Павел Дуров: Седам разлога зашто не бих живео и радио у Силицијумској долини

САД нису најбоље место ни за живот, ни за вођење бизниса у области информационих технологија

Силицијумска долина (Фото: Shutterstock.com)

(Telegram, 7. 5. 2020)

Недавно се појавио филм Јурија Дуда о Силицијумској долини, у ком емигранти предузетници говоре о предностима одласка у САД.

Пошто лично знам многе учеснике из Јуријевог филма, приметио сам супротност између оног што говоре пред камером и оног што говоре у четири ока. Ни од једног од тих предузетника које познајем који су говорили у филму, нисам чуо ништа неповољно о животу у САД. Тренутно један од њих половину времена проводи у Русији, други се, има већ неколико месеци, вратио у Европу, трећи се разочарао у Американце и око себе прави „малу Русију“.

Све у свему, јунаци филма показују једну одвећ америчку црту – избегавају незгодне теме и усредсређују се на позитивне стране. Сматрам да сам дужан да говорим и о недостацима Америке, да би се предупредило да неко ново поколење понови грешку својих претходника. Наводим седам разлога који не иду у прилог Силицијумској долини.

Павел Дуров (Фото: vk.com/durov)

  1. Полицијска држава

Без обзира на имиџ државе слободе, САД су тешка полицијска држава, прва у свету по броју људи у затворима. Проценат људи у затворима десет пута је већи него у Финској, Немачкој или Холандији. Ако мислите да вас се то не тиче, имајте на уму да је бар један од предузетника који у филму рекламирају Силицијумску долину, сам био жртва неправедних поступака безбедносних органа САД и организоване шпијунаже. Већ сам помињао да смо се и ми на Телеграму суочавали с притисцима Еф-Би-Аја (FBI) приликом посете Сан Франциску 2016. године.

  1. Недоступност здравственог осигурања

Систем здравственог осигурања САД је неделотворан и скуп, услед чега многи емигранти авионима путују на лечење у Источну Европу, што се испоставља јефтинијим. У просеку, тамошњи житељи не спадају у најздравије – САД су по гојазности становништва на првом месту међу развијеним државама. Могући разлози су слаба законска регулатива прехрамбене индустрије, ниска култура исхране и стрес.

  1. Ограниченост културних садржаја

Силицијумску долину чини неколико села с ограниченим културним животом. Најближи град, Сан Франциско, бележи висок степен криминала и велики број бескућника. Парадокс је да је Сан Франциско једино место од свих у која сам путовао где сам био нападнут у по бела дана у центру града.

  1. Просечно средњошколско образовање

Квалитет средњошколског образовања у САД нижи је него у другим развијеним државама. Америка заузима тек 38. место по квалитету наставе математике у школама (од 79 држава које су учествовале у истраживању). Сви победници светских првенстава у програмирању који наступају као представници угледних америчких универзитета су етнички Кинези, који су стекли образовање у школама у Кини и потом отишли у САД. Без обзира на то, САД на тим такмичењима освајају прва места знатно ређе него Кина или Русија.

  1. Високе дажбине

У САД су дажбине високе, и успешнији житељи Калифорније дају више од пола своје зараде држави. При том је САД једина држава на свету која наставља с опорезивањем својих грађана и кад се они одселе из земље. Пасош Сједињених Држава је економско „крепосно право“ које вас увек прати без обзира на којој тачки земљиног шара живите. Наравно, можете покушати и одрећи се америчког држављанства, али ни то не може увек, како је показао случај Олега Тинкова. У Источној Европи директне дажбине знатно су ниже него у САД, а у државама попут УАЕ чак и равни нули.

  1. Трошкови покретања посла

У Силицијумској долини скупе су не само некретнине, него и високотехнолошки бизнис. И сами предузетници емигранти ретко ангажују софтвераше из Силицијумске долине. Локални програмери су скупи, размажени и често нису у стању да се усредсреде на рад услед обиља предлога и идеја са стране. На послетку, емигранти најрадије сарађују с програмерима и пројектантима  из Источне Европе, али то неретко отежава десеточасовна временска разлика. У том смислу, знатно је једноставније руководити послом из временске зоне блиске Источној Европи или Индији.

  1. Слабе тржишне перспективе у XXI веку

Америчко тржиште као презасићени и бирократизовани део светске интернет мреже, представља свега 4% светског становништва. Још пре свега десет или двадесет година, говорило се да се било какав глобални пројекат може покренути једино из Силицијумске долине, и то је имало основа. Тада су САД представљале највеће јединствено интернет тржиште, и све нове пројекте, попут Јутјуба и Инстаграма, било је најлакше покренути  управо отуда.

Последњих година већ није тако: најуспешнији подухвати на друштвеним мрежама ничу управо изван Силицијумске долине. Примери су Тикток (TikTok) с 800 милиона корисника, или Телеграм (Telegram) с 400 милиона активних муштерија. Прошле недеље, индијски образовни стартап Бајџу (Byju) достигао је капитализацију од десет милијарди долара. И то је и закономерно: данас Индија, а не САД, представља највеће отворено интернет тржиште. Није случајно да удео индијских корисника Телеграма превазилази удео корисника из свих других држава. Драго нам је седиште нашег руководства близу те државе, а не на другом крају света.

Закључак

САД нису најбоље место ни за живот, ни за вођење бизниса у области информационих технологија. Уверен сам да би они који намеравају да иду из Источне Европе у сваком случају ваљало да размотре друге могућности.

Човекова права и слободе много су боље заштићени у државама Северне и Средње Европе, а економски раст у XXI веку одвијаће се у Азији. Америка још увек мами јефтиним новцем инвеститора, али данас, преселити се у САД, било би попут куповине по највишој цени.

Павел Дуров (1984), руски предузетник, милијардер, један од оснивача друштвене мреже ВКонтакте и платформе за размену брзих порука Телеграм. Иселио се из Русије 2014.

С руског посрбило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Многи људи су ме питали о САД и Европи, и разликама.

    Надам се да че следећа аналогија да појасни ситуацију:

    1) Купили сте авионску карту за “лет” у Европи.
    Скупља је од америчког “лета”.
    Уз полет загарантовано Вам је и слетање.
    Током лета добијате храну, воду и доступан Вам је ВЦ.
    Културни садржај је на располагању.
    Сваки појединац одлучује да ли жели да се образује.
    Новцем можете да унапредите класу током путовања.

    2) Купили сте авионску карту за “лет” у Америци.
    Јефтинија је карта од европског “лета”.
    За слетање морате да се снађете и зарадите током лета. Ако Вам понестане кредита, лет се за вас завршава.
    Храну и воду плаћате, ВЦ је доступан уз одговарајуће осигурање.
    Од културног садржаја имате телевизор од 25″ са све најновијим вестима и Холивуд хитовима. Образовање се плаћа. Пилот је спреман да Вам позајми са каматном стопом од 7% на 20 година.
    Новцем можете да купите сопствени авион.

    Три основна предуслова успеха у америчком друштву су:
    1) Да немате децу.
    2) Да сте здрави.
    3) Да се млади.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading