Митрополит Амфилохије: Разговарати са мном, значи разговарати са Српском православном црквом

Митрополија је незамислива без Пећке патријаршије и без Српске православне цркве, поручио митрополит Амфилохије

Митрополит Амфилохије (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије у интервјуу „Вечерњим новостима“ је прокоментарисао изјаву премијера Душка Марковића да је Митрополит-црногорско приморски једина адреса за разговор са њим о Закону о слободи вјероисповијести.

„Не може он да дијели Патријарха и Митрополита црногорског. Ово је Српска православна црква, Пећка патријаршија, Митрополија црногорско-приморска која је прва у свим њеним епископијама била и остала једина која је сачувала континуитет Пећке патријаршије и за вријеме њеног укидања“, рекао је Владика.

О беззаконом Закону о слободи вероисповести Црква је дала своју реч. Међутим, ако нас премијер Душко Марковић позива да разговарамо у смислу да амандманима делујемо на то безакоње и да се оно промени – то је у реду. Водити разговоре било непосредно са нашим Патријархом или са нама епископима Пећке патријаршије Српске православне цркве у Црној Гори је иста ствар. Наравно, ми имамо своју одговорност, разговарамо и разговараћемо, али под условом да они ставе под знак питања то безакоње које су донели.

Овако, у интервјуу за „Вечерње новости“, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцењује најављени позив црногорског председника Владе за разговор о спорном закону који је изазвао жестоке реакције свештенства и верног народа у Црној Гори.

Цетињски манастир (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Ви сте и раније преговарали, па до решења, као што видимо, није дошло…

Да, и то не једанпут. Одбили смо безакоње што и сада чинимо. Тај закон је настао из опаке болести брозоморе и бране га они који су задојени том идеологијом. Ако хоће да разговарамо о правом закону и о усаглашавању са нормама европских закона онда је у реду. Али, ако хоће да нам то безакоње намеће под било каквим видом онда ниједна наша епископија ни у Црној Гори, а ни шире неће то прихватити. Ако је неко за закон онда је то Црква коју је основао Свети Сава и овде траје осам векова.

Како оцењујете то што је Марковић нагласио да сте ви једина адреса за разговор?

Разговарати са мном значи разговарати са Српском православном црквом. Не може он да дели Патријарха и Митрополита црногорског. Ово је Српска православна црква, Пећка патријаршија, Митрополија црногорско-приморска која је прва у свим њеним епископијама била и остала једина која је сачувала континуитет Пећке патријаршије и за време њеног укидања. То је наша Митрополија.

Молебан у Цетињском манастиру, 23. 1. (Фото: Фејсбук страница Јована Маркуша)

Митрополити су били господари Црне Горе, а Митрополија је стварала Црну Гору, што значи Пећка патријаршија, јер на Цетињу и данас постоји бунар Пећке патријаршије и зграда у којој је краљ Никола настанио прву Богословију 1863. године. И данас су моји богослови у тој згради и она се води на Пећку патријаршију. То значи да је Митрополија незамислива без Пећке патријаршије и без Српске православне цркве.

Како сте доживели „контралитију“ на Цетињу у среду?

Литија на Цетињу била је предвиђена од Цетињског манастира до Ћипура где се сваке суботе служе службе. Група грађана, како су се представили, реаговала је, а бојим се да је то било уз помоћ власти. И онда смо ми одлучили да се одржи само молебан и да нећемо ићи до Ћипура, како се не би стварала мржња ни против кога и свађа, него мир и заједништво. Цетиње је веома осетљиво.

Молебан на Цетињу (Фејсбук страница Јована Маркуша)

Шантић и гробови

Често истичете да је безакоње у Црној Гори одавно присутно…

Да, и ја сам савременик свега тога. Сећам се последње прославе Светог Саве у школи у којој сам учио у Барама Радовића када сам рецитовао пророчке стихове Алексе Шантића: „Све тако даље, тамо до Голготе, и кад нам мушке узмете животе, гробови наши бориће се с вама“.

То је било 1945. и 1946, када су се сви Црногорци осим нешто мало Монтенегрина писали да су Срби. То би требало да зна наш премијер.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Митрополија црногорско-приморска, 24. 1. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

 1. Митрополит Амфилохије: Разговарати са мном, значи разговарати са Српском православном Црквом
  ++++
  Лепо, чему онда позивање на црногорску православну цркву ?

  https://vaseljenska.net/2020/01/26/5271/

  https://www.youtube.com/watch?v=64AylZw5xfw&feature=emb_title

  Подсетиће га верни народ ових дана, да нико не може служити два господара.

Оставите коментар