Преминуо уредник „Времена“ Драгољуб Жарковић (1951-2020)

После кратке и тешке болести преминуо је новинар и главни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић (1951-2020), саопштили су из редакције Времена

Драгољуб Жарковић (1951-2020). Фото: Време

Редакција недељника „Време“ са жаљењем обавештава читаоце и пријатеље да је наш главни уредник Драгољуб Жарковић преминуо после краће и тешке болести.

Драгољуб Жарковић, оснивач је „Времена“ и његов главни уредник од 1991. године. Пре тога био је новинар и уредник у новинским кућама „Политика“ (1974–1987) и „Борба“ (1987–1990). Био је радијски коментатор „Слободне Европе“ (1993–1998), сарађивао је са WДР (Немачки народни радио) и повремено писао за читав низ листова у Европи (италијанска „Република“, аустријски „Стандард“…) Усавршавао се у САД као гост Удружења америчких уредника.

Био је аутор више телевизијских емисија и пројеката. Касније током каријере био је стални колумниста дневног листа „Политика“ и предавач на Факултету политичких наука где је био и члан Савета факултета. Био је први председник Удружења професионалних новинара Србије из кога је касније настало Независно удружење новинара Србије и почасни члан више међународних медијских асоцијација. Године 2016. објавио је Напредну књигу са поднасловом Године успона Александра Вучића.

Сви биографски подаци, међутим, нису довољни да дочарају његову уредничку и новинарску луцидност, таленат и невероватну вештину комуникације и харизму. Редакција „Времена“ Жаретовим одласком изгубила је сопствени корен и велики део идентитета. Памтићемо га по свему, а највише по спремности да на сопственим леђима понесе највећи терет притисака и да чак жртвује и себе како би поштедео редакцију и сачувао њен интегритет и кредибилитет.

Време и место комеморације и сахране објавићемо накнадно.

Опрема: Стање ствари

(Време, 5. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар