У ужој Србији живи мање од седам милиона људи

Прошле године рођено је 63.000 беба, док је 103.000 људи умрло, што је тренд у целом региону, навела демограф Даница Шантић

Фото: Н1

У Србији се протеклих година рађа више деце, али без обзира на то демографски пад се наставља и Србија сваке године губи 37.000 становника, изјавила је демограф Даница Шантић и додала да у Србији тренутно живи мање од седам милиона становника.

У изјави за РТС, Шантић је навела да већ две године траје лагани тренд раста броја новорођених беба – 2016. и 2017. око 160, а за 2018. се очекује и мало више од тога.

„То је добро, али није довољно, јер је број умрлих из године у годину све већи. Србија сваке године губи 37.000 становника“, указала је Шантић.

Она је навела да, према последњим подацима Републичког завода за статистику, у Србији живи мање од седам милиона становника, што није забележено у новијој историји.

Прошле године рођено је 63.000 беба, док је 103.000 људи умрло, што је тренд у целом региону, навела је Шантић.

Како је истакла, процес старења је још један фактор, јер се живи дуже него пре.

„Друштва не знају шта ће са старим становништвом. Јапан је први пут у историји одлучио да отвори врата имигрантима, јер нема довољно новорођених беба и радно способних људи, а стопа смртности је висока”, казала је Шантић.

Просечна старост у Србији је 43 године, а брачни парови у просеку имају 1,48 деце.

Шантић указује да је Србија једна од држава са најстаријим становништвом на свету, наводећи као контраст пример Африке, где је просечна старост становништва 19 година.

Према њеним речима, Србији је потребан просек од 2,1 детета по брачном пару само да би се одржала проста репродукција, односно да се остане на садашњем нивоу.

„Ти проблеми су вишедеценијски, јер негативни природни прираштај у Војводини траје од 1989. године. Београд је једини регион у Србији који бележи пораст броја становника, али само захваљујући досељавању, јер ниједна београдска општина нема позитиван природни прираштај“, нагласила је Шантић.

Опрема: Стање ствари

(РТС/Н1, 15. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар