Предраг Савић: Захтев адвокатске канцеларије Рaдић Стразбуру унапред осуђен на пропаст

Не знамо који су били мотиви адвокатске канцеларије Радић, али тај њихов исхитрен потез Влада Црне горе искористила је за политичку пропаганду, оценио адвокат Савић

Предраг Савић (Фото: ИН4С)

Адвокат и члан Правног савјета ИН4С Предраг Савић, казао је да је „исхитрен потез адвокатске канцеларије Радић, Влада Црне горе искористила за политичку пропаганду и пласирање спинованих и нетачних информација о природи и значају поменуте одлуке Европског суда“.

Подсјетимо, Eвропски суд за људска права у Стразбуру одбио је из процедуралних разлога захтјев адвокатске канцеларије Радић – да привременом мjером суспендује примјену спорног антицрквеног Закона о вјерским заједницама.

„Обраћање адвокатске канцеларије Радић Европском суду за људска права у Стразбуру са захтјевом да се усвоји привремена мјера у вези примене Закона о слободи вјероисповијести је унапријед било осуђено на пропаст, јер је представљало крупну процедуралну „грешку у корацима“ , наводи се у саопштењу које потписује адвокат и члан Правног савјета ИН4С Предраг Савић.

Према његовим ријечима, био је то неподобан покушај за који су бољи познаваоци одредби Европске конвенције и Пословника Европског суда знали да не може успјети, јер „није испуњен ниједан процесни услови за подношење таквог захтева, који је једино могућ у неким другим правним ситуацијама“.

„Не знамо који су били мотиви адвокатске канцеларије Радић, али тај њихов исхитрен потез Влада Црне горе искористила је за политичку пропаганду и пласирање спинованих и нетачних информација о природи и значају поменуте одлуке Европског суда“, наводи Савић.

Ова одлука, према ријечима адвоката Савића, нема утицаја на права држава чланица Савјета Европе да по члану 33 Европске конвенције покрену међудржавни спор због одредби Закона о слободи вјероисповијести које евидентно крше слободе и права утврђене Европском конвенцијом и судском праксом Европског суда.

„Државе су овом тренутку, док још нису исцрпљена сви правни љекови из домаћег законодавства, једине овлашћене да затраже привремену мјеру забране примјене одредби спорног закона. То је опште позната чињеница, а подношење свих других захтјева од стране појединаца и адвокатских канцеларија је без промила шанси на успјех. Сваки такав потез је својеврсни „вјетар у једра“ доносиоцима овог закона са дискриминационим одредбама којима се крши рекордан број права и слобода из Европске конвенције“, појашњава Савић.

Поменуто одбијање привремене мјере, додаје он, предложено од стране адвокатске канцеларије Радић не може имати значај и карактер судског преседана мериторног карактера у будућим евентуалним, појединачним или међудржавним споровима пред Европским судом.

„На овој одлуци чисто процесног карактера неће моћи да се заснивају будуће мериторне судске одлуке. Тако да је ликовање и славље званичника режима из Подгорице потпуно неоправдано и доказ да се све ово неосновано користи у сврхе политичког маркетинга. Једној безначајној и потпуно очекиваној одлуци суда у Стразбуру дат је толико велики значај као да је у питању неки круцијални правни акт“, закључио је Савић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С, 4. 2. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар