Словенија: Унисекс тоалети изазвали оштре полемике

Искуства из иностранства указују на то да увођење оваквих тоалета, свлачионица и тушева изазива много проблема у вези са правом на приватност, пише конзервативна Домовина

Пиктограм за унисекс тоалете у Минесоти, САД (Фото: Викимедија)

Појаву првих „унисекс“ тоалета у Словенији прате идеолошке и политичке полемике, а посебну је пажњу изазвало уклањање класичних писоара за мушкарце на Факултету политичких наука у Љубљани.

Део јавности то доживљава као „левичарску“ провокацију и помодно наметање тзв. родне идеологије у образовни систем, а други део као хватање корака с духом времена, преносе словеначки медији.

„Имамо много трансродних особа које се у класичним тоалетима осећају угроженима јер их нападају због различитости. Живимо у 21. веку и желимо да се такве особе осећају сигурно, то је најмање што можемо учинити“, рекла је за портал Siol.net декан тог факултета Моника Калин Голоб.

„Ако желимо бити инклузивни и прогресивни, онда морамо што већем броју људи омогућити да се осећају удобно и ово је корак напред у том смеру“, каже за словенске медије Нина Пејич, директорка Института за проучавање једнакости полова.

Сасвим друго мишљење о унисекс тоалетима износе конзервативни портали и удружења.

Тако се уредници портала Домовина питају да ли је уклањање писоара у елитној образовној установи, у којој је студирало много словенских политичара, својеврсна „симболичка кастрација“ мушког рода, односно знак имитације помодних трендова у иностранству.

Осим тога, искуства из иностранства већ указују на то да увођење оваквих тоалета, свлачионица и тушева изазива много проблема у вези са правом на приватност, пише конзервативна Домовина.

„Не треба заборавити да се не ради о тоалетима, него о идеологији која све агресивније продире у наше друштво, индоктринацијом у образовању и изнуђивањем права ЛГБТ удружења и покрета. Агресивна мањина намеће своје погледе и начин живота целом друштву и жели да утиша свакога ко упозорава на замке и апсурде идеологије која се код нас агресивно шири“, наводи овај конзервативни портал.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 25. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар