Драган Шормаз: Не може Косово да има столицу у УН а да Србија од тога нема ништа

Народни посланик Жарко Кораћ изјавио да Србија у суштини никада није успела да апсорбује Косово са свим људским правима

Жарко Кораћ: Косово историјски изгубљено

„У Титовој Југославији Косово је много изграђено, и није тачна албанска пропаганда да су они били експлоатисани“, рекао је Кораћ у серијалу разговора Косинус.

Жарко Кораћ (Фото: С. К./Данас)

Он, међутим, сматра да Србија и поред тога није постигла успех на Косову.

„Србија није успела да привуче макар албанске интелектуалце, ако не већ цео народ“, објаснио је Кораћ.

Према његовој оцени, за то је одговоран и врло негативан однос који су Срби „одувек“ показивали према Албанцима.

„Било је ту и расизма, код нас је реч ‘шиптар’ означавала занимање, необразованог физичког радника и то је неком школованом Албанцу тешко да прихвати“, указао је Кораћ.

Како је предочио, „за разлику од Црногораца“, Срби немају нарочито изграђену традицију заједничког живота са Албанцима.

„То је територија коју је Србија историјски изгубила, а по мом мишљењу, она у суштини и није била стварни део Србије“, сматра Кораћ.

Он упозорава да би стање замрзнутог конфликта са Косовом било најгоре решење за Србију.

„На томе инсистира један део политичара у Србији, и очигледно Русија. То бих назвао бедом политике“, рекао је Кораћ.

Он се пита зашто је неко на власти и зашто се уопште бави политиком ако нема снаге да реши највећи проблем са којим се Србија суочава.

Према уверењу Кораћа, корак ка компромисном решењу била је планирана Заједница српских општина.

„У Бриселу је донекле дотакнут тај компромис, али је то, нажалост, остало потпуно празно. Сигурно је да се Албанци неће одрећи своје независности, и то је ван компромиса“, нагласио је Кораћ.

Он мисли да је, на нашу „жалост и срамоту“ и то што Београд и Приштина немају капацитет да воде преговоре.

„Извесно да ће бити међународне конференције. Постоје три групе актера: Европска унија, Сједињене Државе и друге земље, као што је Русија“, нагласио је Кораћ.

Србија ће, према његовом предвиђању, сигурно инсистирати да на конференцији учествују земље које нису признале Косово.

За Кораћа је прича о разграничењу „шарена лажа“ која никада није била реална.

Како је подсетио, „политички лидери Албанаца који су о томе причали гадно су изгубили на недавно одржаним изборима на Косову“.

„Ни представници Србије немају намеру да се одричу дела своје територије“, недвосмислен је Кораћ.

Подсећајући да је Слободан Милошевић већ организовао референдум о Косову, он је проценио да новог референдума о статусу Косова неће бити.

„Ако га и буде, формулација питања ће бити таква да ће бити потпуно нејасно за шта људи гласају“, рекао је Кораћ.

Он каже да је столица за Косово у Уједињеним нацијама „све време у игри“, и наглашава да речи у политици имају велико симболичко значење.

Према Кораћевој процени, „Србија би тако ишла ка такозваном обавезујућем споразуму, што је друга реч за фактичко признање“.

Он мисли да је погрешно што Србија спречава Косово да уђе у УНЕСКО, јер тако умањује могућност заштите својих споменика.

„Србија се нарочито противи уласку Косова у Интерпол, јер би Косово могло да издаје потернице. Очигледно се многи у Србији боје тих потерница“, закључио је Кораћ.

Драган Шормаз: Споразум једино решење

Народни посланик Драган Шормаз изјавио је ФоНету да му је жеља да више ниједан Србин не напусти Косово, али истовремено пита зашто се, када се већ говори о Косову, не поставља питање и зашто Скопље није Србија.

Драган Шормаз (Фото: ФоНет/Огњен Стевановић)

„Ако ћемо да говоримо о Косову, зашто не говоримо о Скопљу, које је било град цара Душана? Зашто онда Скопље није Србија“, рекао је Шормаз у серијалу разговора Косинус.

Подсећајући да је сада шеф сталне делегације Скупштине при Парламентарној скупштини НАТО, а да је 1999. ратовао против тог војног савеза, он каже да се неке ствари мењају.

„Волео бих да се што више Срба врати на Косово, то је једини начин да и даље говоримо да је наше, да заштитимо наше историјско наслеђе и цркву, јер ће се она тешко одбранити без народа“, оценио је Шормаз.

Истичући да у Црној Гори народ брани своју цркву, и да ће „зато режим у Црној Гори изгубити ту битку“, Шормаз се пита да ли и на Косову „имамо народ који може да брани своју цркву“.

„Споразум је једино решење, потребан је читавом региону, а највише Србима и Албанцима“, нагласио је Шормаз.

Њему су „смешни“ људи који би озбиљно да се баве политиком или аналитиком, „а оптужују Вучића да преговара са непријатељима“.

„Ако причате о споразуму, морате да причате и о компромису. Када се преговара с пријатељима? Компромис је Приштини неопходан, а Србији је преко потребан“, изричит је Шормаз.

Он не зна да ли је разграничење као опција још у оптицају и каже да би највише волео да Косово остане аутономна покрајина у оквиру Србије.

„Разграничење је била једна од идеја за могући компромис. Не говори се о томе да ли ми можемо да реинтегришемо грађане Косова у државу Србију. Од бомбардовања је прошло 20 година. На изборима на Косову су гласали људи који су пунолетни и који никада нису живели у систему државе Србије“, подсетио је Шормаз.

Наглашавајући да је Сједињене Државе „једина светска империја“, он је предочио да без ангажовања те земље нема решења за косовски проблем.

„Не видим зашто би међународна конференција била лоша. Ми смо сами, немамо савезнике, а Албанци имају савезнике, па ако хоћемо коначно решење, можда је боље да учествује неко са стране, да нам помогне“, објаснио је Шормаз.

Како истиче, референдум је демократски поступак и зато не види зашто га и по питању Косова не би било.

„Грађанима, међутим, мора да буде кристално јасно шта добијају, а шта губе у зависности од тога како одговоре на референдумско питање. Ствари треба мерити у односу на будућност, а не на прошлост“, поручио је Шормаз.

Он сматра да ће се питање пријема Косова у Уједињене нације (УН) решавати кроз споразум, ако до њега дође.

„Не може Косово да има столицу у УН, а да Србија од тога нема ништа. Мора и Србија једном да се уважи, али сигурно неће бити уважена, ако се будемо инатили и одбијали сарадњу“, закључио је Шормаз.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Данас, 7. 2. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. А је л’ негог заиста занима шта ове две замлате имају да кажу? Неко издао директиву да лупетају и они то безпоговорно извшавају. Убациш неку сићу, стиснеш где треба и они трабуњају наручено.

Оставите коментар