Франкфуртер рундшау: Вучић жури на изборе пре рецесије

Немачки лист пише о журби власти у Београду, Загребу и Скопљу, где желе да одрже изборе усред пандемије пре него што дођу тешке економске последице

Александар Вучић (Архивска фотографија: Ројтерс)

„Пажњу изазива подметање пожара у кући шефа војног синдиката који се замерио председнику Вучићу. Из Владе нису стигле изјаве солидарности“, пише аустријски лист Пресе под насловом „Критичари у Србији живе опасно“.

Лист преноси да је остао само пепео од војног бунгалова у Сурчину где живи Дејан Павловић, председника синдиката „Слога“ у Војсци Србије, те да много шта указује да је пожар подметнут. Бечки лист преноси да је Павловић оштро критиковао руководиоце у војсци, јер су наводно угрожавали здравље војника током пандемије.

„Уместо израза солидарности са жртвом пожара, из Министарства одбране стигла је само претња тужбом против синдиката због узнемиравања јавности“, пише Пресе.

Лист додаје да српска опозиција пожар тумачи као „наставак пироманске активности“ власти. Пресе подсећа на спаљивање џамије у Београду 2004. и куће новинара Милана Јовановића у Гроцкој 2018. године.

„Америчка организација Фридом хаус сврстава Србију у хибридне режиме уместо у демократије“, додаје лист и подсећа на случај новинарке Ане Лалић која је била притворена и на мети истраге због извештавања о стању у Клиничко-болиничком центру Војводине.

Избори у Србији, Северној Македонији и Хрватској

„Криза са вирусом још није прошла, а намученом Балкану већ прети следећа кризна долина: због извесности да се ближи рецесија, владе на истеку мандата терају грађане на биралишта“, пише Франкфуртер рундшау.

Упркос захтевима опозиције да се парламентарни избори одложе за јесен, ванредно стање у Србији је укинуто и „свеприсутни шеф државе Александар Вучић“ гласање је заказао за 21. јун, преноси лист.

„Готово да нема сумње у убедљиву победу његове национално-популистичке СНС, с обзиром на контролисане медије и расцепкану опозицију, подељену по питању бојкота“, пише даље у чланку. „Упркос томе, први таласи отказа и погоршане прогнозе привредног раста подстичу Вучића да одигра на летње, уместо на јесење изборе.“

Франкфуртер рундшау преноси да и у Северној Македонији бивши премијер Зоран Заев који предводи фаворизоване Социјалдемократе тражи да се избори одрже већ 14. јуна. Опозициони ВМРО би да се то деси касније и позива се на заштиту здравља грађана.

У Хрватској је премијер Андреј Пленковић рекао да је „мала разлика“ да ли ће избори бити одржани у јуну, јулу, августу или септембру. Но Франкфуртер рундашу примећује: „Код изборног термина већ и нијансе могу одлучивати о победи и поразу.“

Лист наводи да се у једној анкети само шест одсто грађана у Хрватској изјаснило за изборе током лета, али да тамошњи медији шпекулишу да би избори ипак могли бити у првој половини јула јер је привредна прогноза негативна.

„У овој јадранској држави зависној од туризма би заиста празне собе током летње сезоне могле да стропоштају рејтинг ХДЗ“, закључује немачки лист.

Приредио: Немања Рујевић

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 12. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар