Јован Зафировић: Поштедите децу са Косова и Метохије

Деци са Косова и Метохије није стало до ваше бриге, милостиње или до кампање под слоганом „За нашу децу“ која се неће одиграти у њиховом крају

Извор: Снимак екрана/ТВ Пинк

Фамозни спот за предизборну кампању под слоганом „За нашу децу“ је подигао прашину и изазвао бројне коментаре, углавном негативне. На споту се види како је на мапи Србије (овог пута без одстрањења Косова и Метохије) појављује поменути слоган „За нашу децу“ од Суботице до Бујановца и Новог Пазара али не и на простору Косова и Метохије.

Бројни коментари попут: „Зар наша деца на Косову не постоје?“, „Још један вид издаје“, „Ето, све се јасно види“, представљају делимично погрешно тумачење. Слоган за „За нашу децу“ представља вид предизборне кампање, стога су на мапи означена места у Србији у којима се води поменута кампања. Овде је најмање реч о „Нашој деци“ , не само на Косову и Метохији већ и у централној Србији.

Види се да многе брине што је Косово и Метохија ускраћена кампањом. Не треба да вас брине! Не треба људима на Космету којекакве кампање, сити су и уморни од тога.

Ако се заиста бринете о деци на Косову и Метохији не гледајте толико „површно“, то је као када прочитате наслов у новинама а не видите о чему се заиста ради.

Ако се заиста бринете о деци са Косова и Метохије нека вас не брине кампања, нека вас забрине што та деца не могу никуда отићи ван граница Србије због тога што су ускраћена за исправна документа, а она која имају не признаје свет.

Ако се заиста бринете, нека вас не брине кампања већ то што у здравственим установама немају основне ствари (игле, шприцеве, системе за инфузију, да не говоримо о таблетама, ампулама и инфузионим растворима) већ морају од пара које често немају за нормалан живот купити у приватним апотекама (ако им је не дај Боже потребно).

Ако се заиста бринете, нека вас не брине кампања већ мисао да деца са Косова и Метохије немају књижаре, културне центре, већ им се граде стадиони на којима сваке године има све мање деце.

Ако вас заиста брине, нека вас забрину још многе ствари које се тичу нормалних услова за живот.

Али за крај: деци са Косова и Метохије није стало до ваше бриге, милостиње или до кампање под слоганом „За нашу децу“ која се неће одиграти у њиховом крају. Деци са Космета је стало до тога да их поштедите коментара и сажаљења (било у позитивном или негативном контексту) на њихов рачун, јер, можда не желе да се осете као неко кога треба жалити већ да се осете као равноправни грађани своје земље Србије, која их се без поговора одриче као неваспитано дете Мајке.

Аутор је песник са Косова и МетохијеCategories: Да се ја питам

Tags: , ,

4 replies

 1. Господин Зафировић својим часним писменом надасве ПОШТУЈЕ Српчад Свете Србске земље, поштује их безусловно – једнако онако како их и љуби, као песник… Ја својим коментаром чиним дубоко поштовање господину Зафировићу, а Српчади Заветној – немериву, најчистију и најсрдачнију благодарност, молитвено дивљење што својим подвигом живота и мене живим чине…

 2. „Али за крај: деци са Косова и Метохије није стало до ваше бриге,
  милостиње или до кампање под слоганом „За нашу децу“ која се
  неће одиграти у њиховом крају.“

  Слоган “За нашу децу“ – у преводу: “Паре децу кваре“, и зато нема
  по 100 евра за децу, малолетнике, већ само за пунолетне који имају
  право гласа, да гласају за СНС?!
  Наша деца ће – “Трбухом за крухом“, у Недођију, а на њихово
  место ће доћи/долазе мигранти са својом децом?!
  Нaјвише што можемо да урадимо за нашу децу, за сада, у овом тренутку,
  јесте – ГРАЂАНСКИ БОЈКОТ избора, сагласно законима и Уставу Србије.
  Овај бојкот не треба да буде партијски, политички, идеолошки…,
  већ заштитнички, родитељски, за нашу децу, наше породице, куће, земљу
  имовину, завичај, родни крај, Мајку Србију – Отаџбину.

 3. U potpunosti podrzavam komentar gospodina Dragana. Kada sam videla ovaj famozni spot nisam mogla ni sama da poverujem sta sam videla. Cak i moje komsije koje su bile zagovornici izbora posle ovog spota prikljucuju se bojkotu

 4. Кајемо се прво за себе у свему што згрешисмо и Реч Божју прекршисмо и образ окаљасмо, било лагањем или крадењем, било злобом и пакошћу, било развратом или отимањем, било пијанством и ждерањем или варањем и коцкањем, било псовањем и хуљењем светиње или клеветањем и оговарањем ближњих својих, било маловерством или саблажњавањем својих ближњих! Кајемо се за безбројне грехове своје, знане и незнане, вољне и невољне, било словом или делом или помишљу, било јавне или тајне, кајемо се и молимо Бога, да нам опрости и да због нас не казни сав народ наш и сву државу нашу. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!

  Потом, кајемо се за све грехе оних духовника и свештеника који у чему год згрешише пред Господом Богом и Светим Савом, било да малаксаше у вери или у страху Божјем; било да небрижљиви бише у делу Господњем или да ослабише у љубави братској. Уколико се они не кају, кајемо се ми за све што је зло пред Богом у срцу, на језику или у владању њиховом. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

  Кајемо се за грехе оних наших народних првака и вођа, који заборавише да су свеци српски основали ову државу и да је ово света земља, и који заборавише да су истакнути за прваке и вође једног светог и мученичког народа, па без страха Божјег и љубави према народу злоупотребљаваше своју власт на народну привремену несрећу, а на вечну пропаст и проклетство себе и свога порода. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

  Кајемо се за грехе оних учитеља и књигописаца и књигопреводилаца, који омладини српској показаше клизав пут разних белосветских фантазера и фразера, пут безбожан и неморалан, који води народе у крв и злочин и уништење, на радост сатане и његових паклених сила. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

  Кајемо се за грехе свих оних српских синова и кћери, који презреше дух и искуство и памет и веру и светињу и поштење и доброту свога народа и примише туђинску лудост и непоштење и сваку јефтину робу, да тиме замене чисто злато народно, у стотинама ватри опробано. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

  Кајемо се и за све неправде свих неправедних судија и кметова, и порезника и шумара, и закупаца и прекупаца, увозника и извозника! Кајемо се за злобу свих злотвора, за пороке порочних, за страсти страсних, за убиства убица, за насиље насилника, за увреде деце према родитељима; кајемо се за свађе и деобе међу браћом, за све суровости јачега над слабијим и за све немилости имућних наспрам сиромашних, и за све баналности и вулгарности које се могу чути и видети по кафанама, по позориштима и разним игралиштима широм свете земље наше, под чијом се кором скривају тела многих милиона војника и мученика за Крст Часни и Слободу Златну. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

  Кајемо се и за све оне чија је душа подељена и чији је карактер неутврђен, те Свеце славе, а Свеце псују, Крсту се клањају, а Крст псују, пост држе, а пост псују, Богу се моле, а Бога руже, Црквом се хвале, а у Цркву не иду, Српство величају, а Србе цепају, државом се поносе, а државу штете. Ај, Боже велики, за све њих ми Ти приносимо скрушено и плачно покајање. Ако Ти није довољно покајање наше за браћу нашу, покај и њих, Господе благи. И не допусти, Царе и Творче Неба и земље, да се бич гнева Твога праведнога, којим у ове дане бијеш охоле и безбожне, спусти на народ слуге Твога Светога Саве и мученика Твога Кнеза Лазара. Слава Ти, Творче и Спаситељу наш, на век века. Амин.

Оставите коментар