Уставни суд Хрватске: Геј парови могу да усвајају децу

Укидање три спорна чланка Закона о удомитељству, уз низ левих странака и удружења, затражили су и животни партнери Иво Шегота и Младен Кожић

Фото: ЕПА/ANTONIO BAT

ЗАГРЕБ – Према данас објављеној одлуци хрватског Уставног суда у тој држави ће убудуће и геј парови моћи да усвајају децу.

Такав закључак Уставни суд је донео разматрајући предлоге за оценом уставности три члана Закона о усвајању, за које је низ странака, удружења и појединаца тврдило да се њиме дискриминишу партнери истог пола.

Како је пренела загребачка Н1 ТВ. Уставни суд није укинуо оспорене чланове поменутог Закона, али је истакао да су „судови и друга надлежна тела која у решавању појединачних случајева непосредно одлучују о правима и обвезама грађана дужни да тумаче и примењују законе у складу с њиховим смислом и легитимном сврхом и да одлуке доносе на основу Устава, закона, међународних уговора и других извора права”.

„У конкретном случају то значи да су оспорене законске одредбе дужни да тумаче и примењују на начин који ће свим особама под једнаким условима омогућити усвајање, независно од тога живи ли потенцијални удомитељ у животном или неформалном животном партнерству”, закључио је Уставни суд.

Укидање три спорна чланка Закона о удомитељству, уз низ левих странака и удружења, затражили су и животни партнери Иво Шегота и Младен Кожић којима је загребачки Центар за социјалну скрб средином јануара поново одбацио захтев за усвајање, занемаривши тако став Управног суда изнесен у обавезујућој пресуди из децембра прошле године, преноси Танјуг.

Наслов и према: Стање ствари

(Политика, 7. 2. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s