Павел Тихомиров: Русија – мере против пандемије и одлазак у цркву

Проблем је невољно осећање извесне „дозе“ презира у односу на истоверне који су се успаничили и не само да су се самоизоловали од богослужења, него агитују у стилу ТВ пропагандиста

Павел Вјачеславович Тихомиров

Ситуација у разним епархијама РПЦ суштински зависи од тога какву позицију заузима архијереј и колико га губернатор уважава. Рецимо, звао нас је наш дописник (Руске народне линије – прим. СС) из Републике Крим и рекао да на полуострву постоје три епархије, и да су мере строгости у свакој различите. „Карантинске мере“ су најстроже у епархији на чијем челу је Московљанин. Епископи са Украјине су трезвенији. Делимично је ово последица чињенице да украјински православци никад нису имали било какве илузије о „симфонији власти“. Они су једноставно из комунистичког упали у националистичко ропство. Уопште, побожност у бившој Украјинској совјетској социјалистичкој републици била је већа неко у урбанизованој Руској Федерацији. Становници Руске Федерације били су „космополитизовнији“ још у доба социјалистичког експеримента. (Тако је било и у бившој СФРЈ – „Србијанци“ су били већи Југословени од „пречанских Срба“, а нарочито од становништва несрпских република.)

Што се тиче полицијских мера, ситуација није била тако лоша, то јест, полиција пише записник о административним прекршајима, али не предузима казнене мере. Неки пут се понашамо по принципу: „Ви нас не видите, ми вас не нервирамо“, то јест парохијани се паркирају далеко од храма, да се кола не би гомилала у непосредној близини истог.

Психолошки, боље рећи духовни, проблем је невољно осећање извесне „дозе“ презира у односу на истоверне који су се успаничили и не само да су се самоизоловали од богослужења, него агитују у стилу ТВ пропагандиста.

Дај Боже да не паднемо у грех осуђивања!

Аутор је помоћник главног уредника Руске народне линије

Са руског посрбио: Владимир ДимитријевићКатегорије:Посрбљено

Ознаке:, , , , ,

1 reply

  1. Срби и Руси без саборног ума – егал. Ту је жив у Цркви Христовој саборни ум, само још да га низведемо у срца своја.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s