Милан Рогановић: Падају маске

Ово није текст ни против превенције пандемије, ни против употребе заштитних маски. Његов циљ је једноставан: да упозори да су нам потребна озбиљна и одговорна решења, а не импровизације

Фото: Pexels

Да ли је баш тако?

Због корона вируса и панике сличне оној из времена САРС-а, птичјег или свињског грипа, огроман број људи у свету и код нас похрлио је у апотеке и специјализоване радње и покуповао заштитне маске. Слушајући препоруке надлежних стекао се утисак да су маске спасоносне, да их стално треба носити. А да ли је то баш тако? Шта кажу релевантни подаци?

Ако се зна да су вируси најсићушнији микроорганизми, величине од неколико десетина до неколико стотина милимикрона, видљиви једино помоћу електронских микроскопа који повећавају више од 100.000 пута, поставља се питање: да ли заштитне маске штите од вируса?

Нису све маске исте

Постоји више типова заштитних маски, а код нас се, најчешће, могу набавити тзв. хируршке маске или маске шивене од платна. Међутим, много делотворније, али и вишеструко скупље (од неколико десетина до неколико стотина евра!) су FFP (Filtering facepiece) – партикуларне маске (зване и респиратори).

И међу FFP маскама постоји разлика у квалитету заштите. Квалитет заштите се мери по количини задржане прашине, димова или аеросола на радном месту. И док код типа FFP1, на пример, удисање може довести до иритирања дисајних органа и може се развити непријатан мирис, FFP2 маска нуди бољу заштиту од непријатних мириса. Она је и битно постојанија од FFP1 и омогућује бољу заштиту и при десетоструко већој количини штетних материја у ваздуху на радном месту.

Ако је прекорачење веће од тога, класа FFP3 нуди тако добру заштиту да се препоручује за рад у хемијској индустрији. Специјалне FFP3 маске са филтерима (респиратори) из ове категорије користе се и у научним лабораторијама у којима постоји опасност од вируса.

Шта каже права струка?

„Обичне маске могу да спрече продор честица величине до 0,6 микрометара и тиме представљају сигурну заштиту од бактерија, али не и вируса.“ Зато председник Немачког друштва за инфектологију, Бернд Залцбергер (Berndt Salzberger), са Универзитетске клинике у Регензбургу, каже да ношење таквих маски у овом тренутку сматра „потпуно бесмисленим“. Он подсећа да те маске нису намењене заштити од болести, као и да ношење маски има више смисла за особе које су оболеле и могу да пренесу вирусе на друге.

Маске које не припадају наведеним заштитим категоријама, тзв. хируршке маске служе пре свега да особа која их носи не би ширила око себе бациле ако кашље или кија, те да не пружају никакву заштиту од вируса. То је зато што не покривају очи, лабаве су и не могу се носити у дужем периоду – постану влажне, па их треба често мењати (препорука – на свака два до три сата). Колико нам је, само на дневном нивоу, потребно таквих маски ако знамо да се таква маска у Србији продаје за сто динара – а донедавно је била тридесетак?

Пре и после јела треба руке прати

Стручњаци у Немачкој тренутно упозоравају да је много ефикасније од ношења маске вођење рачуна о хигијени руку, те да се 80 одсто свих инфективних болести преноси преко руку. Израчунато је да људи у просеку једном у четири минута додирују лице рукама које пре тога нису опране.

Светска здравствена организација саветује употребу маски само у специјалним случајевима. ,,Уколико кашљете, имате проблема са дисањем, грозницу или кијате, ставите маску на лице и позовите одговорну медицинску установу. Уколико ове симптоме немате, немојте носити маску панично и тиме је ускратити некоме коме је заиста потребна. Не постоји ни један доказ да маска штити људе који нису заражени корона вирусом. Уколико водите рачуна о оболелој особи носите маску увек када сте у соби са њом.“

Које маске не помажу?

Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) упозорио је да обичне маске или оне шивене од платна немају улогу заштите од вируса, чак могу и да повећају опасност од инфекције због влаге, ширења течности и задржавања вируса, указујући и на висок степен продирања честица кроз платно, који, како се процењује, износи од 40 до 90 одсто.

У документу ECDC препоручује се и да се хируршке маске које су намењене за једнократну употребу, не употребљавају више пута. Таква пракса можда је и допуштена у случају обољења попут туберкулозе, али далеко мање у случај SARS-KoV-2, пошто тај вирус опстаје на површини материјала, навела је Агенција ЕУ. Поводом заштите од вируса стручњаци доводе у питање делотворност једноставних, комерцијално доступних маски за дисање. „Оно што говори у прилог нормалним маскама је можда више чињеница да носећи их, људи не додирују уста и нос потенцијално контаминираним рукама – избегава се тзв. инфекцији размазивањем”, каже истраживач из области вирологије Кристијан Дростен (Christian Drosten) из Института Шарите у Берлину (Institut Charité).

Већа заштита – теже дисање?

У току епидемије SARS 2002/03. године неке студије су показале позитивне заштитне ефекте код такозваних FFP3 маски. Али то нису биле уобичајене маске попут оних које видите на улицама или у нашим операционим салама, већ посебне маске са специјалним филтерима који онемогућавају пролаз ситним честицама. „Целодневна употреба ових маски је, наводно, прилично напорна због отежаног дисања. Једноставне маске могу помоћи у борби против инфекције размазивањем. Ове маске се препоручују особама које су већ заражене. Посебне маске са мањом пропусношћу за ситне честице (FFP маске) нуде већу заштиту.

Баварски државни секретаријат за здравље и безбедност хране урадио је опсежни рад на тему респираторних маски. FFP маске су подељене у 3 категорије – све су наводно ефикасније од једноставних комерцијално доступних стандардних маски за лице. Што је виша класа, то је и већи заштитни ефекат. Разликују се у пропусности. Код FFP1 то може бити највише 22 %, а код FFP3 само 2%. „FFP маске су за једнократну употребу и морају се након употребе из хигијенских разлога правилно уклонити “, наводи се у овом раду.

Уместо закључка

Наравно да ово није текст ни против превенције пандемије, ни против употребе заштитних маски. Његов циљ је једноставан: да упозори да су нам, у озбиљно доба, потребна озбиљна и одговорна решења, а не импровизације. Крајње је време да падну све маске неодговорних, који покушавају да глуме час државу, а час „струку“.

У питању је, ипак, здравље наше и наших ближњих.

Примаријус др Милан Рогановић

Опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 21. 5. 2020)

 Categories: Преносимо

Tags: , ,

3 replies

 1. „Не постоји ни један доказ да маска штити људе који нису заражени корона вирусом. Уколико водите рачуна о оболелој особи носите маску увек када сте у соби са њом.“

  То је разумљиво, јер болесник може да избацује већу количину вируса, па и њихово делимично задржавање нешто значи. Мало је спорно што се због величине вируса, реда микрона (1/1000 милиметра), каже да их маске не могу зауставити. Јер, вируси нису убрзане честице из неког акцелератора. Они се везују за друге материје, воду или бактерије, и тако „увећани“ неће лако проћи кроз маску. Било како било, маске делују и психолошки на носиоце. Осећају се колико-толико безбеднијим. Психолошки су деловали и они скафандери као у астронаута, из Клинике за инфективне болести. Требало је оправдати све оне мере из Ванредног стања, са полицијским часом који је аболирао само шетаче кућних љубимаца. Психологија чини чуда, када вам епидемиолози и психолози кажу, не трепнувши, да свако може да оболи од вируса Корона. И још вам са врха власти помену пуна гробља нових покојника. Сећамо се филма „Вариола вера“, када главни инфектолог једини носи заштитно одело са заштитом за главу. А на крају филма скида заштиту и открива трагове од прележане болести. Када га питају зашто се и он штитио, он одговара да је то чинио из психолошких разлога, ради других медицинских радника и болесника.

 2. … ту и обична платнена крпа помаже.

  Негде на почетку ујдурме је, мислим и на овом месту, био пренет графит:

  „Маска штити од вируса као што танге покривају д*пе.
  – кинеска народна пословица – “

  За хируршке маске иначе најбољи пример деценијама дају Јапанци – чим се ко разболи (почне да кија и кашље) без маске не излази напоље.

 3. Па добро, неко сматра да је оно што кажу немачки лекари закон и то је његово право, ја сам пратио наше стручњаке који су давали исцрпне одговоре и мислим да су у безброј наступа разјаснили и компликованије појмове него што су маске и.стварно сам поносан на њих.
  Поносан сам на те наше људе, лекаре, које најбруталније вређају и на овом сајту у неколико текстова и на то што сам као 65+, слушајући њихове савете, бар мало допринео да као земља, народ, друштво прођемо што боље у овој општој невољи.
  Мислим да они који су потхрањивали мантру о најгорем народу и најгорој земљи из које сви беже нису срећни због тога али одједном се испоставило да је таквих злобника бројчано веома мало.
  Испоставило се да имамо сјајне људе за које нисмо ни знали: лекаре и медицинско особље али и научнике којима можемо сви да се поносимо.
  Али наслов ми се допада и бар што се мене тиче, адекватан је.

Оставите коментар