Мађарска забранила промену пола у документима

Виктор Орбан од реизбора 2018. године покренуо „нову еру” с циљем промовисања хришћанских и традиционалних вредности

Будимпешта (Фото: Пиксабеј/Политика)

БУДИМПЕШТА – Мађарска је забранила промену пола и законско признање родног идентитета трансродних особа, упркос протесту бројних међународних организација.

Мађарски парламент је изгласао амандман на члан 33 закона који пол дефинише „биолошким полом на рођењу и геномом”. Измена је усвојена са 134 гласа за, 56 против, док су четири посланика била уздржана.

Предвиђен је непроменљив упис пола по рођењу у матичне књиге и у лична документа, спречавајући тиме трансродне и интерсексуалне особе да промене име и добију документа која одговарају њиховом родном идентитету. Закон је раније пружао могућност промене пола у документима, преноси Бета.

„Жалосно је и скандалозно што је парламент одлучио да усвоји овај закон, не поштујући забринутости које су исказале десетине организација цивилног друштва и међународних организација, укључујући Савет Европе, Европски парламент и различите органе УН”, рекао је агенцији Франс прес члан административног савета Алијансе ЛГБТ Тамаш Домбош.

Он је најавио да ће бити употребљени „сви могући правни путеви да се оспори овај закон пред мађарским и међународним судовима”.

Невладина организација „Амнести интернешенел” (АИ) оценила је да су ове одредбе „у супротности са међународним и националним обавезама Мађарске по питању људских права”.

Након што је ограничио независност правосуђа и медија по повратку на власт 2010. године, премијер Виктор Орбан је од реизбора 2018. године покренуо „нову еру” с циљем промовисања хришћанских и традиционалних вредности.

Мађарски парламент је почетком маја већ одбацио ратификацију међународног споразума за бољу заштиту жена од насиља, који мађарска влада види као промовисање „деструктивне полне идеологије”.

Европски парламент је у септембру 2018. активирао процедуру у оквиру члана 7 Уговора о Унији за кршење европских вредности, што у теорији може да доведе до санкција Мађарској.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Виктор Орбан од реизбора 2018. године покренуо „нову еру” с циљем промовисања хришћанских и традиционалних вредности
  ++++
  Да, човек који воли своју земљу, и зна шта је добро за његов народ.

  https://vaseljenska.net/2020/02/18/u-madjarskoj-ce-se-graditi-sloboda-na-hriscanskim-osnovama-ne-na-liberalnim/
  https://vaseljenska.net/2020/05/19/madjarska-donela-zakon-porodica-i-zdravo-drustvo-ce-biti-zasticeni/
  https://vaseljenska.net/2019/11/28/madjarska-ne-ucestvuje-na-evroviziji-zbog-gej-propagande/

  а мрзе га сатанисти европе које стално подсећа изјавом

  https://vaseljenska.net/2020/02/17/orban-nekada-smo-mislili-da-je-eu-nasa-buducnost-ali-danas-znamo-da-smo-mi-buducnost-evrope-video/

 2. … ово смо обавили на време. Ако се неко попут Орбана овде којим случајем домогне законодавне власти неће му бити довољан ни доживотни мандат да посуши мочвару.

 3. Covek je na vreme shvatio stetno delovanje pojedinih „filantropa“

Оставите коментар