Амбасадорка САД у Црној Гори забринута због хапшења за увреду шефа полиције

Али ипак, на крају свега, морамо да бранимо право на слободу изражавања.​То је фундаментално за демократију, поручила Џуди Рајзинг Рајнке

Џуди Рајзинг Рајнке (Фото: Саво Прелевић/РФЕ)

Америчка амбасадорка у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке изразила је у петак забринутост због недавног хапшења Милије Горановића из Никшића, због увреде упућене директору Управе полиције Црне Горе Веселину Вељовићу путем Фејсбука, истичући да је слобода изражавања фундаментална за демократију.

„Ово ме стварно забрињава. Јавне личности се рутински критикују и чак вријеђају – то им је дио посла“, саопштила је Рајнке.

Коментаришући поступак власти у случају увреде против Вељовића, амбасадорка Рајзинг Рајнке је у објави на Твитеру истакла:

„Али ипак, на крају свега, морамо да бранимо право на слободу изражавања.​То је фундаментално за демократију“.

Горановић је ухапшен након што је испод текста са Вељовићевом изјавом на Фејсбуку, објавио статус са уврједљивим садржајем на рачун директора полиције [Написао је: „Не прдњави, прдњавино људска, прим. С.С], да би након изречене прекршајне казне од 500 евра био пуштен на слободу.

https://platform.twitter.com/widgets.js

У захтјеву за покретање прекршајног поступка, полиција је написала да је Горановић повриједио члан 7. Закона о јавном реду и миру, који прописује казне од 500 до 2.000 евра или 60-дневни затвор особи која „на јавном мјесту грубо вријеђа другог или се на други начин понаша нарочито дрско, бестидно или уврједљиво“.

„Подсјећамо да је директор Управе полиције, према одлуци Владе о одређивању личности, објеката и простора које обезбјеђује Управа полиције, штићена личност, те се сходно томе предузмају мјере и радње система безбједности“, рекли су у Управи полиције.

Горановић је рекао телевизији Вијести да је „био иритиран стањем у држави“, а одлучио је да увриједи Вељовића након што је прочитао његову изјаву да је, „захваљујући добрим резултатима служби безбједности и забрани уласка у Црну Гори вођама криминалних кланова из Србије и региона, Црна Гора достигла завидан ниво сигурности и безбједности свих грађана, туриста и инвеститора“.

„Ниједног момента се нијесам уплашио ни поколебао. Ја сам то написао на свом фејсбук профилу и ја ћу ту казну да платим“, рекао је Горановић.

Хапшење Горановића због увреде Вељовићу услиједило је након серије контроверзних хапшења троје новинара, који су процесуирани због објављивања лажних вијести у данима подигнутих тензија због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Предраг Милић

Опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 24. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар