Зоран Чворовић: Вучић не спасава Србе, већ Ђукановићев режим

Зоран Чворовић сматра да Вучић нема за циљ да помогне Србима у Црној Гори, већ да пацификује народ да би “спасао режим Ђукановића”

Александар Вучић (Фото: Бета)

Александар Вучић ће уз благослов патријарха Иринеја присуствовати паљењу бадњака на северу Црне Горе, а наш народ то још не зна. Која је заиста потреба да се у овим моментима иде у суседну земљу, питали смо Зорана Чворовића, предавача на Правном факултету у Крагујевцу и Дејана Мировића, правника и ванредног професора Правног факултета у Косовској Митровици.

Александар Вучић ће посетити север Црне Горе на Бадње вече, а ту информацију наш народ у суседној држави ни не зна.

Председник Србије никад није био у званичној посети Црној Гори ни као премијер, ни као први човек земље. Такође, пре њега Томислав Николић је то урадио само једном, на Цетињу, када је дао скандалозну изјаву да две цркве “треба да нађу договор”.

О томе смо разговарали са професором доктором Зораном Чворовићем, предавачем на Правном факултету у Крагујевцу и аутором чланака из области политике, права, историје и црквене политике и права и доктором професором Дејаном Мировићем, правником и ванредним предавачем Правног факултета у Косовској Митровици.

Дејан Мировић (Фото: Печат)

– Нећу ићи тамо, он иде у име свих нас (смех). Ради се о томе да најава посете, ако до ње дође, сигурно није могућа без пристанка Мила Ђукановића. Зна се како иду посете председника једне државе другој, то је јасно као дан. Посета има за циљ да смањи бруку и срамоту која је произашла након састанка Вучића и Ђукановића у Тирани, истог дана када се одржавао велики црквени сабор СПЦ у Никшићу. Има за циљ да скрене пажњу са тога да Вучић, Дачић и власт у Србији нису смели, хтели, како год хоћете, да упуте протестну ноту Црног Гори због скандалозног и примитивног закона. Сетимо се 2015. године када је градско веће Вуковара донело одлуку о двојезичним таблама, после чега смо послали протестну ноту, а сада не – објашњава Мировић, а потом се надовезује на чињеницу да је Русија упутила протестну ноту због закона о слободи вероисповести.

– Министарство спољних послова Русије, земље која је удаљена 2.000 километара одавде, издало званично саопштење у ком осуђује закон, а српско министарство спољних послова се и дан данас није огласило. У Међународном праву посете за време празника, конференција… Ништа не значе. Резиме је да господин Вучић подржава господина Ђукановића – закључио је Мировић.

Зоран Чворовић сматра да Вучић нема за циљ да помогне Србима у Црној Гори, већ да пацификује народ да би “спасао режим Ђукановића”.

– С обзиром на то да знамо за блиске политичке и пословне везе Мила Ђукановића и Александра Вучића, чије је најбоље оличење Беба Поповић, а да са друге стране имамо искуство са формирањем (од стране Александра Вучића), Српске листе на Косову и Метохији, јасно можемо да закључимо да посета Александра Вучића Црној Гори нема за циљ да помогне Србима у Црној Гори да одбране своја права, већ да пацификује Србе како би спасао режим свог ортака Мила Ђукановића.

Зоран Чворовић (Извор: Искра/Јутјуб)

Чворовић додаје да је председник Србије имао више начина да одбрани народ у Црног Гори.

– Да је Вучић озбиљно хтео да одбрани права Срба у Црној Гори, могао је да повуче амбасадора из Подгорице, да упути протестну ноту и да пред Саветом Европе и Европским судом за људска права покрене поступке због кршења основних људских права Срба у Црној Гори. Овако, он креће у дуготрајну акцију формирања једне странке која ће наликовати на Српску листу, а која ће имати као трајни циљ формирање организације у српском корпусу која ће колаборирати са антисрпским Ђукановићевим режимом.

Подсетимо, Александар Вучић је 23. децембра изјавио да црногорска црква “де факто и де јуре постоји и пре успостављања независности 2006. године”, чиме је изазвао буру у јавности две земље.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Директно, 2. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Он не помаже ни Србе у Србији а камо ли Србе у Црној Гори.

Оставите коментар