Хашим Тачи: Србија ће признати Косово поштујући његов територијални интегритет

Председник тзв. Косова уверен да ће на крају и Србија признати Косово, „поштујући његов тренутни територијални интегритет“

Хашим Тачи (Фото: Танјуг/С. Радовановић)

Хашим Тачи: Косово добија Прешево, Бујановац и Медвеђу

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи, иако је најавио да неће учествовати у дијалогу Београда и Приштине под посредништвом ЕУ, поручује да нема размене територија, али да очекује припајање Прешева, Бујановца и Медвeђе Косову.

Тачи је рекао да је оптимиста када је реч о томе да ће се Прешево, Медвеђа и Бујановац припојити Косову, јер је то, према његовој оцени, „историјско право“.

Он је оценио да Србија нема интересовање за грађане који живе у те три општине на југу централне Србије, пренео је Танјуг, позивајући се на Клан Косова.

„Ништа нас не кошта да ово питање изнесемо, покренућемо га без устручавања и без страха“, поручио је Тачи.

На питање да ли је могућа размена територија, он је одговорио да „неће бити трговине, ни размене“.

Тачи је додао да је уверен да ће на крају и Србија признати Косово, „поштујући његов тренутни територијални интегритет“.

(Спутњик, 5. 6. 2020)

Тачи ће представљати Приштину у дијалогу са Београдом

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи представљаће Приштину у преговорима са Београдом, одлучено је данас приликом усвајања новог програма владе у Приштини, преноси „Коха диторе”.

Тачију, који је виђен као „кум” формирања нове извршне власти, како се додаје у тексту приштинске „Кохе”, ова улога је додељена у данас усвојеном програму владе.

„Странке у дијалогу које преговарају биће влада која одговара скупштини, док председник представља земљу на основу уставних надлежности”, наводи се у седмом поглављу програма владе, које се односи на дијалог Београда и Приштине.

Документ у који је „Коха” имала увид, садржи укупно 58 страна и само у овој тачки се помиње улога председника привремених приштинских институција.

У документу у којем су зацртане смернице нове владе, стоји да се неће прихватити као решење опција „корекција граница”, преноси Косово онлајн.

На основу тог програма, пре почетка дијалога биће припремљена платформа за овај процес, која ће прецизирати циљеве који треба да се постигну коначним споразумом, питања која треба укључити, као и извештавање и транспарентност током процеса постизања споразума, преноси Танјуг.

(Политика, 5. 6. 2020)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар