Аустралија: У оквиру борбе против короне стартовала контроверзна апликација за праћење

Како је наведено, прикупљени подаци са апликације омогућиће званичницима да открију људе за које је могуће да су били изложени инфекцији

Фото: Пиксабеј

КАНБЕРА – Аустралијска влада покренула је данас у оквиру борбе против корона вируса контроверзну апликацију за праћење, обећавши да ће законски обезбедити приватност оних који се добровољно пријаве да је користе.

Апликација за паметни телефон, базирана на сингапурском софтверу „TraceTogether”, користи блутут сигнал за евидентирање блиских контаката између људи.

Аустралијска влада, која жели да се за добровољно учешће у пројекту пријави најмање 40 одсто становништва како би имала ефекта, истиче да је апликација безбедна, преноси Ројтерс.

Како је наведено, прикупљени подаци са апликације омогућиће званичницима да открију људе за које је могуће да су били изложени инфекцији.

„Помоћи ће нам док покушавамо да се вратимо у нормалу, аустралијском начину живота. Нико неће имати приступ подацима, чак ни ви сами. Само ће званичници државне службе за јавно здравље имати приступ подацима”, рекао је министар здравља Грег Хант, преноси Танјуг.

Групе за заштиту људских слобода критиковали су употребу апликације оценивши да представља задирање у приватност.

Неколико земаља, међу којима Јужна Кореја и Израел, користе сличне методе које подразумевају праћење локација људи путем мобилних мрежа, али се такав вид надзора у многим земљама сматра неприхватљивим, наводи Ројтерс.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар