Бошко Мијатовић: Европска централна банка против Уставног суда Немачке

ЕЦБ већ годинама води монетарну политику огромним куповинама разноврсних обвезница. ЕЦБ тврди да је то монетарна политика, али немачки уставни суд није у то уверен

Немачки уставни суд (Фото: EPA-EFE/THORSTEN WAGNER)

Немачки уставни суд (НУС) пресудио је почетком овог месеца да би програм куповине обвезница од стране Европске централне банке (ЕЦБ) могао бити незаконит будући да је делимично у супротности са немачким законом, јер ни немачка влада ни парламент нису дали сагласност. ЕЦБ-у је дао три месеца да оправда политику или ће Бундесбанка, на коју отпада око четвртине куповине, морати да одустане од даљег учешћа. Суд је такође затражио од Бундестага, доњег дома Немачке, и немачке владе да подстакну ЕЦБ на оправдање програма.

О чему се ради? ЕЦБ, наравно, има право и дужност да води монетарну политику на подручју евра али јој је важећим уговорима ЕУ изричито забрањено да финансира буџете држава чланица, које поседују фискалну сувереност и које саме треба да се брину о својим парама. Али, ЕЦБ већ годинама води монетарну политику огромним куповинама разноврсних обвезница, међу којима су и државне. На тај начин ЕЦБ ипак индиректно финансира државне буџете. ЕЦБ тврди да је то монетарна политика, али немачки уставни суд није у то уверен.

Проблем постоји стога што ЕУ има конструкциону грешку, пошто је недовршена држава: нема фискалну политику која би подржала монетарну, како то раде све државе у свету. О томе сам раније писао у тексту Евро: новац без државе.

Стога ЕЦБ функционише као стални ватрогасац, кога зову кадгод запне у финансијској сфери. Извесно прекорачење надлежности ЕЦБ толерише се пошто се Брисел поуздаје у Европски суд правде (ЕСП) као крајњу инстанцу која ће одбранити потезе ЕЦБ.

Поред овог функционално-економског проблема, пресуда немачког суда покреће и озбиљан правно-политички проблем: да ли је Европски суд правде највиши суд у ЕУ, чије одлуке обавезују све „ниже“ судове, или је он један специфични трибунал? Јер, немачки суд одбацио је пресуду ЕСП из 2018. на ову тему и практично је прогласио ништавном. Његов основни став у суштини гласи „ЕУ није држава и ЕСП не може бити врховни суд“, односно „И државе чланице се питају о границама између европског и националног права“.

Бошко Мијатовић (Фото: Медија центар)

Пресуда немачког суда може имати драматичне импликације на евро. Широко је присутно мишљење да економски шок изазван пандемијом значи да је континуирана снажна акција ЕЦБ-а једино што стоји између ЕУ и друге дужничке кризе. Ако немачки суд веже руке ЕЦБ-а (или спречи Бундесбанку да учествује у програмима ЕЦБ-а), опстанак евра могао би бити у питању, а тиме и опстанак ЕУ.

Пољска и Мађарска, које и саме имају сукобе са Бриселом, радосно су поздравиле одлуку НУС-а као доказ да су и оне управу са одбраном националне суверености.

Најлакше решење сукоба је да Бундесбанка формално оправда акције ЕЦБ, мада то није извесно будући да је и она сама имала резерве према овој политици ЕЦБ. Уз то, НУС ужива велики морални углед и није му се лако супротставити на његовом (правном) терену.

Одмах по пресуди, Брисел је најавио тужбу ЕСП-у против Немачке, што би била велика глупост узаврелих глава. У последње време се то више не помиње, јер би заиста блесаво било да Брисел уђе у сукоб са највећом земљом Уније. Без Британије ЕУ може да опстане, али без Немачке не.

Изгледа да је најразумније решење измена правне регулативе: било Основног закона Немачке (што је устав), било уговора ЕУ и да се тиме уклони проблем. Али, ни то не би било политички једноставно учинити. Европска унија је поново у озбиљној кризи.

Опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 26. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар