Драгослав Пакић: Данас је НИНкакво Време за слободу

Закључим да је Данас НИНкакво Време за слободу ако уз примерак својих новина не нудиш још по сендвич, подригушу и пиво у лименки, сложи се колумниста са самим собом

Фото: Ива Мартиновић/Радио Слободан Европа

Из колумне раба Божијег Светислава, мало, мало па се зачује лелек како се, због невиђеног медијског мрака, (ко је још видео мрак!?), његов Данас скоро никако не купује. Слична судбина, ако не још и гора, тера из светла и НИН, а Време да и не помињемо. Поменуло се, не повратило се. На крају крајева, стидљиво помисли савест друштва, ко је још видео да се новине, поготову ако су праве, могу читати у мраку, макар се он звао и медијским? – охрабри себе купац јутарњих специјалитета.

„При јутарњој гимнастици обиласка трафика зарад упознавања тржишне ситуације понуде и потражње свежих идеја и неочекиваних новости и то директно на терену, питам другарицу трафиканткињу“ – прича даље господин купац.

„Колико бројева листа Данас дневно добијете“?

„Па од прилике, скоро би се могло рећи и сасвим прецизно, нешто око три примерка у комадима, мање-више“ – одговара продавачица илузија.

„А колико продате“?

„Па ето, тај један, ни мање, ни више“, одговара на новинарско питање интервјуисана службеница показујући личним примером како се сваки функционер мора односити према представницима слободне, независне, професионалне, коректне, истраживачке и истинољубиве штампе.

Потом, љубазно пређе на следећу муштерију која се лепи на Информер, Ало, Вечерње Новости… и не примећујући колико заудара на сендвиче филоване кобасицом подригушом. Муштерија, која гута сендвиче и искључиво вести из Задруге и Парова, не чита ни наслове, а камоли текстове од којих не може да прође ни један који не садржи реч – шок. Те шок у куглани, па шок на пријему у страној (грешком је одштампано срамној) амбасади, онда шок на седници одбора за расвету и тд, све шок до шока.

Фото: Нови Стандард

Боже ме сачувај, човек би рекао да се све те новине штампају изравно у Приштини и то у време када ни једна дневна вест није смела угледати светло дана ако се у њој, увек на почетку, не би нашла реченица која почиње фразом. „Као што мисли шок Тито…“

„Прекрстим се“ – наставља уцвељени раб Басара – „купим своје дневно следовање цигарета и дневне штампе и повучем се заједно са својом кучком Кончитом“.

„Трафиканткиња ми даје моје пакло цигарета увијено у тражену новину мислећи да је ја купујем само као амбалажу која се, за разлику од најлон кеса, самораспада и природно деградира.

„Закључим да је Данас НИНкакво Време за слободу ако уз примерак својих новина не нудиш још по сендвич, подригушу и пиво у лименки са истеклим временом употребе“ – сложи се са самим собом аутор нових колумна на исту тему.

„Покушао сам“ – вајка се у повратку доме своме слатком екс амбасадор, да хајдучки храбро, као онај Шиптар Сизиф, подигнем стену медијског мрака и ослободим од мемле, терета и мрака све што под њом тавори и гамиже. Нажалост, чим су угледали светло Данаса сви црви, глисте, црвени мишеви, смрдљиви сендвичари и друга гамад, уместо да се обрадују, разбежа се на све стране све куд који мили моји. Нешто слично као мачке када их неко изненади у њиховом фебруарском походу на сексуалне и сваке друге слободе“.

„Потпуно је оправдан мој страх да, уместо славе и хвале одважног хајдука Сизифа, доживим судбину хајдучког ћевапа или, што би било још горе, искуство са белим бубрезима на жару“ – заврши мислилац и повуче се у себе све до следећег мало Данас, а можда, и до мало сутра.Categories: Сатиристика

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. Autor je u pravu. Dnevnik DANAS je izgubio svoju kriticnost i nezavisnost. Postao blizak vlasti. Evo na pr clanka o koncertu za siromasne na vlasti. Humanitarnom koncertu za nase politicare koji su toliko posveceni napretku zemlje, da i ne primecuju koliko im se smanjila licna imovina :

    https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/humanitarni-koncert-za-siromasne-na-vlasti/

  2. … неки трачак светла пробије ту је чаробни Блиц који ће и мркли мрак учинити црњим
    Заиста баш НиНкакво Време Данас.

Оставите коментар