ови поступци пољуљали и онако слабо поверење између државе и цркве, нарушено изгласавањем Закона о слободи вероисповести и продубили поделе и свеопшту кризу у друштву, потврђујући да у Црној Гори одавно не важе подједнако закони за све.

Митрополија је нагласила и да су тиме угрожени темељи модерног и демократског друштва заснованог на владавини права, преноси Танјуг.

„Ако узмемо у обзир да смо од 12. маја, када је утамничен владика Јоаникије са својих осам свештеника, до данас имали на десетине сличних или идентичних кршења прописа НКТ-а и да нико није процесуиран или кривично гоњен, онда је потпуно јасно да су мере које се прописују у служби прогона Цркве и спречавање њене мисије”, каже се у саопштењу МЦП.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар