Зоран Ђорђевић: Стопиран конкурс за одлазак медицинских сестара и техничара у Немачку

Конкурси за одлазак медицинара биће стопирани док се идуће године и формално не раскине споразум са Немачком по којем су ови конкурси расписивани, изјавио је Зоран Ђорђевић

Зоран Ђорђевић (Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања)

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић јуче је изјавио да је стопиран конкурс за запошљавање медицинских сестара и техничара из Србије у Немачкој.

Ђорђевић је новинарима у Влади Србије рекао да ће и формално следеће године бити раскинут споразум са Немачком по којем су објављивани конкурси за послове медицинарских радника из Србије у ту земљу.

„До тада ће конкурси за одлазак медицинара бити стопирани”, истакао је Ђорђевић и додао да Немачка неће правити проблеме због обустављања конкурса.

Та мера је део програма Владе Србије како да смањи одлазак радника, пре свега дефицитарних струка, из Србије у друге земље.

Фото: Александар Васиљевић/Политика

Према подацима НЗС-а, током 2018. године у Немачку је отишло 477 медицинских сестара и техничара. За шест година, колико траје пројекат немачке организације за међународну сарадњу, посао у Немачкој добило је више од 700 медицинских сестара и техничара, општег и педијатријског смера.

Иако укупан број медицинских сестара и техничара који су напустили Србију није могуће утврдити, из струковних удружења већ неколико година упозоравају на алармантан тренд, много већи од званичног, који оставља озбиљне последице по здравствени систем, као и на то да може довести до ситуације да грађанима Србије више неће имати ко да пружа здравствене услуге.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар