Мирољуб Јевтић: Да ли „Црква у Хрвата“ размишља о својој будућности

Мисли ли врх ХРЦ да папи треба бес Светског јеврејског конгреса? И што је још важније, бес Руске православне цркве (РПЦ)

Мирољуб Јевтић (Извор: Политика)

Овај текст  пише  неко  ко је  у најмању руку  благонаклон према Хрватској римокатоличкој цркви (ХРЦ), ако ни збoг чега другог оно због заједничких вредности које би требало да црпимо из Јеванђеља.  Полазећи  од тога питам  се  да ли су  приликом доношења одлуке о  служби посвећеној  догађајима у Блајбургу озбиљно размислили о  стању у коме се налази хришћанство? Целокупно хришћанство, али  и хришћанство  у њиховој отаџбини БиХ? Мени се чини да нису.  Да ли сам у праву или нисам нека покажу следеће чињенице.

Најважнијa од свих, за њих је податак да римокатолицизам у Босни више скоро да не постоји. То што постоји у Сарајеву и Босни  сребреној  јесу енклаве са  значајном  црквеном инфраструктуром  али без верника. О томе најбоље сведочи анегдота коју је испричао хрватски песник из Сарајева Миле Стојић: „Најзначајнија директорска фотеља коју у Сарајеву има неки Хрват налази се у управи градског гробља.” Намерно сам рекао у Босни јер сам одвојио Херцеговину. Тамо римокатолицизам постоји. Али се из Херцеговине сваки дан све више људи исељава и одлази пут Хрватске или света. Дакле, римокатоличко хришћанство из БиХ испарава из дана у дан. Са извесношћу да ће сасвим нестати.

У таквој ситуацији њима најближи хришћани су православни. Стотину пута сам се уверио од Филипина, преко Багдада, Најробија до Чилеа да ме тамошњи римокатолици са хришћанском љубављу прихватају.

И уместо да се понашају у том смислу они службом у име Блајбурга подсећају сарајевске Србе да је римокатоличка црква у НДХ  здушно подржавала њихово истребљење. Одмах су добили одговор од Митрополије дабробосанске СПЦ да „довођењем Блајбурга у Сарајево трајно затварају врата сарадње и свих односа ове митрополије са Надбискупијом врхбосанском” и,, лично …митрополита… Хризостома с кардиналом Пуљићем”. Сасвим је нормално да су се протесту православних придружили и Јевреји који су се преко значајних јеврејских институција и  пред Блајбургу посвећене службе, оштро супротставили. Најзначајнија у том смислу јесте реакција моћног Светског јеврејског конгреса.

И где смо сад? Да ли ико, ко словесно мисли, може да поверује да те вести неће стићи до папе Фрање? И шта сад папа да каже? Да подржава злочинце који су, мада крштени, својим животом и злочинима практично сами себе екскомуницирали из Римокатоличке цркве. Да ли ХРЦ види у каквом је положају римокатолицизам? Он у Европи, САД, Канади и Аустралији умире кораком од седамдесет седам миља. Како то изгледа у цифрама нека покаже податак који је у часопису „Политикологија религије”, чији сам оснивач, изрекао мој шпански колега Алфонсо Перес Аготе, професор универзитета Комплутенса из Мадрида. Број  Шпанаца припадника РКЦ 1965. износио је 83 одсто, да би 2008. пао на само 27,75 процената. На само 27 процената! Смањио се  за скоро три четвртине! У Шпанији вероватно најзначајнијој римокатоличкој и хришћанској нацији у историји читавог хришћанства!

Винко Пуљић (Фото: Dnevni avaz)

Било је мучно те исте 2008. године на Светском социолошком форуму у Барселони слушати и огавне нападе  шпанских колега на РКЦ. За њих је РКЦ крива зато „што  греје сунце у лето, што пада киша, што пси лају”. Невероватно али скоро да је буквално било тако. Осетио сам се прозваним да браним РКЦ од њих, али ништа није вредело.

У Латинској Америци где је РКЦ доминантна  долази до страшног осипања верника који прелазе у протестанте, нарочито у пентекосталце. Враћајући се из Валпараиза у Сантјаго, на аутобуској станици сам видео масу људи како улази у просторију која је излазила на станичне пероне. Радознао да видим шта је ушао сам унутра. Више хиљада некадашњих римокатолика пажљиво су пратили глас пентекосталног проповедника и у трансу изговарали молитве.

У Бечу да нема Пољака и Хрвата цркве би се затвориле. Аустријанци неће у свештенике. А у многим бечким црквама недељна служба се одржава уз присуство пет, шест старица које је парох довезао у цркву. Иначе би била празна.

Мисли ли врх ХРЦ да папи треба бес Светског јеврејског конгреса? И што је још важније, бес Руске православне цркве (РПЦ). Нек се сете зашто је папа молио да се сретне са руским патријархом на  Куби? Без Руске православне цркве данас нема хришћанства, не православља него хришћанства! Једина хришћанска деноминација која је сада у позицији у којој је био Ватикан до рушења Хабзбурга јесте РПЦ. Руски патријарх због симбиозе власти Русије са Црквом, фигуративно речено, држи  кључ од нуклеарног ковчежића заједно са Путином.  Не приписују се без везе следеће речи Збигњеву Бжежинском, идеологу Трилатералне комисије, која снажно делује и у Србији. ,,После колапса СССР, главни непријатељ САД биће Руска православна црква.”

ХРЦ изгледа није свесна да је она за папу безначајна. Хрвати чине само 0,3 одсто укупног броја римокатолика. Да сви нестану за РКЦ то не би значило ништа! И ако због потребе сарадње са Путином треба жртвовати  Хрвате, мислите да ли би папа оклевао? Уосталом, поред  већинске, постоји и филипинска  римокатоличка ,,аутокефална” црква одвојена од папе, па може то да буде и хрватска.

Аутор је професор универзитета, оснивач научне дисциплине политикологије религије

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2020)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

4 replies

 1. Kakva je to Crkva kada im je jedini svetac ratni zlocinac.

  Свиђа ми се

 2. Било је мучно те исте 2008. године на Светском социолошком форуму у Барселони слушати и огавне нападе шпанских колега на РКЦ. За њих је РКЦ крива зато „што греје сунце у лето, што пада киша, што пси лају”. Невероватно али скоро да је буквално било тако. Осетио сам се прозваним да браним РКЦ од њих, али ништа није вредело.
  ++++
  Тужно ! да се човек расплаче.
  Када чујем шта каже бранилац оних јеретика који су отпали од Христа Бога живога, а он их бранио од самих себе !
  И још каже, у Шпанији вероватно најзначајнијој римокатоличкој и хришћанској нацији у историји читавог хришћанства!
  Онако љут на њих верујем, да ни дневницу није узео.

  А после тога пита се: „ И где смо сад ? Да ли ико, ко словесно мисли, може да поверује да те вести неће стићи до папе Фрање? И шта сад папа да каже? Да подржава злочинце ? „

  Не господине Јевтићу, немојте много да се секирате.
  Он, НЕ ПОДРЖАВА бискупе који јавно износе своје мишљење када усташе хоће да славе у Блајбургу: “ Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke Crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj Crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru „, stajalo je u priopćenju.
  https://www.hercegovina.info/vijesti/religija/papa-smijenio-biskupa-koji-je-zabranio-misu-na-bleiburgu-165617/165617/
  Увек, када се разликују дијаметрално-супротно од његовог.

  Свиђа ми се

 3. Poštovani gosp. Jevtić, „politologu religije“,
  „Bez Ruske pravoslave crkve nema danas hrišćanstva, ne pravoslavlja nego hrišćanstva!“ (Znači li ovo da pravoslavlje nije potpuno, cjelovito, hrišćanstvo? …baš kao i katolicizam, već su to dva, komplementarna, otklona od pravog, ezoternog, hrišćanstva koje je uvijek sredina, ravnoteža između krajnosti?)
  Srećom, pravo ili ezoterno hrišćanstvo uvijek postoji bez obzira na količinu njegovih otklona ili jednostranosti (hrišćanskih sekti, u pravom značenju ove latinske riječi). I, ono kao takvo uvijek je na Zemlji bez obzira na „kvantitet“, tj. broj sljedbenika.
  Dake, „kvantitet“ ništa ne znači za stvarnost Hristovog živog impulsa danas na Zemlji — u vremenu ekstremnog materijalizma (po zakonu evolucije započetog sa XV st.), današnje Pax Americane i američkih vrijednosti života (tzv. Three Big), kojih su, kako mi se čini, ubjedljivom većinom aktivno oduševljeni i tzv. brojni pravoslavni hrišćani (pored brojne svoje braće katolika, protestanata, baptista itd.).
  Ovo istinsko hrišćanstvo, koje uvijek spaja duhovno i materijalno, i cjelovito je kako u zemaljskom aspektu dualiteta, tako i u kosmičkom aspektu triniteta, danas (od početka XX st.) poznato je u svijetu kao DUHOVNA NAUKA; ono obuhvata, inspiriše praktično sve oblasti ljudske zemaljske prakse: nauke medicine, pedagogije, poljoprivredu, sve umjetnosti, filozofiju, sociologiju, arhitekturu, farmaciju, skrbi za tzv. retardirane osobe…
  Ono je tu, opštečovječansko je,nije povezano sa etnosom (narod = religija, starozavjetni princip). Zašto nije šire zaživjelo, među masama, na Zemlji evo sada na početku XXI st. pohrišćanske ere? Snage protivljenja (luciferske–ahrimanske-asuraške) toliko su ojačale u XX st. da, takoreći, mase ljudi drže pod kontrolom samo malim prstom, preko industrije zabave i dokolice, sporta, medija, opsjednutosti novcem itd.
  Jer Hristovo Uznesenje upravo znači Njegovo postajanje Duhom Zemlje, Duhom koji prožima do u najmanju česticu našu planetu, do u samo njeno središte, i kao takav je za SVE LJUDE! Dakle, kao takav, ne podrazumijeva li ovo, upravo ovaj Hristov Duh, ukidanje svih otklona hrišćanstva, kako sa Zapada (katoličanstvo) tako i sa Istoka (pravoslavlje)?
  I, još kažete, da ruski patrijarh zbog simbioze vlasti Rusije sa Crkvom… drži ključ od nuklearnog kovčežiča zajedno sa Putinom… Ne znam sada da li bi se ironično nasmijao ili gorko zaplakao nad ovom konstatacijom, ali nesumnjivom činjenicom, koja teško da ima veze sa Logosom svijeta, Sinom Božjim, oličenjem svekolike samilosti, ljubavi, i žrtve!?

  Свиђа ми се

 4. @Slobodan Žalica
  „Dakle, kao takav, ne podrazumijeva li ovo, upravo ovaj Hristov Duh, ukidanje svih otklona hrišćanstva, kako sa Zapada (katoličanstvo) tako i sa Istoka (pravoslavlje)?“

  У игри речи и игри речима важно је да се не заиграмо.

  Колико знам: није католичанство него римокатоличанство, папизам, за који је отклон само блага реч.

  Извор је многих других „отклона“, не(п)окајани масовни и институционални укидач неотклоњених.

  Што се грбо роди вријеме не исправи.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s