Никола Варагић: Телеком Србија и SBB

У сукобу између компанија Телеком Србија и SBB, тешко је бити на било чијој страни

Никола Варагић (Фото: Соња Ракочевић)

Сукоб између државног предузећа Телеком Србија (које послује по закону о привредним друштвима, као акционарско друштво – већински власник са више од 50% акција је држава Србија) и приватне компаније SBB (која је била домаће предузеће, а сада је у власништву ККR, приватног фонда из САД, и EBRD, финансијске институције ЕУ, и послује у оквиру United Group, у чијем власништву је и телевизија N1), траје практично од оснивања SBB-а.

После 2000. године држава није донела дугорочну стратегију за развој телекомуникација у Србији. Са једне стране, постојала је жеља да Телеком Србија задржи монопол, а са друге стране, постојала је жеља да се уведе и конкуренција. У мобилној телефонији, на крају су се појавила још два велика приватна мобилна оператора. Развој кабловских оператера или провајдера за интернет и телевизију није био добро уређен и испланиран, него се дешавао стихијски, тако што је свако гледао само своје интересе у том тренутку, а нико како да се на општем нивоу развијају и Телеком Србија и телекомуникације (а без ширења кабловске мреже нема развоја информатике или дигитализације) у Србији. После 2000. године, свака влада Србије имала је у плану и најављивала је продају предузећа Телеком Србија, иако је од страних сувласника откупљен њихов удео. Због отпора јавности, мале цене или лошег стања на тржишту, до приватизације никад није дошло.

Компанија Телеком Србија је касно почела да претвара мрежу фиксне телефоније у мрежу за дистрибуцију интернета и телевизије кабловским путем. Сви знамо да су се годинама сва јавна или државна предузећа уништавала, да би их кроз приватизацију неко купио за мале паре. Сигурно је постојао такав план и за Телеком. За то време, приватне фирме су скоро у потпуности заузеле то тржиште, и SBB је био скоро монополиста. SBB се развијао упркос опструкцијама државе, што је подразумевало да своју мрежу шири и без потребних дозвола. Са једне стране, (тада мала) фирма SBB је имала право да се развија, али је имала и опструкције и заштиту од стране власти. Са друге стране, компанија Телеком Србија је имала право да се развија, али је и она имала и опструкције и заштиту од стране власти.

Извор: N1

И то је тако трајало дуже од 10 година. SBB је на помало дивљи начин изградио своју мрежу каблова и стекао велики број корисника, а Телеком Србија већ пар година мења бакарне каблове са оптичким кабловима и стиче све више претплатника за интернет и кабловску телевизију, купује све мање провајдере и телевизије. Сада и Телеком Србија и SBB (United Group) имају своје мреже каблова и своје медије и деле тржиште, јер имају по 50% удела на тржишту кабловских оператера. И као скоро једнаки по снази улазе у отворени сукоб.

Највећи кривац за ово стање је држава тј. политичари који су после 2000. године водили министарство за телекомуникације и стручна јавност. На пример, у неким државама једна компанија не може да буде и дистрибутер и произвођач садржаја или власник телевизије. То је могло тако и у Србији да се уреди, те сада не бисмо дошли у ситуацију да и SBB и Телеком Србија имају и своју кабловску мрежу и своје телевизије, па могу да одлучују да ли ће телевизије које су у власништву конкуренције пуштати у своју мрежу. Мислим да би било боље да се то раздвоји, и да дистрибутер не може да буде власник телевизије нити да забрани било којој телевизији да се њен програм дистрибуира до крајњих корисника, ако та телевизија има све дозволе и послује у складу са законима државе.

Сада неке независне телевизије попут Слободне телевизије не могу да уђу ни у мрежу коју је изградио SBB, ни у мрежу која је у власништву Телекома Србија. SBB телевизији Храм не дозвољава улазак у мрежу, а Телеком Србија не жели телевизију N1 у својој мрежи. Да ли ће нека телевизија да се дистрибуира кабловским путем не сме да зависи од власника тих каблова или дистрибутера. Ако нисте члан неког од та два клана, не можете ништа да радите у Србији. Осим ако нисте власник телевизије Пинк. Једино тој телевизији не праве проблеме ни SBB ни Телеком Србија. РТС је, као и Телеком Србија, у сукобу са SBB-ом.

Фото: А. Васиљевић

Сукоб између компанија Телеком Србија и SBB одвија се на два нивоа. Један је пословни ниво (борба за тржиште или што већи број корисника). Други је политички ниво (због тога што ове компаније контролишу одређене медије). Иза државне компаније Телеком Србија стоји власт, а власт је у рукама Српске напредне странке, тј. Вучића. Оснивач компаније SBB и телевизија N1 подржавају опозицију, а од странака опозиције ту телевизију највише подржава странка Драгана Ђиласа. N1 је филијала CNN-a, а Телеком Србија има уговор са Јуро њузом. У оквиру United Group постоје и друге телевизије, а и Телеком Србија сада има своје телевизије, док је власт, кроз куповине неких провајдера и телевизија, ставила под контролу и телевизије Прва и О2. Резултат тога је да пола Србије гледа телевизије које подржавају власт, а пола Србије не може да гледа телевизије које подржавају опозицију. То није добро за развој демократије и конкуренције. То што цела Србија може да гледа, и што пола Србије гледа телевизију Пинк, није добро због културе и здравља, посебно деце.

У сукобу између компанија Телеком Србија и SBB, тешко је бити на било чијој страни. И једни и други играју прљаво. И ова власт злоупотребљава државне ресурсе због приватних интереса, а конзорцијум из САД и ЕУ који стоји иза компаније SBB показује још једном да је велика разлика између теорије и праксе код заговорника либерализма. Зашто SBB не пушта у своју мрежу и телевизију Храм (оснивач је СПЦ) и Слободну телевизију и зашто N1 подржава само онај део интелектуалне и културне елите који подржава улазак у ЕУ, а међу којима многи желе да се Србија одрекне Косова и Метохије? Са друге стране, зашто јавност нема увид у пословање државне компаније Телеком Србија, зашто је за аквизиције малих провајдера Телеком Србија дао толико новца? Зашто на РТС-у нема опозиције?

Власт нема план развоја компаније Телеком Србија и телекомуникација у Србији, а такав план, колико видимо, нема ни опозиција. Да ли је план опозиције да се уништи Телеком Србија, па да SBB постане монополиста? Колико год да сам против ове власти, не могу да подржим у томе опозицију. Пошто ова власт гуши слободне медије и слободно тржиште, у одређеној мери подржавам компанију SBB и телевизију N1. Лично нисам погођен овим сукобом, јер не гледам телевизије.

Скуп подршке телевизији Н1 на Тргу Николе Пашића у Београду, 1. 2. (Фото: Н1)

Нека свака политичка или идеолошка страна има своје медије, тј. нека свако има своју телевизију. (О томе сам писао у тексту Слободни медији и независни новинари. Једино РТС мора да буде објективан.) Суштина је да свака телевизија ради у складу са кодексом новинара и да буде доступна свим корисницима (грађанима), а они нека одлуче коју ће телевизију да гледају – о томе не смеју да одлучују компаније које граде или поседују жичне и бежичне мреже (то су сада само Телеком Србија и SBB). Mора да се донесе план да ли ће једна, две, три или више компаније да буду дистрибутери или провајдери и мора да се размисли да ли је добро да те компаније буду и власници медија. Ако је за сада то решење, морају да се донесу јасна правила и за Телеком Србија и за SBB.Categories: Не само о економији

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Мејл који сам добио од инфо службе ДЈБ:

  Poštovani,

  U tekstu ste naveli da opozicija nema plan za Telekom. Nije cela opozicija ista i ne podržavaju svi United Media. Verujemo da vam je promakao ovaj tekst predsednika DJB Saše Radulovića na temu borbe
  između Telekoma i SBB-a.

  Sa poštovanjem,
  Pokret “Dosta je bilo”
  Brankova 21, Beograd

  Saša Radulović

  February 1 at 1:33 PM ·

  Telekom i United Media su monopolisti. Prvi kontroliše naša vlast, drugi strana vlast. Oba mi ograničavaju pravo na izbor i teraju me da plaćam ono što ne želim. Što se mene tiče, isti su.

  Oba su na štetu građana, iz džepa građana i na štetu medijskog pluralizma.

  Osnovi paket Telekoma je oko 1200 din mesečno. SBB-a oko 1.400. Od tog novca i jedan i drugi plaćaju svoje “omiljene” kanale. Recimo od tog MOG novca SBB deo daje N1, deo Nova S, bez da me je pitao. Isto radi i Telekom sa kanalima bliskim vlasti: daje MOJ novac bez da me je pitao.

