Сарајево: Надбискуп Пуљић предводио блајбуршку мису

Бити присутан и учествовати на овој светој миси за жртве Блајбуршког поља не може се без посебних дрхтаја срца и осјећаја душе, рекао надбискуп Винко Пуљић

Врхбосански кардинал Винко Пуљић (Фото: Dnevni avaz)

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је данас предводио блајбуршку мису у сарајевској катедрали, рекао је да су се данас сабрали да „покажу поштовање и чувају сјећање“.

– Бити присутан и учествовати на овој светој миси за жртве Блајбуршког поља не може се без посебних дрхтаја срца и осјећаја душе – рекао је Пуљић.

Он је навео да се ниједан злочин не може бранити и да онај, ко се не дистанцира од злочина, постаје учесник у злочину.

Пуљић је додао да се „историја не гради политизацијом и манипулацијом, него на основу чињеница уважавајући узроке и посљедице“.

– Желимо да нас молитва прочисти од свих горких осјећаја и негативних набоја који се јављају при сјећању на жртве. Сабрани смо у молитви да покажемо поштовање и да чувамо сјећање – рекао је Пуљић.

Блајбуршкој миси је због актуелних мјера рестрикције усљед епидемије вируса корона и безбједносних разлога, присуствовало 20 лица, не рачунајући свештенике и хор.

Покровитељи мисе били су Хрватски сабор, Хрватска бискупска конференција и Почасни блајбуршки вод.

Катедралу су све вријеме мисе обезбјеђивали припадници МУП-а Кантона Сарајево, а одржана је и комеморативна шетња жртвама фашистичког терора.

У завршној акцији ослобађања Југославије од фашизма 11. маја 1945. године 36. дивизија Југословенске армије заробила је велики број усташко-домобранских снага.

Предајом непријатељске групације од око 30.000 војника, највише усташа и домобрана, 15. маја 1945. коначно је био завршен Други свјетски рат у Југославији.

Пред почетак разбијања СФР Југославије, односно од 1990. године до данас у новој хрватској пропаганди је исконструисан такозвани „Блајбуршки покољ“ усташа и домобрана, за који нема доказа.

Вијест да ће кардинал врхбосански Винко Пуљић служити мису за убијене у Блајбургу претходних дана изазвала је бурна и оштра реаговања јавности у БиХ.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 16. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Viva satana

  Будите послушне моје овце
  Шаљите мени своје новце
  Слушајте глас наших дана
  Viva, viva satana

  Тако ми светости Борџије
  Шаљем вам поруке Божије
  Мрзите, мрзите свакога дана
  Viva, viva satana

  Наш бог је најјачи
  А ја сам његов паж
  Слушајте само мене
  Све друго је лаж

  Момчило

Оставите коментар