Александар Вучић: Београд није крив за дешавања у Црној Гори

Београд нема кривицу, ни на који начин нисмо учествовали у дешавањима у Црној Гори осим што изражавамо бригу за српски народ и СПЦ, поручио председник Србије

Александар Вучић (Фото: Бета)

Београд нема кривицу у дешавањима у Црној Гори, осим што изражава бригу за српски народ и СПЦ, поручио је председник Србије Александар Вучић и додао да жели да се понаша озбиљно, одговорно и да не „долива уље на ватру”, али и да не квари односе са том земљом.

Вучић је у емисији „ОКО” на РТС, коментаришући то што кошаркаши Црвене звезде нису отпутовали на меч са Будућности, Вучић је рекао да није у току, али да је можда боље одиграти утакмицу за три, седам дана, него да се направи нека грешка и да се деси нешто лоше.

Додао је и да се Небојша Човић консултовао са представницима више државних органа, који су дали своје процене.„Ја сам једном разговарао са њим и рекао да ће они да ураде све да организују меч на најбољи начин, али да гарантујем да неће бити проблема, то је немогуће. Мислим да је сада важно да се ствари смирују, а не да се даље тензије подижу”, рекао је Вучић, на питање да ли га је Човић консултовао по том питању.

Упитан за утакмицу Динамо – Црвена звезда из 1990. година, која је била на неки начин „сукоб нација”, и постоји ли могућност да се у Црној Гори деси нешто слично, Вучић је рекао да су Срби и Црногорци браћа и да не би смело никада да дође до тога.„Али, по први пут говоримо о српском народу, по први пут о Србима у Црној Гори. Стидели смо се деценијама да причамо о Србима у Црној Гори, нисмо смели да изговоримо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Поручио је да жели да се понаша озбиљно и одговорно, да не долива уље на ватру и да не квари односе са Црном Гором.

„Београд нема кривицу, ни на који начин нисмо учествовали у дешавањима у Црној Гори осим што изражавамо бригу за српски народ и СПЦ. Ако је то грех, ја га прихватам као и то да сам издајник, ваљда што нисам заратио са Црном Гором. Ако је људима тако најлакше”, рекао је Вучић.

А шта је то Србија требало да уради, запитао је председник Александар Вучић у одговор на примедбе да није довољно оштро реаговала поводом усвајања Закона о вероисповести у Црној Гори, те истакао да нико не каже шта би то требало да уради. „Кажите ми, шта то треба Србија да уради, пустите празне приче”, рекао је Вучић у емисији Око РТС, упитан да прокоментарише примедбе које се могу чути у Србији да није довољно оштро реаговао.

Запитао је, иронично, да ли онако „оштро” како је Србија реаговала када је Црна Гора прогласила независност, или када је то учинило Косово.„Шта је требало да урадимо, сем да кажемо да смо осудили закон, да подржавамо српски народ и СПЦ”, истакао је Вучић.

Он је додао да је разговарао са Милом Ђукановићем, да то нису били никакви тајни разговори, те да су пристојно разговарали, иако не мисле на исти начин.

Пренео је да су показали поштовање и жељу да две државе имају добре односе, мада, истиче, разговор није био лак.

Критике у Србији му се упућују као да је он крив за ситуацију у Црној Гори, а заборавља се, подсећа, да је Андрија Мандић казао да нико није више урадио за српски народ него српски председник, а да је Милан Кнежевић у поруци Амфилохију упитао – зашто проклиње Александра Вучића, а не Мила Ђукановића.

На питање да ли је Београд упориште Мила Ђукановића, рекао је да не мисли да то има везе са Ђукановићем, већ више са ставовима, углавном у региону, да је Србија за све крива, преноси Танјуг. Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да „мини Шенген” одговара свим земљама у региону, а не само Србији, као што, како каже, наводе поједини критичари, додајући да су пре такве регионалне иницијативе урађене бројне студије које су то и потврдиле.

На констатацију новинара РТС да поједини критичари говоре да „мини Шенген” одговара само Србији, јер има трговински суфицит са свима у региону, Вучић је казао да је тачно да наша земља има суфицит са свим земљама у окружењу, осим са Мађарском, али да је „мини Шенген” таква иницијатива која ће одговарати и Албанији и Северној Македонији, уз наду да ће и Црна Гора бити део тога.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Београд је итекако крив за дешавања у Црној Гори, јер је деценијама потпора и ослонац кому-натисте Калигуле од Монтенегра и његовог издајничког режима у борби против Црне Горе наших богољубивих, слободољубивих, славних и јуначких предака, и против нас њихових потомака!

Оставите коментар