Мило Ђукановић: Варају се ако мисле да ће литијама натерати државу на капитулацију

Можда бих могао позвати неке људе да се окупе и да им објасним како се брани угрожена Црна Гора, али не радим то, упозорио Мило Ђукановић

Мило Ђукановић на Западнобалканском самиту у Тирани (Фото: ЕПА)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да верује да ће бити дијалога између премијера Душка Марковића и митрополита црногорско-приморског Амфилохија о Закону о слободи вероисповести, и да ту нема другог избора, јер држава неће пристати на уцене.

У интервјуу за РТЦГ, Ђукановић је поручио и да се вара онај ко мисли да ће истрајношћу у организацији литија, државу натерати на капитулацију.

Он је рекао да у овом тренутку није угрожена безбедност нити стабилност Црне Горе.

Ђукановић је рекао да у Српској православној цркви морају бити одговорни за своје понашање и да нема поделе одговорности, преноси Бета.

„Можда бих могао позвати неке људе да се окупе и да им објасним како се брани угрожена Црна Гора, али не радим то. Свако ко извуче мач из корица мора знати како ће га вратити а не да пребацује одговорност на неког другог”, рекао је он.

Ђукановић је поручио и да Српска православна црква (СПЦ) тиме што не жели да се региструје, жели да се представи као неко ко је изнад државе и да пошаље поруку да је Црна Гора теократска држава.

„На ту дилему дефинитивно треба да одговори политика, али ту дилему мора сваки грађанин себи поставити, дакле ко год се определио да живи у овој земљи, ко год има потомство, или планира да има потомство мора размишљати да ли ће том потомству да остави средњовековну теократску српску државу Црну Гору, или ћемо да том потомству оставимо грађанску државу, државу мултиетничке демократије са усвојеним европским системом вредности, државу у којој ће сви грађани и све верске заједнице имати иста права и равноправан положај”, навео је Ђукановић.

Председник Скупштине Иван Брајовић поновио је данас да Закон неће бити повучен.

Закон о слободи вероисповести постао је део правног система државе и у периоду који следи разговараће се о његовој имплементацији, а не о другим захтевима, рекао је он за Балкан инсајт.

Митрополит црногорско приморски Амфилохије саопштио је јуче да су спремни да разговарају са премијером Душком Марковићем са циљем да се, у складу са правним поретком Црне Горе, уклони Закон о слободи вероисповијести или све дискриминаторне одредбе у њему, па тек онда о Темељеном уговору између Владе и Српске православне цркве.

Он је позвао Марковића да одреди датум разговора. Премијер се још није огласио након позива Амфилохија.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 2. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Па и нема где да се жали на Србе, него у Албанији. Па реално, најближи гранични прелаз је Тузи и ако стигне да утекне, то ће бити туда. До усташа би морао преко српских крајева.
    А закона свакако неће бити, као ни њега на власти. Ове две речи на крају претходне реченице су сувишне, зар не?

  2. Како је, овај *****, од фејк Лакоста мајице дошао до Бриони одела, од пешкира на Словенској плажи до Мајамија, од стола у неком будванском кафићу до целе Црне Горе, од рупе у гаћама до рупе у мозгу???? Он прича о „ држави мултиетничке демократије у којој све верске заједнице и сви грађани имају иста права“ а Србима као највећој етничкој групи забраљује и одузима сва идентитетска обележја, што обичном крађом и претварањем у некакве монтенегринске „вредности“ што класичним прогоном и терором, као што је ово гушење православља кроз отимање светиња и прогон СПЦ. Не би ово било вредно коментара да се не плашим да ће овај са шпрах–фелером, уз повољан западни ветар, покренути крвопролиће.

  3. Гоцо, што би рекли млади, покидали сте…велики поздрав

Оставите коментар