Александар Вучић: СПЦ једина канонска црква у Црној Гори

Постоје друге цркве које су невладине организације, политичке организације, и то сам, чини ми се, и  за свакога ко је желео да чује, казао је у интервјуу за ИН4С председник Србије

Александар Вучић и уредник ИН4С Гојко Раичевић (Фото: ИН4С)

У интервјуу за портал ИН4С, предсједник Републике Србије Александар Вучић јасно је подвукао да је једина канонска црква у Црној Гори Српска православна црква и да то никад није довођено у питање. Предсједник Србије се осврнуо и на разговор са предсједником Црне Горе, Милом Ђукановићем, кога је упознао са становиштем Србије по питању односа према Закону о слободи вјероисповјести. Ти ставови нису ни близу истовјетних, напротив.

ИН4С: Колико оваква ситуација у Црној Гори даје неке назнаке сличних ситуација у Сарајеву деведесетих, или мислите да је ово само фаза које ће бити завршена у најбољем реду и миру?

Вучић: Ја могу да кажем шта је став Србије, и при томе морам да будем државнички опрезан и пажљив. Јер не говорим о нечему што се збива у мојој држави, већ у суседној. Ја сам сигуран да ћемо ми умети да сачувамо мир, да ћемо умети да сачувамо стабилност. Имамо различита политичка виђења, и о томе сам колико је могуће а да не повредите домицилну земљу разговарао и са председником Ђукановићем у Тирани и Драчу. Рекао сам да су наша гледишта другачија, различита по питању Закона о верским слободама, замолио за нека објашњења. Он је изнео своје ставове, ја сам изнео своје, они нису ни близу истоветних, напротив.

Али, како да вам кажем, те се ствари догађају у Црној Гори а ми своју забринутост показујемо због српског народа и због српске цркве, и гледамо да то урадимо на један пажљив начин, да нико се не осети повређеним, увређеним, а да истовремено укажемо и замолимо за нешто већу пажњу и да замолимо за то да се можда то још једанпут размотри, да се то још једанпут види, јер чини ми се да би свима било лакше када таквих норми не би било. Али, наравно, власт у Црној Гори, претпостављам, размишља другачије, ићи ће на усвајање тог закона. Нама остаје да видимо како и на који начин да гласом и разума и поштовања и према другачијем мишљењу сачувамо мир и сачувамо мир унутар нашег народа, унутар људи који су верници Српске православне цркве. Што се тиче става Србије, ви знате да ми поштујемо, не мешајући се у односе секуларне државе у односу према цркви, али да се зна која је канонска црква. Постоје друге цркве које су невладине организације, политичке организације, и то сам, чини ми се, и  за свакога ко је желео да чује.

Та изјава ваша третирана је на различите начине, можда је прилика да  појасните.

Па ја мислим да сте Ви добро разумели кад сте гледали, зато што је цео контекст био јасан, чини ми се. Дакле, ја сам говорио о нечему што је постојало и пре независности Црне Горе из 2006. године, а то је покушај формирања, дакле, канонски непризнате цркве као невладине организације у складу са црногорским законима и подзаконским актима, које је предводио Мираш Дедеић, и који је власт црногорска увек гурала, дакле, у последњих двадесет и више година. То нема везе са тим, потпуно је јасно да ми познајемо само једну канонску цркву, то је Српска православна црква и да то никада није довођено у питање, али сам ја негде рачунао да људи разумеју цео контекст и нека сам и ја недовољно прецизно говорио и није ми тешко да то прихватим.

Оно што је потпуно јасно, дакле, да за нас постоји и не само за нас, већ, рекао бих, у православном свету, Српска православна црква као црква канонски призната, а све остало то постоји под неким другим политичким актима који немају везе са канонским правилима. Истовремено, цео наш народ, цео српски народ у Црној Гори, све што се збива је прихватио као неку врсту угрожавања његових елементарних права и из тог угла нама, наравно, није свеједно и даћемо све што можемо да помогнемо свом народу, да помогнемо српском народу у Црној Гори, као и Српској православној цркви да се осећа, да буде своја на своме. Али, да и не претерујемо у томе и да не будемо неко ко ће да изазива било какве или додатне сукобе са црногорским режимом. Мислим да је то, чини ми се, свакоме јасно. Жао ми је због изјава увредљивих митрополита црногорског Амфилохија. Приметио сам да и овога пута, без икаквог разлога, пошто сам уверен да он то није ни гледао и није ни разумео контекст.

Као што сте сами рекли, та Ваша изјава није била најјасније протумачена иако сте ви знали да Црногорска православна црква не постоји. Дакле, Црногорска аутокефална црква и de facto и de iure постоји прије успостављања независности 2006. године. Тако је представљено  нашем митрополиту. Међутим, изостављен је онај дио гдје Ви кажете „на врло чудан начин“. Митрополит је на то рекао: „Нисам гледао, али сам чуо. Тиме Вучић показује да је велика незналица“…

Знате, тачно, али озбиљан човјек би рекао „доставите ми, да видим шта је председник српске државе рекао“. Хвала му на томе, није му то ни први а ни последњи пут да ме увредио. Вређао ме и око Косова иако је Косово прогласило своју независност у време оних које је он подржавао, а не у моје време. А данас је седамнаест земаља повукло признање Косова, нема нових који признају независност Косова. Само тек толико о резултатима. Црна Гора је прогласила независност у време када су неки други били на власти. А многе људе нисам чуо да су дигли глас. А ја сам и тада био гласан, и данас говорим о кривици српског државног врха који није умео на паметан начин да се постави по том питању. Али, ја нећу ни на једну увреду да одговарам увредама. Сви људи у Црној Гори знају мој став о Српској цркви и знају мој став о Мирашу Дедеићу и о његовим наследницима и о свима другима. Тако да немам по том питању ниједну тешку реч нећу да кажем. Само, зарад истине, важно је-мој посао је да гледам да помогнем српском народу колико је могуће, не угрожавајући наше односе са црногорском државом. То је оно што радим то је оно што ћу да радим. А владики и митрополиту Амфилохију хвала, као и увек. Ја волим што је према мени најоштрији, чини ми се да то неретко не говори лоше о мени, или не свакако само о мени. Хвала још једном, ја ниједну тешку реч о њему нећу да кажем, посебно не у овом тренутку.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 25. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

3 replies

  1. А шта си, бено, јуче брбљао?!
    Или је оно био твој двојник?

  2. Vucic svakim danom sve vise „opravdava“ dobijeni orden Svetog Save…

  3. Није најстрашније то што председник Србије јуче није знао шта значи појам „аутокефалност“. Није страшно ни то што се данас гради наиван па незнање скрива наводним лапсусом. Ни то што напада и вређа митрополита (тиме и вернике) није најстрашније. Најстрашније је (у овој ствари) то што он ништа озбиљно неће учинити да се овај злочин Мила Ђукановића спречи. Можда је чак и устрговао с тим. Он заправо подржава наум и праксу М. Ђукановића, е то је најстрашније од свега.

Оставите коментар