N1: Институту Бебе Поповића милиони за промоцију лабораторије која већ постоји

Зашто се пресељење лабораторије представља као нова инвестиција?

Фото: Н1

Фирма коју води Владимир Беба Поповић добила је новац за медијску промоцију отварања нове лабораторије Агенције за заштиту животне средине. Питање је зашто је потребна промоција, јер ни лабораторија није нова, већ се само премешта на друго место.

У Агенцији за заштиту животне средине ради се пуном паром, а директор ове недеље обија прагове телевизија са националном фреквенцијом. Јавности, каже, има да саопшти важне вести за српску екологију.

„Агенција за заштиту животне средине изградила је најсавременију лабораторију за праћење квалитета воде, ваздуха и земљишта. Тренутно смо инвестирали око четири милиона евра, свакако, уз помоћ европске делегације у Београду“, каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

Међутим, национална лабораторија о којој Радовић говори постоји већ годинама у просторијама Републичког хидрометеоролошког завода, а направљена је махом из поменутих европских донација. Уговор вредан близу 40 милиона динара односи се само на њено пресељење у просторије Агенције, уз гасификацију и опремање намештајем. Ни сама зграда у коју се сели није нова – њена изградња започета је још 2011. године.

„Зашто се пресељење лабораторије представља као нова инвестиција?“, само једно је од питања која смо упутили Агенцији за заштиту животне средине, али одговор нисмо добили. Када смо покушали да снимимо радове, обезбеђење је избацило екипу Н1.

Капије неће дуго остати затворене. У време ванредног стања, расписана је још једна јавна набавка, овог пута за вођење програма медијског догађаја отварања нове лабораторије. Једини понуђач на тендеру вредном три милиона динара је Институт за јавну политику Владимира Бебе Поповића. У Транспарентности Србија претпостављају да је позадина свега медијска промоција политичара у јеку кампање.

„Мислим да је ово још један од случајева коришћења јавних ресурса за вођење предизборне кампање. Новац за плаћање услуга одлази маркетиншкој агенцији, а државни функционери добијају прилику да се виде у добром светлу, и то не у плаћеном термину у посебном сегменту, већ тамо где је пажња гледалаца далеко већа, у информативном програму“, каже Немања Ненадић, Транспарентност Србија.

Три милиона динара за медијску промоцију наљутила су удружење „Тврђава“ из Смедерева. Активисти су због загађења из оближње железаре тражили оспособљавање две мерне станице, али им је речено да је милион динара, колико би тај пројекат коштао, прескупо.

„А немате да дате милион динара за здравље грађана Смедерева и Србије да бисмо могли да пратимо онлајн податке за мерне станице. Мени то говори да вас не интересује ни екологија, ни здравље људи, нити било шта друго осим буразерског дељења новца између себе“, изјавио је Никола Крстић из покрета „Тврђава“.

Вођење поменутог медијског програма други је посао који Поповићев институт добија од Агенције у последњих шест месеци. У септембру им је додељено милион динара за организацију прославе петнаестог рођендана Агенције. На упите Н1 нису одговорили ни Владимир Поповић, али ни ресорни министар Горан Триван.

Миодраг Совиљ

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 3. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Reč je o prethodoj ministarki Dr Anđelki Mihajlov čiji kadrovi su nesmenjivi i koja tako izvlači budžetski novac godinama pa ima neverovatno bogatstvo od stanova na najprestižnijim lokacijama do ko zna čega. Inače dotična je poznata po tome što je na sastancima UN izjavljivala da svakog četvrtka ide u SAD ambasadu po mišljenje /na zgražanje drugih delegacija.

Оставите коментар