Дејан Мировић: Одговор Вучићевим лобистима у Русији који се залажу за поделу Косова

У лобирању за договор о подели Косова предњаче Пјотр Искендеров и Олег Бондаренко и подржавају план директора америчких обавештајних служби Гренела

Дејан Мировић (Фото: ИН4С)

(ИА Регнум, 27. 4. 2020)

Неколико дана у руској јавности се појављују текстови који имају за циљ да оправдају такозвану поделу Косова, односно договор између Трамповог изасланика за Косово и директора Националних обавештајних служби САД Ричарда Гренела и председника Србије Вучића. У лобирању за договор о подели Косова предњаче господа Пјотр Искендеров и Олег Бондаренко. Чудно је да они, иако руски наводно експерти за Балкан, подржавају план који заступа Гренел – директор Националних обавештајних служби САД и бивши амбасадор у Немачкој, човек који се неуморно борио против Северног тока. Као професора међународног права на Правном факултету у Косовској Митровици чуди ме да се руски држављани залажу за непоштовање српског Устава? Вучићева идеја о подели Косова је у супротности са српским Уставом из 2006. Границе Србије и правни систем могу да се мењају само ако се обезбеди 2/3 већина у Народној скупштини и подршка народа на обавезном референдуму. Господин Вучић није у стању то да обезбеди па се зато нетранспарентно и незаконито договара са Американцима. Да ли руски Вучићеви лобисти смеју такав незаконити и штетан став да изнесу везано за своју земљу? У Русији се поводом промене и примене устава поступа онако како је уобичајено у правној и сувереној држави. Устав се мења у Думи и на референдуму.

Србија ће договором о предаји територије добити само једну једину целу општину на северу Косова – општину Лепосавић. Вучић галантно даје делове две општине на северу – Звечан и Зубин Поток, укључујући и економске гиганте Трепчу и електро-систем Газиводе, као и део општине у централној Србији Прешево. Коначно, даје и оно што Милошевић под НАТО бомбама није хтео формално да потпише – све општине јужно од Ибра укључујући 1.600 сакралних објеката и најпознатија 4 српска православна манастира под заштитом УНЕСКА – Грачаницу, Дечане, Богородицу Љевишку и Пећку патријаршију. Дакле, Србија Вучићевим неуставним планом добија 1 општину, а предаје око 100.000 својих сународника, око 1.600 црквених објеката и око 15% своје територије. С обзиром да је у међународном јавном праву одавно напуштена доктрина екстериторијалности (то знају и студенти на првој години правних наука за разлику од господина Бондаренка) губитак Пећке патријаршије би био трајан. Вучић ће тако, предајом договореном на 800 година аутокефалности СПЦ, успети да натера Србе на оно што ни моћна Османска империја, ни комунистички диктатор Хрват Јосип Броз Тито, ни најмоћније НАТО државе 1999. нису успели – да се добровољно одрекну Пећке патријаршије, вековног седишта СПЦ. Тако би Вучић довршио оно што је почео закључивањем Бриселског споразума 2013. којим је прихватио 2/3 Ахтисаријевог плана, плана којег је бивши српски премијер Коштуница у много тежим околностима 2007. године одбио. На основу Бриселског споразума и допунских споразума, Србија је у периоду 2013-2020. укинула све оно што је уз велике муке сачувала и изградила на Косову након бомбардовања 1999. Српски МУП на Косову од 1.200 припадника, Цивилну заштиту основану 2006. од 800 припадника – углавном прекаљених војника, канцеларије МУП у предграђу Приштине и јужно од Ибра, српско правосуђе јужно и северно од Ибра, српске општине, управне органе. Србија је након доласка Вучића на власт применила споразум о граници који Приштини омогућава присвајање 35 милиона евра прихода годишње, предала је сецесионистима и енергетски систем и телекомуникације и међународни позивни број +383. Вучић је јавно позивао српске судије 2017. да се прикључе албанским сецесионистичким судовима. Такав позив од стране централне власти на кршење важећег Устава и изградњу сецесионистичких институција није забележен у модерној правној историји…

Олег Бондаренко (Фото: Балканист.ру)

Вашингтон је очигледно већ почео да испуњава свој део договора Гренел–Вучић тако што је организовао смену такозваног премијера Косова Куртија у марту 2020. Да ли ико ко није лобиста или нема лични интерес заиста мисли да Американци дају бесплатне уступке?

Потписивањем договора о подели у Белој кући и тиме формалним признањем Косова, Београд ће фактички ставити ван снаге Резолуцију 1244 СБ УН. Односно, исту ону Резолуцију која гарантује суверенитет Србије и коју званична Москва жестоко брани у Интерполу, УНЕСКУ, афричким, азијским и америчким земљама које повлаче признање независности Косова (17 држава у протеклих неколико година).

Тако ће главни дипломатски адут Москве на Балкану бити стављен ван снаге и нарушен међународни углед Русије.

Да је један од елемената Гренеловог договора потискивање Русије из Србије показује и следеће. Након састанка Гренел–Вучић у Вашингтону, српски председник се све до 3. априла није обратио руском председнику за помоћ поводом Короне иако је Србија процентуално у односу на број становника имала највећи број заражених у региону. У међувремену је упутио поруке Меркеловој, Сију, Трампу, Џонсону и шеицима из УАЕ. Када је Русија у року од 24 сата послала Србији 11 великих транспортних авиона и 90 лекара, Вучић их чак није ни дочекао на аеродрому, иако је неколико дана пре тога уз помпу дочекао један једини кинески авион. Вучић, иначе носилац руског ордена, се за руску помоћ која је убедљиво била највећа „захвалио“ тако што је 15. априла на државној РТС више пута у ударном термину емитован антипутиновски и антируски филм „Путинови сведоци“, аутора Виталија Манског. Више су него смешне тврдње да је то урађено без Вучићевог знања. РТС се финансира из државног буџета и држава у потпуности контролише управни одбор РТС-а. Директору РТС је 2019. продужен мандат иако је стекао услове за пензију.

Дакле, за поделу Косова су директор националних обавештајних служби САД Гренел, који је на то место дошао и због доприноса заустављању Северног тока, и Вучић.

Против поделе Косова је српско јавно мњење, што показује Вучићево неуставно избегавање референдума. Против поделе је и СПЦ – показује саопштење Сабора СПЦ из маја 2019. Подела је противна међународном праву, односно Резолуцији 1244 као и Уставу Србије из 2006. Ономе ко није пословно везан за Вучића, више је него јасно шта је исправно.

На крају, нека лобисти поделе у Србији и Русији дођу на КиМ да објасне народу зашто је боље да живе у албанској сецесионистичкој творевини и по албанским законима, а не у српској држави по српским законима.

Опрема: Стање ствари

(Центар за геостратешке студије, 27. 4. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

9 replies

 1. Вучић не би ни могао да постане председник да није нешто обећао западном газди. Све и да је 100% грађана гласало за њега, западњаци имају такву супремацију да би они било ког патриоту на власти брзо присилиле да промени политику и спроводи њихове налоге или би применили такав притисак на становнике да би на крају становници сами отерали патриоту са власти, као што је уосталом и учињено са Слободаном Милошевићем. Веома је лако препознати за кога ради српска власт. Ако западњаци толеришу, или чак хвале, неку српску власт, то аутоматски значи да та власт ради за њих. И обрнуто, у случају да на власт дође озбиљан и одлучан патриота, западњаци би одмах започели медијску кампању против њега и применили санкције против Срба којима би их принудили да смене патриотску власт. Кључни проблем представља карактер и менталитет народа. Да би неки народ био суверен он мора да буде бескомпромисно одлучан у намери да сачува и одбрани сувереност. Уколико неки народ то нема, њему сувереност и не треба. Власт само прати вољу народа која се испољава у институционалним или неинституционалним формама. Власт прати најјачи вектор силе који на њу делује. Ако је тај вектор инострани, власт ради оно што странци хоће. Али ако би бесна руља изашла масовно на улицу и запретила да ће да линчује политичку елиту због неке грешке, ако би унутрашњи вектор силе надјачао спољашњи притисак, власт би експресном брзином почела да ради оно што маса захтева, иначе може да се изгуби не само новац и моћ, него и сам живот. Зато и постоје политичке пропагандне технике манипулације масом – оне обезбеђују утицај на масу који омогућава властима да буду релативно сигурне у њиховој доминацији.

  Бесмислено је жестоко критиковати Вучића ако је српски народ склон да се продаје за паре. Јер овде се ради управо о томе. Наши грађани више воле 200 евра сваког месеца него сувереност. Суштина је у томе да се Срби продају за паре. Таквом народу држава и не треба. Овде скоро никоме не би пало на памет да ризикује плату због КиМ.

  Што се Русије тиче, та је држава у тако лошем стању након читавог века који је слупала на промашене политичке пројекте, да нико нормалан и не очекује праву помоћ од ње. Овде постоји један мали број занесењака који прецењују реалну снагу Русије. И обрнуто, уколико Русија очекује да оваква Србија може да јој буде савезник, онда Русија нема реалну представу о свету.

 2. „нека лобисти поделе у Србији и Русији дођу на КиМ да објасне народу“

  1) Само народни референдум може одлучити такво питање и нико други!
  Ни Вучић, ни србски политичари, ни „лобисти у Србији“, а још мање „лобисти у Русији“. Њих не треба да се пита, а још мање да их се слуша по том питању. Јер само народ има ауторитет да одлучи по том питању. И апсолутно нико други.

  2) Вучић издајник је некажњено већ погазио Устав и издао Србију и Космет
  веле-издајом. И сви ми већ знамо да ће то учинити опет (да заврши издају коју је започео) вероватно у тајном термину догореном са Америком.

  3) Ако Црква и наш народ се масовно не одупру (у датом моменту), тој
  веле-издаји Србије и то са свиме што имамо. Нико нас извана неће спасити (таман и када би то искрено хтео).

  4) Чланци као овај и поред њихове добре намере су далеко више штетни него корисни. Јер стварају само додатну конфузију и песимизам.
  И јер доливају воду у вино бавећи се небитним питањима… Одвлачећи пажњу са заиста једине најважније чињенице чија важност одлучује питање живота или смрти за Космет а то је:
  Како сачувати ЈЕДИНСТВО србског народа, у отпору Вучићевој велеиздаји космета?!
  Једино је то битно и то без обзира на наша политичка и друга уверења!
  И када једном кренемо да се боримо, треба да се боримо до краја, са оним што имамо.
  И ништа друго!
  А како ће реаговати Руси или неко други време ће показати…Али на то или нешто слично нити треба рачунати, нити се тиме превише бавити.
  Иако ако неко баш инсистира на коментару, већ сада може се рећи да подршка руске Православне Цркве и свих православаца Русије загарантована увек.
  А и чињеница је да Русија за 20 година није променила став према Космету и нема разлога да сада то промени.
  Изузев ако је Вучић тајним признавањем шиптарске ржаве не стави пред готов чин Русију и цео свет.
  Дакле све је на борби србског народа против Вучићеве издаје и на ником другом.

 3. Неки очигледно нису свесни опасности.
  „1) Само народни референдум може одлучити такво питање и нико други!
  Ни Вучић, ни србски политичари, ни „лобисти у Србији“…
  Ако Вучић потпише, За Америку и запад је ствар завршена. То што ми нисмо имали референдум, или што pro formae нећемо „признати“ Косово, то неће имати никакав међународно-правни значај. А наравно поништићемо и напоре пријатеља да бране Р 1244.
  „3) Ако Црква и наш народ се масовно не одупру…“
  Бојим се да је Црква приклањањем Вучићу и Јеврејском лобију у случају забране Литургије, показала да нема жељу да се конфронтира са влашћу чак ни у случају издаје Косова. Уосталом ко зна да чита патријарха између редова, то ће му бити потпуно јасно.
  „4) Чланци као овај и поред њихове добре намере су далеко више штетни него корисни. Јер стварају само додатну конфузију и песимизам“.
  Не, овакви чланци који правовремено анализирају опасности не стварају песимизам него буде на опрез. А морамо бити свесни да у Русији не мисле сви као Путин, и да има доста про-америчких аналитичара.
  Овај текст професора МИровића је врло драгоцен, а посебно што долази из пера професора међународног права, а не неког успутног аналитичара.

 4. „То што ми нисмо имали референдум, или што……нећемо „признати“ Косово.Ако Вучић потпише, За Америку и запад је ствар завршена.“

  Народ нема начина да спречи Вучића да не учини такву издају.
  Ви то добро знате само ту нешто без везе мудрујете.
  Ако је Вучићу живот дојадио.
  Ако Вучић ипак потпише тајно признање за шиптарско „Косово“, народу иза леђа, онда треба да одговара ****** ***** за веле-издају разбеснелом народу.
  Па можда то његово „признање“ одмах падне у воду.
  А чак и да то чува као тајну месецима, наш народ ће ***** **** **** **.
  Суштина је у томе да се његов тајни чин ВЕЛЕ-ИЗДАЈЕ не може признати, нити приписати народу.
  Јер то ће бити позив ****** ***** ******** ******* ******.
  А и Мило Ђукановић ће платити једнога дана за своја злодела.
  Једини најбољи начи да се Вучићу одупре, је да већ сада се пређе на акцију и изађе на улице а не да се пишу анализе о противницима Србије којих је безброј. Не треба седити, причати и чекати да Вучић потпише тајно издају.
  Само би ипак требао неко да објасни народу ситуацију да та издаја само што се није догодила.
  Одазив за одбрану Космета би постојао у то сам сигуран.
  А да такав одазив заиста и постоји то су показале Литије где је србски народ показао да стоји у одбрани своје вере и својих светиња.
  Па би стојао и иза светиња Космета.
  Међитим Ви волите да мудрујете и имам дојам да шта год ја кажем, Ви ћете ћете ме поклопити, Вашим мудровањем на празно. Вероватно причом како је све то узалудно.
  Шта год ви мислили о Православној Цркви она се изјаснила против признавања одавно и то нема разлога да тако не остане.
  А то што Ви говорите против Цркве је обична клевета.
  Има Срба који не воле веру и Цркву сопственог народа па је стално блате.
  Ако већ и нису верници уместо да поштују веру и традицју својих предака они на њу пљују.
  Мислите да у Хрватској неко сме јавно да пљује по папи и њиховој цркви и да им се руга?
  Док у Србији се такмиче ко ће бити гори и тиме се још и поносе.
  Није онда ни чудо што пропадамо као народ.
  Аутошовинизму и нападању свега србског па и наше Цркве нема краја у овим тешким данима за Србе.

  Остало што сте рекли нећу ни кометарисати.

 5. @Јуродив

  А шта ћемо са остатком Србије? То није битно што се све разара, распродаје и уништава, што се довлаче мигранти, битно је да иза екрана бранимо Косово које нам је већ ван домета. Уместо да се боримо да ојачамо тамо где још можемо, па онда бранимо и Косово, ми допуштамо да нам испред носа униште и остатак Србије.

 6. @Јуродив
  „1) Само народни референдум може одлучити такво питање и нико други!“ ?!

  Држава Србија је наследство предака, а наследство се не може продавати,
  уступати, поклањати, порицати или одрицати – наследство се само може
  проследити потомцима.
  Шта ће урадити власт – тајно или јавно – за то ће сносити последице,
  историјске, политичке и законске.
  Историјски је доказано да издајник увек плаћа својом главом и крвљу или
  главом и крвљу својих најближих, од тога се не може побећи – нити на Небо
  нити под Земљу.
  Али, издајник се служи лукаваством, па може посегнути за “демократско“
  изјашњавање народа преко намештеног референдума, и тако своју кривицу
  и издају пребацити на народ.
  Зато је референдум излишан!
  У вези са тим, Епископ Артрмије је више него јасан:

  СРБИ НА ОКУП:

  “Став и савет Еп. Артемија Србима о “Бриселском споразуму”
  in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
  Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је
  политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије
  треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са
  Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ
  прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.
  Епископ Артемије“

  Што се тиче “лобиста“ – нека “лобирају“ код Путина за “поделу“ Крима
  између Русије и Украјине, и тако “затворе“ то политичко питање.

 7. @Мијо
  „А шта ћемо са остатком Србије?“

  Ви све наопако гледате. Ви прво желите решити мање проблеме па тек онда оне највеће док је Србија на рубу тоталне пропасти?!
  Докле год је Србија окупирана и отимају нам Космет веле-издајом Вучића, ствари ће се догађати тако како се догађају.
  Или ће се Србија решити домаћих издајника који са њом управљају и одупрети се окупацији Србије и отимању Космета или ћемо пропасти као народ.
  Па тада неће бити ни тог Вашег „остатка Србије“ ускоро, ако се Срби одрекну Космета.
  Отиће и Војводина и Рашка и Прешево а у „остатку“ Србије ће Запад направити нереде и онда ставити све нас под портекторат НАТО „мировних снага“ тј, под њихову директну окупацију.
  И нико не говори о томе да се „иза екрана бранимо“ него да се изађе на улице да издајници виде да србски народ не да своје светиње и свој Космет.

  Ако ви међутим само тражите изговор да скинете своју одговорност да браните Космет „ван домета“ и кобојаги желите спасити „остатак“.
  Кратковидост и саможивост коју показу такви људи ће нас уништити.
  Када ни највеће србске светиње и Космет нису битни него свако само на себе мисли…У том случају ми ћемо онда потпуно пропасти као народ.
  Онда стварно не знам шта више да кажем.
  Зато смо и стигли ту где јесмо,

  Ако Вам је стварно Космет „ван домета“ и од њега сте већ одустали… Треба да Вас буде срамота што то уопште можете рећи !
  Ви у том случају никакав Србин нисте.
  То је све што имам да Вам кажем.

 8. @Јуродив
  А теби je Косово у домету? Извини, нисам знао, мислио сам да си на безбедној удаљености од неколико стотина километара на некој буџетској платици, са које анониман иза екрана браниш Косово. Тако како га ти браниш са тим надимком „јуродиви“, само увесељаваш наше непријатеље из власти, опозиције и страних центара моћи. Да би ти Косово икад дошло у домет, мораш да спречиш и поништиш уништавање остатка Србије и отимање Војводине, Санџака и ПКБ-а и свега осталог, да би уопште помислио да се икако вратиш тамо. У супротном остајеш бескрвни, јалови интернет ратник који нема појма о реалностима.

 9. „А теби je Косово у домету?“
  Јесте! И у срцу и у души и у „домету“!
  Нисма више у годинама да будем мобилисан и своје сам одратовао. Али бих свеједно сутра узео пушку у руке без размишљња. Ишао бих да се борим за Свету Србску Земљу Космет.

  „на некој буџетској платици“
  Ја сам приватник.

  „иза екрана браниш Косово“
  За сада само „иза екрана“ као и сви остали.
  Али ако Бог да и са оружјем једног дана…

  „мораш да спречиш и поништиш уништавање остатка Србије“

  Опет причаш бесмислице!
  Ако Срби издају Космет и допусте да Вучић веле-издајник формално призна лажну државу „Косово“. Србија, тај „остатка“ ће бити раскомадан брзо и окупиран тотално. И Србије као државе неће више бити…

  “ јалови интернет ратник који нема појма о реалностима.“
  А ти мени звучиш 100 пута горе од мене по том питању.
  И не дави више другосрбијанац.

Оставите коментар