Турски провладин лист оптужио патријарха Вартоломеја за повезаност са Гуленом

Поред Вартоломеја, са Гуленом се повезују и главни рабин Турске и бивши јерменски патријарх у Цариграду, па и папа Јован Павле Други који је преминуо 2005. године

Патријарх Вартоломеј (Фото: Танјуг/HINA/Daniel KASAP)

Провладини медији у Турској оптужили су васељенског патријарха Вартоломеја за умешаност у покушај државног удара 2016. године и везу са опозиционим проповедником Фетулахом Гуленом.

Турски магазин „Герчек Хајат“, који припада издавачкој групи провладиног листа „Јени Сафак“, објавио је специјални број под називом „Гуленизам: ко је терориста Фетулах Гулен? Сто година историје терористичке организације“ у којем се васељенски патријарх Вартоломеј оптужује за везу са опозиционим исламским проповедником Фетулахом Гуленом и умешаност у неуспешни државни удар у Турској. Као доказ своје верзије, лист је објавио фотографију на којој Вартоломеј стоји поред Гулена.

Поред Вартоломеја, са Гуленом се повезују и главни рабин Турске и бивши јерменски патријарх у Цариграду, па и папа Јован Павле Други који је преминуо 2005. године.

Патријарх Вартоломеј је негирао оптужбе, назвавши их „нереалним и неодговорним“ и изјавио да турска православна општина изражава забринутост због праћења својих религиозних лидера и „лажних оптужби“ против њих.

Неки у Турској се плаше новог таласа грчког погрома као што се десило у октобру 1955. године у Истанбулу и Измиру.

Постоји верзија и да је ова објава имала за циљ да се Вартоломеј подсети да треба да буде лојалан председнику Турске.

Пре две године национална обавештајна служба Турске оптужила је васељенског патријарха за везу са Гуленом и америчком ЦИА. Медији су писали да турске специјалне службе прате Вартоломеја и његово окружење по целом свету, посебно у САД.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Факти, 19. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Пих, та немојте касти!

Оставите коментар