Позив на промоцију књиге „Блиски исток: рат без мира“ др Слободана Јанковића

У уторак, 28. 1, са почетком у 19 часова, у београдском Дому омладине, биће представљена књига Слободана Јанковића „Блиски исток: рат без мира“

Слободан Јанковић (Фото: Вечерње новости)

Деценијама након књиге „Источно питање“ Васиља Поповића, један домаћи аутор хронолошки наставља тамо где је Поповић стао обрађујући феномен Блискоисточне кризе.

Шта је поменута криза, ко су Палестинци, шта представља мировни процес, чије су територије окупиране и зашто су САД и Израел најбољи савезници питања су којима се бави књига „Блиски исток: рат без мира“ Слободана Јанковића (Catena Mundi, Институт за међународну политику и привреду, Београд 2019).

Јанковић је у пет целина представио историјат израелско-арапских сукоба и ратова, обрадио улогу великих и регионалних сила у кризи, узроке арапског пролећа и његовог прерастања у арапску зиму, указао на статус Јерусалима, социјално-економске односе, питање воде и демографских трендова као препрека стварању палестинске арапске државе. Коначно аутор је испитао улогу ционизма и природу америчко-израелских односа.

На промоцији говоре: др Миша Ђурковић, научни саветник и директор Института за европске студије, др Владимир Ајзенхамер, доцент на Факултету за безбедност, Универзитета у Београду и аутор. Водитељ програма је Сергеј Беук.

О аутору

Доктор Слободан Јанковић, начелник Центра за суседство и Средоземље Института за међународну политику и привреду (ИМПП). Гостујући је предавач на Катедри за оријенталистику Филошког факултета Универзитета у Београду и на мастер студијама Геополитика и међународна безбедност, Универзитета Ла Сапиенца у Риму. Држао је предавања на факултетима у Братислави и у Кјоту, у Јапану.

Аутор је више десетина научних студија на тему блискоисточне политике, балканских граница и односа, миграција и савремене историје Италије. Аутор је монографије Англоамеричка обмана (Catena Mundi 2017). Уредник је научног часописа на енглеском The Review of International Affairs, IMPP. Јанковић је члан и оснивач Центра за конзервативне студије.

Опрема: Стање ствари

(Дом омладине Београда, 17. 1. 2020)Categories: Моба

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар