Мило Ђукановић: Моја и Вучићева позиција веома удаљене – то не значи да не треба разговарати

Позиције двојице председника по овом питању веома су удаљене и нема заједничког става, што не значи да не треба наставити разговоре, саопштили из Ђукановићевог кабинета

Мило Ђукановић (Фото: Танјуг)

Председници Црне Горе и Србије, Мило Ђукановић и Александар Вучић, констатовали су да су им позиције када је у питању Закон о слободи вероисповести веома удаљене али и да то не значи да не треба наставити разговоре о овој теми, као и свим другима које су битне за међусобне односе, саопштио је данас кабинет председника Црне Горе након сусрета са Вучићем у Израелу.

Њих двојица су учествовали на свечаној вечери у част Петог светског форума о Холокаусту „Сећање на Холокауст-борба против антисемитизма”, коју је приредио израелски председник Рувен Ривлин за око четрдесетак светских лидера.

„Главна тема је очекивано била недавно усвајање Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту, којим се, како је поновио Ђукановић, у духу европских стандарда у нашем грађанском друштву регулише ова материја, замјењујући правни акт од пре готово пола века. Констатовано је да су позиције двојице председника по овом питању веома удаљене, и да нема заједничког става, што не значи да не треба наставити разговоре и о овој теми, као и о свим другим које су битне за међусобне односе”, саопштио је из Ђукановићевог кабинета.

Разговор је, додаје се, био веома отворен, цивилизован и конструктиван, како и доликује лидерима блиских држава као што су Србија и Црна Гора, иако су тешке теме биле на дневном реду.

„Ђукановић и Вучић су сагласни да треба учинити додатне напоре обје стране да се спусте тензије и не дозволи антагонизирање међу нашим народима и земљама, које између осталог повезују и заједнички европски циљеви. О томе је посебно било речи, у контексту обавеза из преговарачког процеса са ЕУ и заједничког деловања према Бриселу, као и регионалних иницијатива за боље повезивање, у интересу свих земаља региона и бржег напретка у процесу европских интеграција”, додаје се у саопштењу, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 1. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading