Митрополит Онуфрије: Црква је неудобна за грешног човека

Жеља једног човека да буде патријарх или жеља појединих политичара да имају своју цркву није озбиљан аргумент да би се и формирала таква црква, оценио митрополит Онуфрије

Митрополит Онуфрије у Подгорици (Фото: Рајо Војиновић)

Митрополит кијевски Украјинске православне цркве, Онуфрије, изјавио је данас у Подгорици да неретко политичари подлежу искушењима да се мешају у црквени живот и да управљају црквом, али не треба дозволити да се то деси.

„Жеља једног човека да буде патријарх или жеља појединих политичара да имају своју цркву није озбиљан аргумент да би се и формирала таква црква”, казао је Онуфрије, који је синоћ у Подгорици предводио литију против спорног Закона о слободи вероисповести.

Додао је да разуме да је, како је рекао, „црква неудобна за грешног човека, али није црква та која треба да се мења и да се прилагођава човековој грешној природи”.

Он је, на заједничкој конференцији за новинаре са митрополитом Амфилохијем, рекао да су у УПЦ задивљени литијама у Црној Гори у којима, како је навео, учествује скоро половина становништва.

„За нас Украјинце ваш пример је охрабрујући”, рекао је Онуфрије, пренела је РТЦГ.

Молитвено окупљање у Подгорици (Фото: Милош Лучић/Спутњик)

Према његовим речима, украјински раскол је данас изашао ван граница Украјине и прети да подели цело православље.

Он није желео да коментарише саопштење украјинске Амбасаде у којем се наводи да је он митрополит Руске православне цркве у Кијеву, и да не представља аутокефалну УПЦ коју је признала Екуменска патријаршија.

„Ми смо дошли да бисмо учествовали у празнику. Саопштење Украјинске амбасаде коментарисаћемо после празника”, рекао је митрополит кијевски.

Рекао је да се у последње време црквени живот Украјине и Црне Горе налази у центру збивања православног света.

„Јасно схватамо ситуацију у којој се налази ваша православна црква, јер је и наша нешто слично преживела и преживљава. Уверен смо да Господ ни сада неће оставити своју цркву и да ће јој помоћи да одоли искушењима, и у Црној Гори и у Украјини”, казао је Онуфрије, преноси Танјуг.

Како је навео, без обзира на искушења која трпи, Украјинска православна црква не само да је преживела, него је постала јача.

Митрополит Онуфрије у подгоричкој Саборној цркви (Фото: Рајо Војиновић/Митрополија црногорско-приморска)

У Црној Гори, казао је, већ постоји канонска православна црква и то је Митрополија црногорско приморска, те да би формирање неке нове канонске цркве могло да се догоди само ако би она упала у јерес.

Осим у том случају, неке паралелне групе нема потребе да постоје у Црној Гори.

„Митрополија црногорска је у своје време, с обзиром на то да је она стварала независну државу Црну Гору, словила да је у том смислу аутокефална, али је била црква, Митрополија Пећке патријаршије већ 800 година, и као таква била призната у читавом свету”, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Митрополит је поручио да није исто стварати цркву и оснивати партију.

„Срећом народ је у Црној Гори разуман и већински, без обзира на њихово национално опредељење, припада и зна шта је црква, што сведоче и ове литије”, казао је Амфилохије.

Митрополити Онуфрије и Амфилохије у манастиру Острог (Фото: Жељко Вуксановић)

Одговарајући на питања новинара он рекао да Црква у Црној Гори разговара са Европом и Америком о питању Закона о слободи вероисповести и, како је рекао, и они траже да се питање Закона о слободи вероисповести решава дијалогом.

Приметио је да се црногорска власт држи спорног закона као, како је рекао, „пијан плота” и не жели да га повуче.

Чуди га и то што влада још није сазвала седницу експертске комисије тимова, док истовремено владини представници поручују да неће повући закон.

Митрополит Онуфрије пред моштима Светог Василија Острошког (Фото: Жељко Вуксановић)

Митрополит верује да још има наде за решење питања спорног Закона и истиче да је време да се насиље прекине и да, како је казао, „будемо демократска земља, а не демонократска”.

Долазак митрополита кијевског у Црну Гору оценио је веома значајним за утврђивања јединства православне цркве, јер, како каже, он представља огромну већину православних Украјинаца.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар