Мигранти из Турске кренули ка Европи

Турска агенција Демирорен навела је да је око 300 миграната, укључујући жене и децу, кренула ка граници између две европске земље, Грчке и Бугарске, и Турске

Фото: АП/Бета

Стотине миграната кренуло је кроз северозападну Турску ка граници са Грчком и Бугарском, након што је турски званичник рекао да Анкара неће више заустављати сиријске избеглице на путу ка Европи, јављају турски медији.

То се дешава након што су јуче у ваздушним нападима сиријске војске у Идлибу погинула 33 турска војника.

Један званичник рекао је Ројтерсу да су турска полиција, обласка стража и гранична полиција добиле наређење да не заустављају мигранте и избеглице да преко копна или мора прелазе у Европу, а у ишчекивању доласка нових избеглица из Идлиба.

Турска агенција Демирорен навела је да је око 300 миграната, укључујући жене и децу, кренула ка граници између две европске земље, Грчке и Бугарске, и Турске.

Међу њима су, како се наводи, Сиријци, Иранци, Ирачани, Пакистанци…

Мигранти на Лезбосу (Фото: Бета/АП)

Мигранти су се такође окупили у западној Турској с циљем да бродом дођу до грчког острва Лезбос, преноси Ројтерс агенцију Демирорен.

Ројтерс наводи да нису независно могли да потврде те наводе, као и да нису успели да потврде веродостојност видео снимака миграната које је објавила турска провладина телевизија.

Турска телевизија НТВ приказала је снимке људи који иду кроз поља носећи ранце на леђима и навела да избеглице покушавају да пређу границу Капикуле и уђу у Бугарску, али да им то није дозвољено, јавља Танјуг.

Такође, турска телевизија је навела да је иста група миграната потом покушала да дође до границе Пазаркуле и пређе у Грчку, али да није јасно шта се потом догодило.

Ројтерс подсећа да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган раније више пута претио да ће отворити границе за мигранте који иду ка Европи.

Уколико то учини, прекршио би обећање које је дао ЕУ, због чега би Европа променила свој став према ситуацији у Идлибу.

Одлука да се отворе врата мигрантима донета је за време ноћашњег ванредног састанка Савета за безбедност, коме је председавао председник Реџеп Тајип Ердоган.

Састанак је сазван због погибије најмање 33 турска војника у региону Идлиб, на северозападу Сирије, у ваздужним нападима за које Анкара криви сиријске владине снаге потпомогнуте Русијом.

Турска је у марту 2016. склопила договор са Европском унијом према коме добија помоћ од Уније а заузврат не дозвољавам мигрантима на њеној територији да иду даље ка ЕУ. Споразум је уследио после огромног прилива миграната у ЕУ који су бежали од сукоба на Блиском истоку у лето 2015. године.

(Политика, 28. 2. 2020)

Грчка удвостручила патроле на граници са Турском због миграната

Грчка је саопштила данас да је ојачала своје патроле на граници са Турском после турске објаве да више неће спречавати одлазак миграната у Европу.

Један грчки политички извор изјавио је да је број патрола удвостручен и да је интерно упућен позив за општу приправност.

„Све је под контролом, нема разлога за забринутост”, додао је тај извор, јавља Бета.

Бојко Борисов: Бугарска пооштрава мере на граници са Турском

Бугарска је послала жандармерију на своју копнену и поморску границу са Турском пошто је премијер Бојко Борисов указао на „реалну опасност“ од мигрантског притиска после претње Анкаре да више неће спречавати мигранте који хоће да крену ка ЕУ.

Бојко Борисов (Фото: Стефани Лекок/ЕПА)

„Са оним што се догађа, опасност је сада реална, људи беже од ракета“, рекао је Борисов у Софији и објавио да је рано јутрос послао појачања на границу.

Турска на својој територији има око 3,6 милиона Сиријаца који су побегли од рата, и страхује од доласка нових избеглица после ескалације сукоба између турских снага и снага сиријских власти у северозападној сиријској провинцији Идлиб.

(Н1, 28. 2. 2020)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

 1. …“ми не говоримо о вери – „и ђаволи верују и дрхте“ (Јак. 2,19)…“

  Круг,

  http://www.komiprav.ru/_mod_files/ce_images/inst/generated/img17-02_150x200.jpg

  “променити круг”

  …”да се приклони другом цивилизацијском кругу…”

  Технологија је одлична ствар, ако се користи правилно.

  Технологија је слуга наш, средство комуникације, алат.

  Не замена и злоупотреба живота,

  Од постанка света, дете се носи девет месеци.

  Носи га Мајка.

  Цивилизацијски круг.

  https://otvet.imgsmail.ru/download/205542871_a7c4941b5aeb41112805e3970ddee43c_800.jpg

  civilizational circle, помоћни точкови

  https://www.youtube.com/watch?v=jl_9ayxs69A

  …”Не постоји „изгубљено“ време, као што не постоји „добијено“ време – постоје само безуспешни покушаји да се изиђе из историје и да се завети предака препусте пијанству тренутних заборава. Тако је и већина Срба помислила да ако утоне у самозаборав да ће и сви други заборавити на њих па ће их коначно „пустити да живе у миру“. Авај, у историји, зато што је она континуитет, ако нека нација и покуша да заборави свој идентитет, друге нације ће је кад-тад подсетити. Због тога је сасвим погрешно оптуживати Југославију за самозаборав – она је била само један правни оквир као и Османлијска или Аустро-угарска империја. Управо супротно – да није било потискивања заветне свести она би била изузетна прилика да се историјско искуство употпуни. Српска нација, која је некада живела просторно расута по разним државама и у три издишуће цивилизације, а сада већ истовремено и у четвртој (модерној) која је била у настанку, добила је Југославијом прилику да се спреми за изазове кобног двадесетог века. Само је требало схватити да је прокламована Југославија заправо била синоним и припрема за једну једину опасност – револуцију као антиисторијски чин и рушење континуитета нације као духовне заједнице. Прилика је пропуштена, али је неумитност историје приредила милионима Срба живот људи 25. часа…”,

  http://thesaker.is/special-report-the-truth-about-srebrenica-20-years-later/

  …”Srebrenica had been declared a “safe area” by the UN. That meant two main things: first, the Bosnian-Muslims had to totally demilitarize the entire town while theBosnian-Serbs had to stop attacking it, nevermind entering it. These UN “safe heavens” were intended for civilians only. In reality, however, the Bosnian-Muslims kept and entire Mountain Division in Srebrenica and they continued to reinforce it both by land and by air. To make things even worse, the Bosnian-Muslims constantly usedSrebrenica as a safe base to attack the Bosnian-Serb positions around the town. Atthe beginning of the war, the Bosnian-Muslims had already burned down all theBosnian-Serb villages around Srebrenica and massacred most of the civilians living they found in them (we are talking about several thousand civilians). The local Bosnian-Serbs had promised that one day they would take revenge for these massacres and some of them, indeed, do that when the Bosnian-Serbs enteredSrebrenica. Needless to say, none of that was ever reported by the western corporate Ziomedia].

  The other fact which all “well informed” folks knew is that there had been several “false flag” massacres in Sarajevo, in particular the so-called “Markale market massacres” (1994 and 1995) both of which were not attributable to the Bosnian-Serbs, something which UNPRFOR knew but could not say publicly.

  While I am personally convinced that the official narrative about Srebrenica (a deliberate mass murder or even genocide organized by the Bosnian-Serbs) is false, I have also come to believe that this was not a “simple” false flag attack either…”

  Хакија Мехољчић је умро пре неки дан. Рахмет му души.

  норвешки филм о Сребреници

Оставите коментар