Франкфуртер рундшау: Авдулах Хоти, слуга многих господара

Блиц-споразум са Србијом који је специјални изасланик САД Ричард Гренел предвидео као муницију за Трампову кампању, тешко да ће се постићи тако брзо

Авдулах Хоти (Фото: ЕПА/ЕФЕ)

Нова косовска влада Авдулаха Хотије једва је састављена од више странака, њене конце вуку различити актери и тешко да ће дуго остати на власти, оцењује у коментарима немачка штампа, преноси „Дојче веле”.

„Новоизабрана Хотијева влада требало би да испуни бројне жеље оних који вуку конце из позадине. То је практично немогуће, јер у ствари нико ни са ким не сарађује”, пише Томас Борхерт („Франкфуртер рундшау”) и додаје да Хотију, искусном министру финансија, скоро нико не прогнозира шансе за дужи мандат.

О самом премијеру немачки лист пише да је студирао у Великој Британији, да се сматра безбојним, али часним технократом који чврсто стоји уз своју странку (Демократски савез Косова), као и да за разлику од неких његових министара, у његовој биографији нема корупцијских скандала, нити ратне прошлости

„Поред тога што нема већинску Владу, Хоти ће као слуга многих господара ускоро имати проблема да се бори и са њиховим опречним захтевима. Блиц-споразум са Србијом који је специјални изасланик САД Ричард Гренел предвидео као муницију за Доналда Трампа током изборне кампање, тешко да ће се постићи тако брзо”, пише лист.

„А продужетак мандата који жели председник (Хашим) Тачи, као и размена територија са Србијом коју промовише, наишли су на отпор чак и у Хотијевој партији. И Тачијев курс сукобљавања с ЕУ такође се може показати као препрека за Хотија: Брисел никако не жели да вођство косовског дијалога препусти Сједињеним Државама. Стога се Хоти мудро не ослања само на Трампа: Након америчких избора, интерес Вашингтона за Косово вероватно ће се значајно смањити”, закључује се у тексту Франкфуртер рундшауа.

Ерих Ратфелдер за берлински Тагесцајтунг између осталог пише да Хоти спада у водеће редове конзервативног дела ДСК и да ће спроводити политику која је у позадини већ скицирана.

Он тврди да Американци желе размену територија између Србије и Косова, а да је немачка канцеларка Ангела Меркел против тога и да је више пута упозорила да би то било отварање Пандорине кутије.

Михаел Мартенс за Франкфуртер алгемајне цајтунг оцењује да је формирање косовске владе било необично и упитно.

Томе је, каже, претходила вишемесечна борба између америчког председника Доналда Трампа и Европске уније, односно најважнијих европских престоница, као што је Берлин. Радило се о будућем развоју Косова. И бар за сада, може се констатовати да је прву рунду те борбе за моћ, Европа изгубила, пише Мартенс.

„Главни протагониста на америчкој страни био је Ричард Гренел, до пре неколико дана амбасадор САД у Берлину и Трампов верни следбеник. Прошле године председник је именовао тог недипломатичног дипломату за свог специјалног изасланика за ‘мировне преговоре’ између Србије и Косова. Неки су били изненађени тиме што Трамп хоће да се спољнополитички ангажује баш на Балкану. На крају крајева, за разлику од деведесетих, тај регион више није центар сукоба глобалне политичке величине”, наводи Мартенс.

У Београду, а посебно у Приштини, додаје, постојала је, и још се чује, претпоставка да Трамп, након што није успео у спољној политици, жели да се покаже као надарени „дилмејкер” не само у Северној Кореји, већ и у југоисточној Европи.

„Циљ је, дакле, био да се постигне историјско помирење између Србије и Косова, и истовремено победи Европска унија, која то није успела да уради више од деценије”, пише Мартенс.

Поред тога, како додаје, Трамп би онда могао да затвори америчку војну базу Бондстил, која постоји од 1999, и покаже својој домаћој публици да је, за разлику од својих претходника, војнике са Косова довео кући. Наравно, ово су само нагађања, додаје Мартенс, преноси Танјуг.

„Оно што се може доказати јесте да се Гренелово ангажовање на Балкану развило у америчко-европску борбу за моћ какву регион никада раније није видео. Међутим, упитно је да ли ће се Гренел – ако буде играо важну улогу у предстојећој Трамповој изборној кампањи – уопште још бавити споредном бином, Косовом. Неке европске дипломате надају се да ће се ‘проблем Гренел’ за Косово временом решити сам од себе. Поред тога, већина посматрача сумња да Хотијева хетерогена вишестраначка коалиција неће моћи дуго да остане на власти”, закључује Мартенс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар