Драгана Трифковић: Власти Србије желе да легализују независност Косова више него сами Албанци

Тешко је објаснити која је мотивација српских власти да добровољно предају око 15% територије државе под изговором да ће тиме постићи трајни мир са Албанцима

Драгана Трифковић (Извор: ЦГС)

Косово се налази у озбиљној политичкој кризи која неће скоро бити разрешена. На међународној сцени се дешавају велике промене. Данас смо могли и у Бундестагу да слушамо о томе како нико не очекује да ће Косово постати стабилно и мулти – етничко. Очекује се да ће оно и даље бити центар нестабилности у Европи, јер су на политичке позиције доведени терористи. Уместо да руководство Србије активно користи такве политичке околности, оно изгледа жури да легализује такозвану независност Косова, више и од Албанаца.

Договор са Приштином којим би се Србија одрекла Косова, није још постигнут само захваљујући сукобу између албанских политичких структура на Косову и Метохији, иначе су српске власти на то спремне. Тешко је објаснити која је мотивација српских власти да добровољно предају око 15% територије државе под изговором да ће тиме постићи трајни мир са Албанцима. Као прво, мир са Албанцима тиме неће бити постигнут, већ ће подстаћи њихове даље амбиције. Као друго, такав потез може Србију да уведе у озбиљне сукобе, јер се већина грађана, као и СПЦ, безусловно противи таквој идеји. Уколико режим сматра да ће таквим потезом успети да се одржи на власти, мислим да је и то лоша процена.

Србији није потребно брзо решење којим би се легализовали злочини на којима је настала ова сепаратистичка творевина, већ дуготрајан стратешки процес стабилизације у оквиру међународног права и Резолуције 1244, уз активну улогу свих политички значајних фактора на међународној сцени.

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

(ЦГС, 16. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Због чега би се неко уопште бавио разлозима за издају? Потпуно је свеједно да ли је Вучић обичан полтрон и издајник, обична будала или обичан психијатријски случај. Суштина је у томе да је обичан, а такви се лако мичу. Право питање је како такав никоговић може да влада Србијом. Србија је окупирана и Вучић је извршилац окупатора. Њима треба такав. Основни проблем није Вучић, него то што нико из опозиције то не каже. Народ препознаје то да може силно да страда да би сменио једног Вучића, да би после њега дошао други, исти такав. Не верујемо никоме, јер су сви део истог система. На крају крајева, садашњи управник логора наставља дело оних који су нас утерали у логор. У Србији се политиком баве стари, изанђали, проваљени ликови, који су давно показали своју недоследност и послушност према западу. Без нових ликова, нема нове политике. Никоме ко је једном преварио се не даје поверење. У колонији правила и играче одређује колонизатор. Докле год важе њихова правила, немамо чему да се надамо.

 2. (Тешко је објаснити која је мотивација српских власти да добровољно предају око 15% територије државе под изговором да ће тиме постићи трајни мир са Албанцима. )

  Ово би можда могао да објасни само „професор Фауст“ када је правио уговор са ђаволом.

 3. Драгана Трифковић: Тешко је објаснити која је мотивација српских власти да добровољно предају око 15% територије државе под изговором да ће тиме постићи трајни мир са Албанцима
  ++++
  Поштована,
  Верујем да Вам је тешко.
  А можда би, за промену, могли да пишете о нечему што Вам је лако објаснити.
  А теме ? свуда око Вас.

Оставите коментар