  Ovaj problem nastaje zato što je vlast SNS-a pre nekoliko godina dozvolila da ista kompanija bude vlasnik i infrastrukture (kabla) i sadržaja. Pa onda takva kompanija, MONOPOLISTA, odlučuje da mi UVALI svoje sadržaje i da njima daje više novca od konkurentskih sadržaja.

  A kako bi moglo? Ako je glavni interes građana, ista kompanija ne sme da bude vlasnik i infrastrukture i sadržaja. Pristup internetu i televiziji bi morao da se prodaje posebno od paketa sadržaja. I svaki operater bi morao GRAĐANIMA da ponudi SVE sadržaje koji imaju dozvolu.

  To bi onda značilo da bi vam pristup infrastrukturi (TV signalima) koštao npr. 500 din mesečno, a kanale biste plaćali po želji. Vi biste možda uzeli N1 ako su vam njihova cena i sadržaj ok. Recimo ja ne bih uzeo N1. Uzeo bih Slobodnu. Ali ne bih vama ništa nametao. Ni vi meni.

  U obračunu monopolista, United Media bi da Telekomu UVALI one kanale koje već uvaljuje svim građanima preko SBB-a i da im se to UVALJIVANJE plati. Iz naših džepova. Odgovor Telekoma bi mogao da bude da oni SBB-u uvale svoje kanale po istoj ceni. Sve preko naših leđa.

  DJB će razbiti sve monopole u Srbiji i staviti interes građana iznad interesa partokratije, iznad vlasti strane ili domaće, iznad interesa velikih korporacije.

  https://www.facebook.com/SasaRadulovich/posts/4090284137664487

 2. Не слажем се са господином Варагићем. Каква год да је цензура или монопол српских телевизија, па макар биле тренутно и Вучићеве, иако је РТС бастион комуњаризма и то перфидно и у рукавицама, па чак и да и нису у праву, ми морамо подржати наше оператере или како се то већ зове. Држава да је држава, требала би на културан начин истјерати ту белосвјетску неолибералну олош, као и њихове оператере и стати на страну свог оператера. Међутим, пошто смо ми аутошовинистичка колонија, то није могуће, нажалост!

 3. Не гледам телевизију ( За чланове снс секте – не гледам телевизор), од ТВ комплета имам само миљенце које је некада шармантно, једним ћошком, падало преко екрана, али ПОСЕБНО не гледам н1и све окупаторско приде – ако је ико сарадник издајника вучића то је другосрбијански медијски клан…

 4. Telekom pod hitno prodati,još radi na bakar sigurno 90 posto .Net brzina sporija od kornjače a naplaćuju brzinu zeca,za Telekom je optika misaona imenica možda tek u 22 veku.Sledeći ugovor samo SBB,da ne plaćam više lošu robu totalno loša infrastruktura Telekoma sa bezbroj prekidnih mesta u kablovima do krajnjeg korisnika.Kablovi vise na sve strane kao žice za veš.

 5. @Мишо Гаврић

  Ми се слажемо, јер ја подржавам државна предузећа, и Телеком Србија и РТС, зато сам написао:

  ,,Да ли је план опозиције да се уништи Телеком Србија, па да SBB постане монополиста? Колико год да сам против ове власти, не могу да подржим у томе опозицију.”

  Међутим, ништа није црно-бело и питање је шта је наше. На пример, ми можемо да се трудимо да Телеком остане српска државна компанија и да уништимо СББ, па онда власт може да прода Телеком странцима, можда и истим људима који су били власници СББ-а, а СББ могу сутра да купе српске компаније (као и део Агрокора) па да то буде српска фирма.

  Посебно питање је како се управља државним предузећима. Не морају да се краду милиони евра од акционара и грађана Србије ,,док Хиландара гори” и слично…

  @Зоран Николић ( Ваљево )

  Најбоље решење је да људи више читају књиге.

  @Totenn

  Телеком Србија сада има оптичке каблове, то су радили Телеком и Хуавеи, тако да сам сигуран да Телеком сада има много боље каблове него СББ. Мислим да су каблови најмањи проблем Телекома.

 6. Браво Никола, честитам на коментарима.

Оставите коментар