Начелни програм нове Владе тзв. Косова: Таксе остају, нема промене границе са Србијом

Према Начелном програму нове Владе неће бити укинуте таксе од сто одсто, неће се преговарати о промени граница нити ће ЗСО бити дата извршна овлашћења

Иса Мустафа и Аљбин Курти (Фото: Бујар Терстена/Радио Слободна Европа)

Нова влада Косова је против размјене територија са Србијом, а заједница српских општина неће имати извршна овлаштења.

У начелном програму нове владе Косова, према споразуму Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, наводи се да тема у дијалогу Србије и Косова не може бити промјена граница и размјене територија, 100-постотне таксе на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине остају, а заједница српских општина неће имати извршна овлаштења, пише Косово онлајн, позивајући се на неименоване изворе.

У вези с дијалогом са Србијом најављује се да ће бити проведена ревизија свих до сада постигнутих споразума, преноси Тањуг.

Дијалог више неће водити предсједник Косова Хашим Тачи, већ премијер, а то ће ускоро бити лидер Самоопредјељења Аљбин Курти.

Појачати сарадњу с Албанијом

Дијалог Косова и Србије се одржава „ради признања од Србије“, каже се у начелном програму нове владе Косова, према споразуму Самоопредељења и Демократског савеза Косова, и додаје да би Скупштина Косова требало да усвоји платформу за дијалог.

Косово онлајн наводи да у документу пише и да тема дијалога не може бити поновно цртање граница са Србијом, размјена територија или стварање треће власти за општине која насељавају Срби.

Што се тиче такса на увоз робе из Србије (и Босне и Херцеговине), како преноси портал, оне ће остати „до нивоа пуног реципроцитета са Србијом“.

Нова влада приоритет види у развоју добросусједства и квалитативног напредовања сарадње с Албанијом и посвећена је унапређењу процеса еуроатлантских интеграција.

„Закон о ратним злочинима и геноциду“

Када је ријеч о енергетици, каже се да је потребно стварање заједничке енергетске зоне Косово – Албанија, „како би се постигла комплементарност у производњи енергије“.

У дијелу споразума који говори о ратним злочинима наводи се да се усваја „закон о ратним злочинима, геноциду и злочинима против човјечности и агресије“ те да ће бити основан институт за ратне злочине, који ће подржати тужилаштво у документирању ратних злочина.

Надлежне институције, додаје се, на основу домаћег и међународног права, припремиће ће оптужницу на Међународном суду правде за ратне злочине.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Ал џазира Балкан, 2. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар