Прва београдска гимназија: „Холокауст у Србији“ – изложба о логорима за Јевреје и Роме

На изложби ће бити представљена и пратећа публикација о логорима за Јевреје и Роме у Србији, последњим одредиштима хиљада људи

Фото: Промо

Изложба „Холокауст у Србији“ намењена ђацима и основних и средњих школа, биће отворена сутра у 9.45 у Првој београдској гимназији, као део истраживачког пројекта о логорима за Јевреје и Роме у Србији за време Другог светског рата као местима сећања и о суочавању са антисемитизмом и екстремизмом који су и довели до холокауста.

Биће изложени архивски документи, фотографије, новински чланци и историјски текстови, о Ромима и Јеврејима у Србији пре Другог светског рата, дешавањима у Србији за време окупације и првим прогонима, али и о отпору и случајевима Јевреја и Рома које су спашавале њихове комшије.

Део изложбе посвећен је некадашњем директору Прве београдске гимназије Спасенију Прици који је спасио од сигурне смрти ученика гимназије јеврејског порекла, и на тај начин зарадио одликовање Праведника међу народима, додаје се у саопштењу.

На изложби ће бити представљена и пратећа публикација о логорима за Јевреје и Роме у Србији, последњим одредиштима хиљада људи, а како су организатори навели, тиме су хтели да скрену пажњу да многе такве локације немају никаква обележја која би указала да су се ту налазили концентрациони логори.

Изложбу су организовали Центар за примењену историју и Прва београдска гимназија уз подршку амбасаде Сједињених Америчких Држава, а до краја године поставка ће бити представљена и у Новом Бечеју, Бору, Трстенику и Лазаревцу.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 1. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Јад и беда колонијалних ниткова… ” Холокауст у Србији “?!?!?! Као да сте написали ” Холокауст у Израелу “, изроди другосрбијански, брабоњци ” примењене историје “и балего америчке амбасаде…

 2. А шта је са холокаусту над Србима, чијих жртава је било неколико пута више него заједно Рома и Јевреја. По вашем другосрбијанском и јеврејском мишљењу српске жртве не завређују спомена. Колико сте искасирали за тај скандалозни подухват?

 3. Нису ништа инкасирали, то је директор гимназије радио из уверења или, српски речено, про боно. То је улагање у будућност, своју, личну, наравно. Неће ваљда таква инетелектуална и морална величина, једног дана, када се улоге промене, да се врати у наставу и ради вежбе обликовања на часу физичког. Овако постоје шансе да буде примећен, као лојалан и умно ограничен, а то су најбоље препоруке за блиставу будућност у било ком систему и подели главних улога.

 4. Ниједан логор на територији Србије није био само за Јевреје и Цигане. Пре свих и у највећем броју, ту су страдали Срби. Ради се о чистом безобразлуку, да не кажем фашизму и расизму. О тоталном обезвређивању и исмевању српских страдалника. Интерпретација да се неко суочава са прошлошћу је бескрајно фарсична, јер у Србији нису Срби убијали ни Јевреје, ни Цигане. Својом поганим напредњачко-другосрбијанским речником, омладини елитне школе из које ће 70% садашњих ђака отићи после школовања у бели западни свет, се усађује свест о томе да је ово земља која има чега да се стиди и да она не припада цивилизованом свету. Место одржавања изложбе је показатељ последњих намера њених оранизатора и финансијера. Треба убедити српску омладину, а нарочито кандидате за одлазак из Србије, да је потребно што пре опрати руке од злочина којег није било. Било каква изложба и страдањима у току било ког рата која се организује у Београду и у Србији, у којој се не помињу и српске жртве треба да буде у потпуности бојкотована. Нека само припадници СНС-а иду на такве манифестације, јер они немају праг самосвести и самопоштовања. А српска деца знају да се историја учи у кући, а не на фарсичним изложбама по школама обогаљеним од силних јалових реформи без корисног смисла. Сво поштовање јеврејским и циганским жртвама које окупатори Срије користе за испирање мозгова младим генерацијама. Али пре свега морамо имати поштовања према нашим прецима и никада не пристати на њихову злоупотребу.

 5. Не разумем зашто извесним коментаторима смета изложба посвећена страдању наших суграђана Јевреја и Рома. У окупираној Србији Немци су, као и у другим покореним државама, организовали ХОЛОКАУСТ, тј регистрацију, хапшење, принудни рад и убијање Јевреја и Рома.

  Поздрављам организаторе ове корисне и потребне изложбе. Ми смо мала и доста нетолерантна средина. Ми још нисмо осудили људе који су пре 27 година у Штрпцима из воза истерали и стрељали наше суграђане. Ни наредбодавца.

 6. Изложба је срамотна подметачина са циљем тровања наше младежи идејом да се Холокост, који се догодио на територији под контролом NDH и нацистичке војне силе, припише (по асоцијацији) са Србијом.

  Наводно и Србија је крива за геноцид над Јеврејима и Ромима. Каква лаж и каква ујдурма коју само идиоти, несвесни или крајње малициозни не препознају.

  На Сајмишту су убијани Срби, Јевреји и Роми од стране нацистичко ендехазијске власти.

  На Сајмишту су страдали не само Срби из Србије него чак и Срби из Поткозарја.

  Не споменути заједничко страдање Срба, Јевреја и Рома у логору смрти Сајмиште је фалсификација историје, провокација и иживљавање над страдалним српским народом, са главним циљем обмањивања наше јавности, првенствено омладине, и тровања њихове свести антинационалним сентиментом.

  Такозвани “Центар за примењену историју” основан 2018-те фалсификује и лаже у у спрези са амабасадом САД.

  На адреси ”http://www.cpi.rs/cpi-tim/” су наведени

  Direktor udruženja, istorijski istraživač – Milovan Pisarri
  Programska koordinatorka – Ružica Dević
  Finansijski rukovodilac – Aleksandar Stojaković

  За претпоставити је да пријеми у амбасадама САД и Британије остављају прејак утисак, нарочито на оне са поводљивим карактером. Али, тако се ови и припремају на усвајање других директива.

  Ипак остаје отворено питање колико су директор и особље свесни да су искоришћени или у подвали учествују вољно и систематски.

 7. Дон Кихоте, Навели сте адресу сајта “Центар за примењену историју” па сам га посетио. Ево сајта :
  http://www.cpi.rs/izlozba-holokaust-u-srbiji/

  Тако да свако може да се увери да ништа на тој изложби не указује на кривицу Србије за страдање Јевреја и Рома. Опште је познато да су Холокауст планирали и реализовали немачки нацисти. Уосталом, најбоље је посетити изложбу у Београду, Цара Душана 61, а касније и у другим градовима Србије.

Оставите коментар