Хрватска: У други круг председничких избора иду Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић

На основу 99,83 одсто пребројаних гласова, Милановић на изборима за председника Хрватске освојио 29,57 одсто гласова, Грабар Китаровић 26,64, а Шкоро 24,42

Колинда Грабар Китаровић, Зоран Милановић (Фото: PIXELL)

ЗАГРЕБ Хрвати у иностранству са правом гласа су у првом кругу избора за председника Хрватске највише гласова дали Колинди Грабар Китаровић.

Грабар Китаровић је у иностранству, према подацима Државне изборне комисије, освојила 54,31 одсто гласова.

За њом следи Мирослав Шкоро са 34,24 одсто гласова, док је Зоран Милановић, који је у Хрватској добио највише гласова, у иностранству освојио тек 5,82 одсто гласова.

Грабар Китаровић је у Србији освојила 40,61 одсто гласова хрватских бирача, показују резултати избора са два бирачка места, у Београду и Суботици. Милановић је добио 21,27 одсто гласова, а Шкоро 20,44 одсто.

Грабар Китаровић је у БиХ освојила 66,61 одсто гласова, Шкоро 25,47, а Милановић 4,58.

У Црној Гори, Грабар Китаровић је освојила 49,35 одсто гласова Шкоро 23,37, а Милановић 16,23.

Грабар Китаровић је у Северној Македонији освојила 51,14 одсто гласова хрватских бирача, Шкоро 16,79, а Милановић 16,03.

Према подацима Изборне комисије, на основу 99,83 одсто пребројаних гласова, Милановић је на изборима за председника Хрватске освојио 29,57 одсто гласова, Грабар Китаровић 26,64, а Шкоро 24,42.

Милановић: Идемо у други круг, а не у рат

Идемо у други круг, не у рат, ратови су готови, поручио је у свом изборном штабу кандидат СДП Зоран Милановић, који, према прелиминарним резултатима, води на председничким изборима у Хрватској и у другом кругу ће се надметати са актуелном председницом Колиндом Грабар Китаровић.

„Нека победи бољи. А то сам ја. За две недеље биће шта буде. Никакве горчине ни страха нема у мени”, казао је Милановић, преноси Танјуг.

Он је навео да је спреман за други круг избора и да је спреман да ради посао председника државе, пренео је Танјуг извештај хрватских медија.

„Сматрам да сам зрео и спреман и доброј вери приправан радити овај посао, али то је више од посла, то је начин живота. Нико се у Хрватској у којој ћу ја бити председник неће осећати као грађанин или грађанка другог реда. Нико”, рекао је Милановић.

Зоран Милановић (Фото: АП)

Он је још навео да је свестан да није свима по вољи, али је истакао да ће „према свакоме поступити као према човеку”.

„Позивам све оне који су изашли на изборе, али и оне који нису, да изађу и да ми дају тај мали комад вере без којег не постојим, нема ме. Десет година био сам председник велике политичке странке и зато захваљујем СДП-у на подршци”, казао је Милановић.

Он сматра да у овој утакмици има велике шансе.

„Позивам још једном све хрватске људе – оне који нису изашли на изборе, оне који су изашли на изборе – да добро размисле, да гледају следеће две недеље и да на крају изађу и да ми дају тај мали комад вере без којег не постојим. Нема ме”, поручио је кандидат СДП.

„Када будем председник свака моја лојалност према свему другом осим хрватском Уставу престаје. Бићу верски заговорник тог Устава. И то је све, то је моја држава, али држава нисам ја”, закључио је Милановић.

Китаровић: Сви на окуп и идемо на победу

Све за Хрватску, прозивали су ме због наводних грешака, никада нисам направила ништа против Хрватске, поручила је кандидаткиња ХДЗ и актуелна председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић у свом изборном штабу, док су окупљени клицали „Вуковар”, „Вуковар”, а претходно је трештала музика Марка Перковића Томпсона.

„Сада се морамо сви скупити на окуп и идемо по победу. Ви сте били са мном у тешким и лаким, односно добрим тренуцима”, казала је синоћ Китаровић, која је према прелиминарним резултатима освојила друго место на јучерашњим председничким изборима и прошла у други круг гласања.

Колинда Грабар Китаровић (Фото: Бета/АП)

Она ће се у другом кругу надметати са кандидатом СДП Зораном Милановићем, који је освојио највише гласова у првом кругу избора.

„Сви смо ми рођени у неким другим временима, ви сте рођени у миру”, поручила је Китаровић младима, пренео је синоћ хрватски портал Индекс.

Позвала је све да изађу на изборе и у другом кругу дају глас за бољу Хрватску, а гласаче трећепласираног Мирослава Шкоре позвала је да 5. јануара, у другом кругу, гласају за њу.

„Треба нам борба да вратимо оне људе које су неки други протерали. Треба нам борба за боље плате, технолошки развој. Треба дати прилику паметној, а не подобној Хрватској. Треба нам оптимизам и самопоуздање, нико нас не може зауставити када смо заједно”, рекла је Китаровић.

„Заједништво је било кључ успеха у рату, то је кључ успеха у миру. Сви ми, не ми или они, сви смо ми заједно”, рекла је Грабар Китаровић.

Она је окупљенима поручила да се не сме допустити „да се заједништво сада раздваја”.

„Не смемо то допустити у име домољубља, ни у име Хрватске. Можете не волети мене, али, као хрватски домољуби, не можете не волети Хрватску”, рекла је Китаровићева.

Како је пренео Индекс, док су окупљени чекали да им се обрати Китаровићева, у штабу ХДЗ-а трештала је музика Марка Перковића Томпсона, познатог по проусташким песмама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Incident na glasackom mestu u Zagrebu. Verbalno napadnut Milanovic.
    Namesteno ? Naravno. Od koga ? Zasad se ne zna :

    http://rs.n1info.com/Region/a558007/Zoran-Milanovic-verbalno-napadnut-ispred-glasackog-mesta.html

Оставите коментар