Немачки министар Јенс Шпан: Нисам никад рекао Вучићу „долазим да вам покупим медицинске сестре“

Немачко Министарство здравља кратко је навело да Јенс Шпан никада није активно радио на довођењу квалификованих неговатеља из Србије

Јенс Шпан (Фото: П. Цинкен/Picture Alliance)

Немачки медији преноси информацију да је Србија прва земља која је одлучила да више не шаље неговатеље на рад у Немачку. Зато је поново је постала актуелна и једна изјава председника Србије из новембра прошле године.

„Читам данас о разговорима са њим које никада нисам тако водио. Не са њим и не у тој форми.“ Тим речима немачки министар здравља Јенс Шпан (ЦДУ) реаговао је у четвртак 20.2. на изјаву Александра Вучића с краја прошле године.

Наиме, гостујући у новембру 2019. на једној телевизији у Београду, председник Србије је између осталог рекао: „Шпан, врло способан министар здравља, каже: ’Е, долазим ја у Србију да вам покупим медицинске сестре’. Е нећеш мајци да долазиш овде! Рекао сам му у лице: ’Немој да долазиш бре’.“

Немачко Министарство здравља кратко је навело да Шпан никада није активно радио на довођењу квалификованих неговатеља из Србије.

„То је за нас штета, али одлуку поштујемо“

Вучићева изјава сада је поново актуелна с обзиром на најаву Србије да прекида немачко-српски споразум о довођењу квалификованих неговатеља. Та врста сарадње с Немачком изненадно је прекинута, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг. Немачки лист подсећа да се ради о тзв. Трипл-Вин (Tripl Win) пројекту Немачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) и Савезне агенције за рад (БА), који обухвата и договоре са Босном и Херцеговином, Тунисом и Филипинима.

Учесници тог пројекта су уздржани када је реч о престанку важења договора са Србијом.

„То је за нас штета, али наравно да одлуку поштујемо“, изјавила је портпаролка Савезне агенције за рад. Сличну формулацију имало је и Немачко друштво за међународну сарадњу.

Немачка мора да делује пажљиво

Франкфуртски лист подсећа да су Немачкој и даље хитно потребни квалификовани неговатељи и да немачка влада настоји да тај проблем реши довођењем људи из иностранства.

„Али ти напори су сада задобили тежак ударац: Србија је најавила да ће прекинути сарадњу која траје већ много година. Кроз ту сарадњу у Немачку је до сада дошло 787 квалификованих неговатеља. То можда делује мало, али с обзиром на мучан процес добијања визе и признавања квалификације, као и на језичке препреке, то је велика ствар.“

Остаје да се види да ли ће и неке друге земље следити пример Србије, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг. И закључује: „Тај случај (Србије) показује да проналажење квалификованих неговатеља у иностранству није нешто што се подразумева. Немачка мора да делује пажљиво да би то успело. А и нико није веровао да ће довођење квалификованих неговатеља из иностранства бити довољно да се у Немачкој закрпе све рупе.“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле/Н1, 21. 2. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар