Марија Захарова: САД намеравају да унесу раскол у православни свет и разруше духовни простор на Балкану

Москва оптужује Вашингтон и Подгорицу за ескалацију напетости у Црној Гори

Марија Захарова (Фото: Политика)

МОСКВА – Москва је оптужила Вашингтон и Подгорицу за „ескалацију напетости” око Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори.

На редовној конференцији за медије, портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је полиција у Црној Гори „уз оправдање да су прекршене мере карантина”, искористила сузавац како би растурила скуп 12. маја у Никшићу на дан Светог Василија Острошког.

„Још једна ескалација напетости у Црној Гори испровоцирана је грубим дејствима власти према СПЦ верницима и изазива озбиљну забринутост. Убеђени смо да је неопходно да се сва питања решавају у оквиру конструктивног дијалога, уз поштовање стандарда и међународних докумената, правила и норми уз уважавање права канонске цркве и верника”, рекла је Захарова, преноси Бета.

Она је оптужила САД да имају „очигледну намеру да унесу раскол у православни свет, да разруше целовитост духовног простора на Балкану”.

Према њеним речима, америчко Министарство иностраних послова је 19. маја указало на важност поштовања људских права у религијској сфери, и подржало „оштре мере црногорских власти”.

„Како то иде заједно – тешко је схватити. Такве изјаве са наше тачке гледишта сведоче о томе да црквену тематику САД гледају само са тачке гледишта геополитике”, навела је Захарова.

Она је упозорила да игнорисање мишљења СПЦ, вештачка подела људи и верника и мешање са стране „прете да доведу да великих потреса који могу да преплаве регион”.

Захарова на конференцији за медије није поменула да је литургија у Никшићу, односно литија, била у супротности са мерама власти Црне Горе у борби против епидемије корона вируса, међу којима је и забрана масовног окупљања.

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника Српске православне цркве (СПЦ) били су приведени а затим пуштени из притвора у којем су провели 72 сата због организовања литије у Никшићу упркос забрани јавних окупљања.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар