Суд у Хрватској: Истополни бракови могу да усвајају децу

Загребачки Управни суд у четвртак је пресудио да истополни пар, Иво Сегота и Младен Козић, имају право да постану усвојитељи

Извор: Печат

Након дуге правне битке, хрватски суд донео је одлуку да истополни пар има право да постане усвојитељ. Реч је о пресуди коју борци за ЛГБТ права називају „историјском“.

Загребачки Управни суд у четвртак је пресудио да истополни пар, Иво Сегота и Младен Козић, имају право да постану усвојитељи.

Удружење породица Рејнбоу (Rainbow), које окупља ЛГБТ парове и појединце који имају или желе да имају децу, поздравило је пресуду у петак.

„Ово је први пут да је суд у Републици Хрватској подржао међународну судску праксу и пресуде Европског суда за људска права, према којима се истополни парови морају једнако правно третирати као хетеросексуални парови“, наводи се у саопштењу.

Одлука обавезује Министарство за демографију, породицу и социјалну политику, које је у почетку одбило њихов захтев да буду усвојитељи, да поступак понове у року од 60 дана и донесу нову, недискриминаторну одлуку о свом случају, пише Ања Владисављевић за Балкан инсајт (Balkan Insight).

Сегота је у четвртак за Јутарњи лист рекао да су, након разговора и процеса психолошке процене, добили позитивно мишљење надлежних служби – али након поступка нису добили одговор.

У децембру 2017. Центар за социјални рад обавестио их је да не постоје законски услови за покретање поступка издавања дозвола, јер су у „животном партнерству“, легалном термину за истополни брак у Хрватској.

„Одмах смо се жалили Министарству на одлуку центра, али су одбили нашу жалбу. Нисмо имали друге могућности него да покренемо правни поступак “, рекао је Сегота.

Даниел Мартиновић, из организације Рејнбоу, рекао је да Сегота и Козић нису једини брачни пар који жели да подиже децу, а министарство их је одбило.

„Њихов храбар чин, јавни наступ и пристанак на ову правну битку, током које су имали пуну подршку Удружења породица Рејнбоу, такође су преседан за друге парове који одлуче да на овај начин прошире своју породицу и на тај начин обезбеде топли дом, љубав, свакодневну подршку и бољу будућност за децу која детињство проводе у домовима (за напуштену дјецу)“, рекао је Мартиновић.

Мартиновић је позвао остале истополне парове да потраже њихову правну помоć.

У децембру прошле године хрватски Сабор је усвојио нови закон о усвајању, који је ступио на снагу почетком ове године и искључује истополне парове као могуће усвојитеље. Породице из удружења Рејнбоу поднеле су жалбу Уставном суду у фебруару, тражеćи одлуку о томе да ли је нови закон о усвајању у складу с хрватским уставом.

Ања Владисављевић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. И онда олуја у Далмацији???

Оставите коментар